Πειραματικό αντιβιοτικό για υπερανθεκτικά μικρόβια

images_862017_2_1206467_stock-photo-virus.jpg

Αμερικανοί επιστήμονες έχουν επανασχεδιάσει ένα ζωτικής σημασίας αντιβιοτικό σε μια προσπάθεια να εξαλείψουν ένα από τα πιο απειλητικά υπερανθεκτικά μικρόβια στον κόσμο.

Η νέα έκδοση βανκομυκίνης έχει σχεδιαστεί για να είναι εξαιρετικά σκληρή και φαίνεται να είναι χίλιες φορές πιο ισχυρή από το παλιό φάρμακο, όπως αναφέρει η επιθεώρηση PNAS. Η ουσία καταπολεμά τα βακτηρίδια με τρεις διαφορετικούς τρόπους, καθιστώντας πολύ λιγότερο πιθανό να μπορέσουν τα μικρόβια να αποφύγουν την επίθεση.

Το αντιβιοτικό δεν έχει ακόμη δοκιμαστεί σε ζώα και ανθρώπους, ώστε να εντοπιστούν τυχόν παρενέργειες, αλλά η επιστημονική ομάδα του Ερευνητικού Ινστιτούτου Scripps ελπίζει ότι το φάρμακο θα είναι έτοιμο για χρήση εντός πέντε ετών, εάν όλα πάνε καλά.

Οι ειδικοί έχουν προειδοποιήσει επανειλημμένα ότι βρισκόμαστε στο χείλος μιας εποχής μετά τα αντιβιοτικά, όπου ορισμένες μολύνσεις θα μπορούσαν να γίνουν μη θεραπεύσιμες. Μία λοίμωξη που είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί και η οποία ανησυχεί τους γιατρούς προκαλείται από ανθεκτικό στη βανκομυκίνη εντερόκοκκο (VRE).

Έχει βρεθεί στα νοσοκομεία, μπορεί να προκαλέσει επικίνδυνες λοιμώξεις σε τραύματα και στο αίμα και θεωρείται από τον ΠΟΥ από τα υπερανθεκτικά στα αντιβιοτικά βακτήρια που αποτελούν τη μεγαλύτερη απειλή για την ανθρώπινη υγεία. Ορισμένα αντιβιοτικά εξακολουθούν να λειτουργούν εναντίον του VRE, αλλά η 60χρονη βανκομυκίνη είναι πλέον ανίσχυρη.

Η ερευνητική ομάδα του Scripps προσπάθησε να εξετάσει αν θα μπορούσε να ανανεώσει την βανκομυκίνη, ώστε να αποκαταστήσει τη δράση της. Έκαναν μερικές στρατηγικές τροποποιήσεις στη μοριακή δομή του φαρμάκου, για να το καταστήσουν καλύτερο στο να επιτίθεται στα βακτήρια όπου πονάνε, καταστρέφοντας τα κυτταρικά τους τοιχώματα.

Ο επικεφαλής ερευνητής Dr Dale Boger εξήγησε: «Κάναμε μια αλλαγή στο μόριο βανκομυκίνης που ξεπερνά την παρούσα ανθεκτικότητα στη βανκομυκίνη και στη συνέχεια προσθέσαμε στο μόριο δύο μικρές αλλαγές, δύο επιπλέον τρόπους με τους οποίους μπορεί να σκοτώνει τα βακτήρια. Το αντιβιοτικό έχει τώρα τρεις διαφορετικούς μηχανισμούς με τους οποίους σκοτώνει τα βακτηρίδια και η αντίσταση σε ένα τέτοιο αντιβιοτικό θα ήταν πολύ δύσκολο να εμφανιστεί. Είναι ένα μόριο σχεδιασμένο ειδικά για να αντιμετωπίσει την δημιουργία αντοχής στο φάρμακο».

Το τροποποιημένο φάρμακο ήταν σε θέση να σκοτώσει δείγματα VRE στο εργαστήριο και διατηρούσε σχεδόν πλήρη ισχύ μετά από 50 δοκιμές έκθεσης στο βακτήριο.

Ο Δρ Boger δήλωσε: «Τα βακτήρια απλά δεν μπορούν να δουλέψουν για να βρουν λύση ταυτόχρονα για τρεις ανεξάρτητους μηχανισμούς δράσης. Ακόμα κι αν το καταφέρουν για έναν από αυτούς, θα εξοντωθούν από τους άλλους δύο».

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/