Προσοχή στα fidget spinners

images_1562017_FIDGET-SPINNZ-600x400.png

Είναι η πιo πρόσφατη τρέλα στα gadgets που έχει κυριαρχήσει στα προαύλια των σχολείων, με εκατομμύρια μαθητές σε όλο τον κόσμο να τα στριφογυρίζουν μετά μανίας: τα fidget spinners, ένα παιχνίδι που θυμίζει έλικα με σταθερό κέντρο, βρίσκονται στα χέρια σχεδόν όλων των παιδιών.

Ορισμένα όμως τώρα ανακαλούνται από τα ράφια των καταστημάτων παιχνιδιών και των σούπερ μάρκετ για φόβους σχετικά με την ασφάλειά τους.

Εκατοντάδες fidget spinners έχουν αποσυρθεί από την αγορά, λόγω προειδοποιήσεων ότι οι μπαταρίες που περιέχουν κάποια από αυτά θα μπορούσαν να προκαλέσουν πνιγμό και εσωτερική αιμορραγία σε περίπτωση κατάποσής τους από μικρά παιδιά.

Οι Αρχές της Μεγάλης Βρετανίας, στις περιοχές του Μπαθ και του βορειοανατολικού Σόμερσετ προχώρησαν σε αυτήν την κίνηση, αφού διαπίστωσαν ότι τα συγκεκριμένα gadgets δεν περιέχουν πληροφορίες για την ασφαλή χρήση τους ή την ελάχιστη ηλικία στην οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν χωρίς κίνδυνο.

Τα συμβούλια των περιοχών προειδοποίησαν ότι μερικά από τους περιστρεφόμενα παιχνίδια διαθέτουν φώτα LED που τροφοδοτούνται με ενέργεια από μπαταρίες ιόντων λιθίου, οι οποίες θα μπορούσαν να προκαλέσουν εσωτερική αιμορραγία σε περίπτωση κατάποσής τους.

Ο Martin Veale, μέλος του συμβουλίου για τις κοινοτικές υπηρεσίες, δήλωσε: «Τα fidget spinner είναι σχετικά καινούρια προϊόντα και επί του παρόντος πολύ δημοφιλή μεταξύ των νέων και ειδικότερα των παιδιών. Θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι, όταν χρησιμοποιούν αυτές τις συσκευές, τα παιδιά είναι ασφαλή».

«Οι υπεύθυνοι για τα εμπορικά πρότυπα έχουν εξετάσει μερικά από τα fidget spinner που πωλούνται και ανακάλυψαν ότι έχουν πολύ μικρά και άρα επικίνδυνα μέρη, επομένως για λόγους δημόσιας ασφάλειας είναι σωστό να αποσυρθούν από τα καταστήματα. Οποιοσδήποτε αγοράζει ένα fidget spinner θα πρέπει να το αγοράζει από ένα έγκριτο κατάστημα και να σιγουρευτεί ότι οι προειδοποιήσεις ασφαλείας φαίνονται καθαρά στη συσκευασία», συμπλήρωσε.

Τα fidget spinner σχεδιάστηκαν αρχικά για να βελτιώσουν τις κινητικές δεξιότητες σε παιδιά με αυτισμό και άλλες ειδικές ανάγκες. Υποτίθεται ότι συμβάλλουν στη μείωση του στρες και στη βελτίωση της συγκέντρωσης, όμως τίποτα από αυτά δεν έχουν επιβεβαιωθεί επιστημονικά.

Στην Ελλάδα, δεν υπάρχει ακόμη κάποια προειδοποίηση από τις αρχές, καλό είναι όμως οι γονείς να έχουν τον νου τους για τους κινδύνους που μπορεί να κρύβουν, ειδικά για τα πολύ μικρά παιδιά.

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/