Πρεβιοτικά και Προβιοτικά: Όλα όσα πρέπει να ξέρουμε ( Μέρος 1)

images_1862017_F_47021.jpg

Πρώτα ας μάθουμε για την εντερική μικροχλωρίδα

    –  Αρχίζει να αναπτύσσεται από τα πρώτα στάδια της ζωής, ξεκινώντας από τη στιγμή της γέννησης και φτάνοντας στην ενήλικη ζωή να αποτελείται το λιγότερο από 500 διαφορετικά μικροβιακά είδη.
    –  Είναι μεταβολικά ενεργή με μερικές ενδεικτικές λειτουργίες: την μετατροπή των (προ)καρκινογόνων ουσιών, την παραγωγή βιταμινών, την αποικοδόμηση των χολικών οξέων και την πέψη των θρεπτικών συστατικών.
    –  Δρα ως φραγμός που προστατεύει από τον αποικισμό των παθογόνων μικροοοργανισμών.ΠρεβιοτικάΟρίζονται ως ένα επιλεκτικά ζυμωμένο συστατικό που επιτρέπει συγκεκριμένες αλλαγές τόσο στη σύνθεση ή/ και δραστηριότητα της γαστρεντερικής μικροχλωρίδας που προσδίδει οφέλη στην υγεία και στην ευεξία, με κυριότερους εκπροσώπους τους μη πέψιμους ολιγοσακχαρίτες.

    Δράσεις:
    Πρόληψη διάρροιας ή δυσκοιλιότητας.
    Ρύθμιση του μεταβολισμού της εντερικής μικροχλωρίδας.  Πρόληψη καρκίνου.
      Θετική επίδραση στο μεταβολισμό των λιπιδίων.
      Διεγείρει την πρόσληψη των ιχνοστοιχείων.
      Ρυθμίζει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.Ανεπιθύμητες ενέργειες:
    Μεγάλες ποσότητες (περίπου μεγαλύτερες των 20 γραμμαρίων) πρεβιοτικών μπορούν να οδηγήσουν σε: μετεωρισμό, κοιλιακές διαταραχές και διάρροια.Προβιοτικά

    Ορίζονται ως ατομικές ή μεικτές καλλιέργειες ζωντανών μικροοργανισμών, όπου όταν εφαρμόζονται στον ξενιστή, βελτιώνουν τις ιδιότητες των υπάρχοντων μικροοργανισμών, με κυριότερους εκπροσώπους τα Bifidobacterium spp., Lactobacillus spp., Saccharomyces boulardii και Escherichia coli. Οι μικροοργανισμοί δεν παράγουν μόνο γαλακτικό οξύ, αλλά και αντιμικροβιακές ουσίες.

    Δράσεις:

      Βελτίωση της υγείας του γαστρεντερικού, μέσω της ρύθμισης της μικροχλωρίδας.
      Διεγείρει και αναπτύσσει το ανοσοποιητικό σύστημα.

      Συνθέτει και αναπτύσσει τη βιοδιαθεσιμότητα των θρεπτικών συστατικών.
     Μειώνει τα συμπτώματα της δυσανοχής στη λακτόζη.
      Μειώνει τον κίνδυνο για συγκεκριμένες ασθένειες.
      Μειώνουν τη συγκέντρωση ενζύμων που προάγουν τον καρκίνο, καθώς καισηπτικών μεταβολιτών.
      Πρόληψη και ανακούφιση των αλλεργιών, άσθματος, αλλεργικής ρινίτιδαςκαι ατοπικής δερματίτιδας στα έμβρυα.
    Ασφάλεια
      Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι η πέψη τροφίμων εμπλουτισμένων με προβιοτικά σχετίζεται με υψηλότερο κίνδυνο σε σύγκριση με τα συμβατικά τρόφιμα.
      Κίνδυνοι για την υγεία ακόμα δεν έχουν παρατηρηθεί έπειτα από υπερκατανάλωση ή μακροχρόνια χρήση. Ωστόσο, η λήψη τους θα πρέπει να γίνεται προσεκτικά γιατί η απόδοση από προϊόν σε προϊόν διαφέρει και γιατί οι επιπτώσεις από τη μακροχρόνια χρήση των διαιτητικών συμπληρωμάτων δεν είναι πλήρως γνωστή.
    Δε θα πρέπει να καταναλώνονται από ασθενείς που βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση ή από ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς, παράλληλα η χρήση τους στις εγκυμονούσες και στα έμβρυα θα πρέπει να γίνεται με πολύ προσοχή.Συνεπώς, πριν τη χρήση των πολλά υποσχόμενων προβιοτικά και πρεβιοτικά θα πρέπει οι ασθενείς από χρόνια νοσήματα να ενημερώσουν το θεράποντα ιατρό τους, γιατί δεν υπάρχουν συστάσεις για τη δοσολογία που επιδρά ευεργετικά, δίχως παρενέργειες στον ανθρώπινο οργανισμό.

Πηγή : http://www.nutrinews.gr/