Οι 10 πιο συνηθισμένες επιπλοκές στην πλαστική χειρουργική

images_362017_plastic-surgery-malpractice.jpg

Τα οφέλη από μια αισθητική χειρουργική επέμβαση είναι λίγο πολύ γνωστά: βελτίωση της εμφάνισης, τόνωση της αυτοπεποίθησης, διόρθωση μικροπροβλημάτων στην περιοχή της επέμβασης.

Ωστόσο, πολλοί φαίνεται να ξεχνούν ότι ασχέτως αν γίνεται για αισθητικούς λόγους, παραμένει μια χειρουργική επέμβαση και ως τέτοια δεν παύει να κρύβει την πιθανότητα επιπλοκών. Φυσικά, καθώς η ιατρική και ειδικά η πλαστική χειρουργική έχει προοδεύει ιδιαιτέρως τις τελευταίες δεκαετίες, η πιθανότητα αυτή είναι εξαιρετικά περιορισμένη, ειδικά αν ο ασθενής έχει επιλέξει προσεκτικά τον ιατρό που θα την εκτελέσει. Καλό θα είναι όμως να γνωρίζει από πριν ορισμένα πράγματα που μπορεί να μην πάνε 100% άψογα.

1. Αιμάτωμα
Το αιμάτωμα είναι ένας θύλακας συσσωρευμένου αίματος που θυμίζει μια μεγάλη, επώδυνη μελανιά και σχηματίζεται λόγο ρήξης στο τοίχωμα ενός αγγείου, μιας φλέβας ή μιας αρτηρίας. Είναι η πιο συνηθισμένη επιπλοκή μετά από ανόρθωση προσώπου και εμφανίζεται σε 1-6% των επεμβάσεων αυξητικής στήθους. Είναι ένας κίνδυνος σε όλες τις χειρουργικές επεμβάσεις και ορισμένες φορές απαιτεί εκ νέου χειρουργείο για να αντιμετωπιστεί.

2. Μολύνσεις
Αν και η μετεγχειρητική φροντίδα στοχεύει και στην εξάλειψη του κινδύνου μολύνσεων, παραμένουν μια από τις πιο συχνές επιπλοκές. Στις επεμβάσεις στο στήθος π.χ. 2-4% των ασθενών παρουσιάζουν δερματικές μολύνσεις, ενώ ορισμένες φορές, όταν η μόλυνση είναι εσωτερική, απαιτείται η λήψη αντιβιοτικών.

3. Ουλές
Η πλαστική χειρουργική στοχεύει στην εξάλειψη αισθητικών ελαττωμάτων, όμως εξ ορισμού, ως χειρουργική επέμβαση, απαιτεί την δημιουργία ουλών, που είναι βεβαίως αισθητικά ελαττώματα. Οξύμωρο; Όχι ακριβώς, καθώς η επούλωση των ουλών υπολογίζεται και υπό φυσιολογικές συνθήκες ακολουθεί την επέμβαση. Ορισμένες φορές όμως οι ουλές είναι μεγαλύτερες και πιο έντονες απ’ ότι υπολογιζόταν, με αποτέλεσμα να χρειαστούν περισσότερο χρόνο για να επουλωθούν.

4. Δυσαρέσκεια για το αποτέλεσμα
Η πλειοψηφία των ασθενών που προχωρούν σε πλαστικές επεμβάσεις, μένουν ικανοποιημένοι με το αποτέλεσμα. Ωστόσο, υπάρχουν και περιπτώσεις που η συνολική εμφάνιση δεν ικανοποιεί τον ασθενή, λόγο προβλημάτων ασυμμετρίας στις επεμβάσεις στήθους π.χ. ή γενικότερης δυσαρέσκειας στις επεμβάσεις προσώπου.

5. Επιπλοκές κατά την αναισθησία
Η γενική αναισθησία, η οποία εφαρμόζεται σε αρκετές επεμβάσεις πλαστικής χειρουργικής, έχει ορισμένες πολύ σοβαρές επιπλοκές ορισμένες φορές που μπορεί να οδηγήσουν σε μολύνσεις των πνευμόνων, εγκεφαλικό ή καρδιακή προσβολή. Οι επιπλοκές αυτές βέβαια είναι σπάνιες – πιο συχνό φαινόμενο είναι να αισθάνεται ο ασθενής μπερδεμένος και αποπροσανατολισμένος όταν ξυπνάει.

6. Δημιουργία ορόματος
Μια συνηθισμένη μετεγχειρητική επιπλοκή, ειδικά μετά από επεμβάσεις κοιλιοπλαστικής, είναι η συγκέντρωση υγρού του αίματος κάτω από το δέρμα, που έχει ως αποτέλεσμα πρήξιμο και πόνο. Επειδή μπορεί να υπάρξει μόλυνση, το υγρό αφαιρείται με ένεση, αν και υπάρχει περίπτωση για εκ νέου συγκέντρωσή του.

7. Βλάβες στα νεύρα
Αίσθηση μουδιάσματος ή μυρμηγκιάσματος μπορεί να ακολουθήσει μια επέμβαση αισθητικής χειρουργικής και μπορεί να είναι δείγμα βλάβης στα νεύρα. Πολλές γυναίκες δηλώνουν ότι άλλαξε η ευαισθησία του δέρματός τους μετά από προσθετική στήθους, ενώ υπάρχουν περιπτώσεις όπου χάνεται μόνιμα η αίσθηση στις θηλές.

8. Θρόμβωση και πνευμονική εμβολή
Η δημιουργία θρόμβων στις αρτηρίες, ειδικά των ποδιών, μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα: σε περίπτωση που αποκολληθούν και καταλήξουν στους πνεύμονες δημιουργούν πνευμονική εμβολή. Αν και σχετικά ασυνήθιστες, αυτές οι χειρουργικές επιπλοκές μπορεί να αποδειχθούν μοιραίες.

9. Αιμορραγία
Σε όλες τις χειρουργικές επεμβάσεις υπάρχει κάποια απώλεια αίματος. Όταν όμως αυτή γίνει ανεξέλεγκτη, μπορεί να οδηγήσει σε πτώση της αρτηριακής πίεσης, με μοιραία αποτελέσματα. Αιμορραγία μπορεί να έχουμε κατά τη διάρκεια της επέμβασης αλλά και μετεγχειρητικά να έχουμε εσωτερική αιμορραγία.

10. Βλάβες οργάνων
Η λιποαναρρόφηση στην κοιλιά μπορεί να προκαλέσει βλάβες στα εσωτερικά όργανα αν δεν γίνει σωστά, με αποτέλεσμα την πιθανότητα να απαιτηθεί εκ νέου χειρουργική επέμβαση.

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/