Πόσο πρέπει να τρώει το παιδί σας

images_2462017_2_transition_to_foods-e1330538313417.jpg

Ένας οδηγός για το σωστό μέγεθος των γευμάτων παιδιών και νηπίων δημιουργήθηκε για να ενθαρρύνει τους γονείς να μειώσουν τις μερίδες, καθώς οι διατροφολόγοι προειδοποιούν ότι περισσότερα παιδιά προσχολικής ηλικίας διατρέχουν τον κίνδυνο εμφάνισης παχυσαρκίας από ποτέ.

Μια έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε 1000 βρετανούς γονείς διαπίστωσε ότι το 79% δίνουν συνήθως μεγαλύτερες μερίδες στα παιδιά τους από ό,τι συνιστούν διατροφολόγοι και παιδίατροι.

Με αυτή την αφορμή η οργάνωση Infant and Toddler Forum δημοσίευσε έναν εικονογραφημένο οδηγό για το μέγεθος των μερίδων, που δείχνουν στους γονείς ακριβώς πόσες κουταλιές ή φέτες τροφής θα πρέπει να σερβίρουν σε κάθε γεύμα.

Όχι περισσότερα από πέντε κουταλιές της σούπας ζυμαρικά, πέντε κουταλιές της σούπας ρύζι ή τέσσερις κουταλιές της σούπας πουρέ πατάτας θα πρέπει να σερβίρονται για δείπνο σε ένα παιδί ηλικίας μεταξύ ενός και τεσσάρων, σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές των ειδικών.

Ο οδηγός προειδοποιεί επίσης να μη δίνονται στα νήπια πάρα πολλά σταφίδες και δημητριακά κατά τη διάρκεια της ημέρας, εξαιτίας της περιεκτικότητάς τους σε ζάχαρη και τονίζει ότι γλυκά και σοκολάτες πρέπει να καταναλώνονται αυστηρά μόνο μια φορά την εβδομάδα. Σε ό, τι αφορά το κρέας, μόνο το ζαμπόν, τα λουκάνικα και ο κιμάς συνιστώνται για τα μικρά παιδιά από τον οδηγό, ενώ η κατανάλωση των φρέσκων ψαριών και αυγών σε λογικές ποσότητες ενθαρρύνεται.

Η Judy More, παιδοδιατροφολόγος και μέλος της οργάνωσης, δήλωσε: «Θεωρήσαμε ότι ήταν καιρός να δώσουμε κάποιες σαφείς πληροφορίες έτσι ώστε οι γονείς να αισθάνονται πιο σίγουροι με τις μερίδες που δίνουν στα παιδιά τους».

«Ένα βασικό κομμάτι της προσπάθειας είναι να καθησυχάσουμε τους γονείς ότι ταΐζουν αρκετά τα παιδιά τους, καθώς είναι μια σημαντική ανησυχία τους. Οι μερίδες που συνιστούμε μάλιστα καθορίστηκαν τη δεκαετία του 1990, όταν η παιδική παχυσαρκία δεν ήταν τόσο σημαντικό πρόβλημα όσο είναι σήμερα. Λέμε πάντα στους γονείς, ότι αν το παιδί σας παίρνει βάρος με ασφάλεια και σταδιακά, είναι απόλυτα υγιές και θα πρέπει πάντα να τους επιτρέπουν να τρώνε ανάλογα με την όρεξή του».

Η έρευνα αποκάλυψε επίσης ότι 36% των γονιών χρησιμοποιούν ανθυγιεινά τρόφιμα ως μέσο για να ηρεμήσουν τα παιδιά τους, ενώ μόνο το 25% ανησυχεί για αν το παιδί τους θα γίνει παχύσαρκο στο μέλλον. Αντιθέτως, 73% των γονιών δήλωσαν ότι ανησυχούν πως τα παιδιά τους δεν τρώνε αρκετά.

H Gill Harris, παιδοψυχολόγος μέλος της οργάνωσης, δήλωσε: «Τα περισσότερα νήπια είναι καλύτερα από ό, τι τα μεγαλύτερα παιδιά και οι ενήλικες στη ρύθμιση της πρόσληψης της τροφής τους. Συνήθως τρώνε μόνο όσο χρειάζονται και δεν το παρακάνουν. Ωστόσο, το μέγεθος της μερίδας είναι κρίσιμο: Είναι ένας από τους κύριους τρόπους με τους οποίους, ως γονείς, μπορούμε ακούσια να παρακάμψουμε το σύστημα αυτορρύθμισης που έχουν τα παιδιά στο φαγητό».

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/