Ο γάμος και η πατρότητα… παχαίνουν

images_2762017_2_real-wedding-nicole-marie-photography-southern-ca-025.jpg

Η οικογενειακή κατάσταση ενός άνδρα μπορεί να συνδέεται με… την περιφέρεια της μέσης του. Σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Social Science and Medicine, οι παντρεμένοι άνδρες έχουν υψηλότερο δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) σε σύγκριση με τους ανύπανδρους άνδρες, με τον μέσο σύζυγο να ζυγίζει τρία κιλά περισσότερο από τον τυπικό εργένη.

Επίσης, η έρευνα διαπίστωσε ότι ένας άνδρας που ζει την ευτυχία του γάμου μπορεί να κερδίσει ακόμη περισσότερο λίπος στην κοιλιά κατά τα πρώτα στάδια της πατρότητας. Ωστόσο, εάν το διαζύγιο είναι το επόμενο βήμα, τα περιττά κιλά είναι πιθανόν να εξαφανιστούν.

Αφού εξέτασαν στοιχεία για ετεροφυλόφιλα ζευγάρια στις Ηνωμένες Πολιτείες για μια περίοδο 14 ετών, οι ερευνητές αναφέρουν ότι τα ευρήματά τους επιβεβαιώνουν δύο θεωρίες:

– Ότι οι άνδρες που δεν βρίσκονται σε σταθερή σχέση κάνουν περισσότερη προσπάθεια να παραμείνουν σε φόρμα και περιποιούνται περισσότερο τον εαυτό τους.

– Ότι ο γάμος οδηγεί σε πιο τακτικά γεύματα και κοινωνικές εξόδους τους άνδρες, οι οποίες συνήθως περιλαμβάνουν περισσότερα φαγητά που παχαίνουν.

«Είναι χρήσιμο για τους ανθρώπους να κατανοήσουν ποιοι συνηθισμένοι κοινωνικοί παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν την αύξηση του σωματικού βάρους, όπως ο γάμος και η πατρότητα, ώστε να μπορούν να λαμβάνουν τεκμηριωμένες αποφάσεις για την υγεία και την ευημερία τους», δήλωσε η συγγραφέας της μελέτης Δρ Joanna Syrda από το Πανεπιστήμιο του Μπαθ.

Η Katherine Brooking, συνιδρυτής του site για την υγιεινή διατροφή Appetite for Health, συμφωνεί με την ερευνήτρια και πιστεύει ότι αυτή η τάση μπορεί να οφείλεται και στην έλλειψη χρόνου λόγω των οικογενειακών υποχρεώσεων.

«Οι προσδοκίες που υπάρχουν να ασχολούνται οι πατεράδες με τις δουλειές του σπιτιού και τη φροντίδα των παιδιών είναι πολύ μεγαλύτερες σε σχέση με εκείνες που υπήρχαν για τους άνδρες προηγούμενων γενιών», εξηγεί. «Ακριβώς όπως για τις γυναίκες, γίνεται δύσκολο να τα κάνουμε όλα, να επιτυγχάνουμε μια εξισορρόπηση της οικογένειας, της εργασίας και της φυσικής κατάστασης».

Ενώ έχει ενδιαφέρον να σημειωθεί ότι οι ερευνητές επικεντρώθηκαν μόνο στη διευρυνόμενη περιφέρεια μέσης των παντρεμένων ανδρών, η Brooking δεν πιστεύει ότι ένας υπέρβαρος σύζυγος είναι περισσότερο ή λιγότερο πιθανό να έχει μια υπέρβαρη σύζυγο: «Πιστεύω ότι πρόκειται περισσότερο για ατομικό ζήτημα, αν και ο γάμος μπορεί να επηρεάσει τις διατροφικές συνήθειες του ζεύγους και σε μερικές περιπτώσεις να διαδραματίσει ρόλο στην αύξηση ή την απώλεια βάρους».

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/