Σπίτι: ο βασιλιάς της… σκόνης!

images_2962017_2_1472416308937.jpg

Στο σπίτι δεν μένετε μόνοι. Όχι, δεν εννοούμε την υπόλοιπη οικογένεια –σύζυγο, παιδιά, γονείς, αδέλφια κτλ.- ούτε καν τους φίλους που καλείτε συχνά πυκνά για φαγητό και διασκέδαση.

Μια νέα έρευνα προκαλεί ανησυχία, ειδικά σε όσους είναι αλλεργικοί, καθώς αποκαλύπτει ότι η απλή, συνηθισμένη σκόνη του μέσου σπιτιού συγκεντρώνει χιλιάδες – χωρίς υπερβολή – βακτήρια και μύκητες, κάνοντάς μας να καθόμαστε πλέον λιγότερο αναπαυτικά στον καναπέ μας.
Σκόνη πλούσια σε πανίδα

Η έρευνα που πραγματοποιήθηκες από το πανεπιστήμιο του Κολοράντο, συγκέντρωσε δείγματα σκόνης από 1.200 σπίτια σε όλες τις ΗΠΑ. Η ανάλυσή τους έδειξε ότι σε κάθε σπίτι υπήρχαν κατά μέσο όρο περίπου 5.000 είδη βακτηρίων και 2.000 είδη μυκήτων, κρυμμένα στην σκόνη. «Ζούμε σε έναν ζωολογικό κήπο μικροβίων», τόνισε ένας από τους επικεφαλής της έρευνας, προσθέτοντας: «Η γεωγραφία είναι η καλύτερη πρόβλεψη για το είδος των μυκήτων που έχουμε σε κάθε περίπτωση, καθώς οι περισσότεροι μύκητες έρχονται μέσω του αέρα από έξω, μέσω των φύλλων και του εδάφους» – εν ολίγοις, ένα σπίτι στις μεσοδυτικές Πολιτείες έχει διαφορετική… πανίδα, απ’ ότι ένα στα δυτικά.

Αναλύοντας τα δείγματα, οι επιστήμονες όχι μόνο μπορούσαν σταδιακά να καταλαβαίνουν από ποια περιοχή των ΗΠΑ προερχόταν αλλά και να γνωρίζουν αν υπάρχουν γάτες ή σκυλιά στο σπίτι, όπως και την αναλογία ανδρών-γυναικών, καθώς υπάρχουν διαφορές στα βακτήρια που φιλοξενούν.

Όλα αυτά μπορεί να ακούγονται κάπως εφιαλτικά, όμως στην πραγματικότητα δεν είναι. Τα βακτήρια και οι μύκητες που βρίσκονται στη σκόνη είναι στη συντριπτική τους πλειονότητα αβλαβείς. Μπορεί να επηρεάσουν όμως άτομα με αλλεργίες και αν κάτι προκύπτει ως συμπέρασμα από αυτή την έρευνα είναι ότι αν κάποιος θέλει να αλλάξει το τι… αναπνέει θα πρέπει να μετακομίσει και μάλιστα αρκετά μακριά από τον τόπο που κατοικεί σήμερα.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η μελέτη τους θα αποτελέσει εφαλτήριο για περισσότερη ανάλυση των βακτηρίων και των μυκήτων που ζουν στη σκόνη των σπιτιών και αποδειχθεί χρήσιμη στην εξιχνίαση και αντιμετώπιση διαφόρων μορφών αλλεργίας.

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/