Περιττές οι πολυβιταμίνες για εγκύους

images_1662017_pregnant-woman-relaxing-600x400.jpg

Οι ειδικές πολυβιταμίνες για εγκύους είναι απλά μια σπατάλη χρημάτων: αυτό είναι το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξαν ερευνητές μετά από μελέτη.

Μια ανασκόπηση ερευνών κατέληξε ότι δεν υπάρχει «κανένα στοιχείο» που να δείχνει ότι η λήψη πολυβιταμινών έχουν ως αποτέλεσμα καλύτερη υγεία για τη μητέρα ή το μωρό της και ότι οι συγγραφείς της θεωρούν ότι είναι μια «περιττή δαπάνη».

Αντί για πολυβιταμίνες για εγκύους προτιμάτε συγκεκριμένες βιταμίνες

Αντ ‘αυτού, οι εμπειρογνώμονες τόνισαν ότι οι γυναίκες θα πρέπει να επικεντρώνονται κατά την εγκυμοσύνη στη λήψη συγκεκριμένων βιταμινών που συνιστώνται από τους γυναικολόγους. Αυτές είναι το φυλλικό οξύ κατά τους τρεις πρώτους μήνες της εγκυμοσύνης, και η βιταμίνη D. Επίσης, θα πρέπει να ακολουθούν μια όσο το δυνατόν πιο υγιεινή διατροφή.

Στη νέα έρευνα, που δημοσιεύεται στο Drug and Therapeutics Bulletin, μια μεγάλη ομάδα εμπειρογνωμόνων επανεξέτασαν τα διαθέσιμα στοιχεία που υπάρχουν σχετικά με το φολικό οξύ, τη βιταμίνη D, τον σίδηρο, τις βιταμίνες C, E, A, και τις πολυβιταμίνες, σε σχέση με την λήψη τους κατά την εγκυμοσύνη.

Οι επιστήμονες βρήκαν ισχυρές αποδείξεις ότι η λήψη φυλλικού οξέος προστατεύει από νευρολογικούς κινδύνους το έμβρυο, καθώς και κάποια στοιχεία – αν και λιγότερο σαφή – για τη λήψη βιταμίνης D, η οποία είναι σημαντική για τον σχηματισμό οστών και δοντιών, καθώς και την ικανότητα απορρόφησης του ασβεστίου.

Όμως οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι δεν υπάρχει «κανένα στοιχείο» πως οι έγκυες θα πρέπει να λαμβάνουν πολυβιταμίνες, που συχνά περιέχουν 20 ή περισσότερες βιταμίνες και μέταλλα.

Στις παρατηρήσεις τους σημειώνουν: «Για τις περισσότερες γυναίκες που προγραμματίζουν να μείνουν έγκυες ή που είναι έγκυες, τα πολυβιταμινούχα σκευάσματα που προωθούνται για λήψη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι απίθανο να χρειαστούν και είναι μια περιττή δαπάνη. Οι έγκυες γυναίκες μπορεί να είναι ευάλωτες σε μηνύματα που τις καλούν να δώσουν το καλύτερο ξεκίνημα στο μωρού τους, ανεξάρτητα από το κόστος και να αγνοούν ότι τα μόνα συμπληρώματα που συνιστώνται για όλες τις γυναίκες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι το φυλλικό οξύ και η βιταμίνη D, τα οποία είναι διαθέσιμα με σχετικά χαμηλό κόστος».

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/