Ρινοπλαστική: Όχι μόνο κομψή αισθητικά μύτη, αλλά και άψογη αναπνοή

images_162017_4ac0e1d9e85a91300ce5b50439cbe343_L.jpg

Σωστή ρινοπλαστική σημαίνει απρόσκοπτη δίοδο του αέρα κατά την αναπνοή και άψογο αισθητικό αποτέλεσμα.  Για να επιτύχει ο χειρουργός την ευθεία ράχη της μύτης, και τη συμμετρία των ρουθουνιών με τη στυλίδα  πρέπει να ευθειάσει το ρινικό διάφραγμα. 

Για να επιτύχει την ομαλή μετάβαση της ράχης στη σωστή κορυφή της μύτης, πρέπει να αποκαταστήσει τη γωνία των ρινικών βαλβίδων. Γι’ αυτό  συχνά το σωστό αισθητικό αποτέλεσμα είναι συνυφασμένο και με τη διόρθωση του διαφράγματος και με τη διόρθωση των ρινικών βαλβίδων, υπεύθυνων και για τη σωστή αναπνοή. Η υπερτροφία των κάτω ρινικών κογχών επίσης μποδίζουν την αναπνοή, και θα πρέπει να αποκατασταθούν την ώρα της ρινοπλαστικής. Έτσι ο πλαστικός χειρουργός οφείλει να έχει εμπειρία και γνώση στην αποκατάσταση της ανατομίας και της λειτουργίας της μύτης, ώστε να διορθώσει τέτοια προβλήματα κατά τη διάρκεια της ρινοπλαστικής.

Το σωστό αισθητικό αποτέλεσμα πρέπει να ακολουθά κανόνες ώστε να προκύπτει μύτη που πάντα θα ταιριάζει στο πρόσωπο. Το κριτήριο της πετυχημένης ρινοπλαστικής είναι όταν ο περίγυρος του χειρουργημένου, δεν θα αντιληφθεί με τη πρώτη ματιά τη διαφορά στη μύτη αλλά θα αναρωτιέται τι αλλαγή συνέβη που ο-η φίλος-η τους ομόρφυνε.

Στο ιδανικό προφίλ η αρχή της μύτης από το μέτωπο πρέπει να είναι ευκρινής και όχι συνέχειά του. Η γωνία της στυλίδα με το άνω χείλος περίπου 110ο μοίρες και η ράχη της ευθεία και στο ίδιο ύψος ή λίγο χαμηλότερα από τη κορυφή. Η ράχη στενότερη από τη κορυφή και η βάση της στενότερη από τη βάση των ρουθουνιών στη ανφάς εικόνα. Εφ όσον υπάρχουν αυτά τα χαρακτηριστικά η μύτη θα είναι πάντα συμβατή και ταιριαστή με το πρόσωπο. Κανένας λόγος ηλεκτρονικής προσομοίωσης δεν υπάρχει, πράγμα που σε καμιά περίπτωση δεν εξασφαλίζει το αποτέλεσμα, είναι δε παραπλανητικό των ασθενών για τις δυνατότητες του χειρουργού.

Η μετεγχειρητική εικόνα είναι συγκρίσιμη με τις γύρω αισθητικές ενότητες. Στο σύνολο τα ζυγωματικά και τα μάτια φαίνονται μεγαλύτερα σε σχέση με μια στενότερη μύτη και το άνω χείλος του στόματος ευκρινέστερο με μια «σηκωμένη» κορυφή της. Όταν κανείς μιλάει ή γελάει η κορυφή της μύτης δεν κατεβαίνει όπως συχνά συμβαίνει όταν το άνω χείλος είναι «δεμένο» στη στυλίδα. Το ίδιο ισχύει και όταν φαίνονται έντονα τα ούλα των δοντιών κατά την ομιλία και το γέλιο. Να γιατί το σύνολο ομορφαίνει και δεν γίνεται αμέσως αντιληπτή η αλλαγή στη μύτη.

Η ρινοπλαστική λοιπόν είναι μια συνολική αισθητική παρέμβαση στο πρόσωπο, και οφείλει να προσφέρει ταυτόχρονα καλύτερη αναπνοή στη περίπτωση που υπάρχει πρόβλημα.

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/