Οι τηγανητές πατάτες ως δείκτης κινδύνου

images_1662017_frites.jpg

Αν καταναλώνουμε περισσότερες από δύο φορές την εβδομάδα τηγανισμένες πατάτες σε οποιαδήποτε μορφή, μπορεί να έχουμε διπλάσιες πιθανότητες να πεθάνουμε, όπως αποκαλύπτει μια νέα μελέτη.

Είτε πρόκειται για τις αγαπημένες τηγανητές πατάτες που συνοδεύουν το μπέργκερ μας είτε για τσιπς που τρώμε μπροστά στην τηλεόραση, ο κίνδυνος είναι ίδιος.

Αν και είναι γνωστό ότι είναι από τα τρόφιμα που μπορούν να οδηγήσουν σε αύξηση βάρους, είναι η πρώτη φορά που μια έρευνα υποστηρίζει ότι μπορεί επίσης να επηρεάσει και τα ποσοστά θνησιμότητας.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο American Journal of Clinical Nutrition, διαπίστωσε ότι σε μια περίοδο οκτώ ετών, οι άνθρωποι που έτρωγαν τακτικά τηγανητές πατάτες είχαν διπλάσιες πιθανότητες να πεθάνουν. Οι ερευνητές ανέλυσαν την κατανάλωση φαγητού και την υγεία των 4.440 ατόμων ηλικίας μεταξύ 45 και 79 ετών. Μετά από οκτώ χρόνια, 236 από τους συμμετέχοντες είχαν πεθάνει.

Διαπίστωσαν ότι, ενώ η μεγάλη κατανάλωση πατάτας συνολικά -ανεξάρτητα από τη μέθοδο μαγειρέματος- δεν αύξησε τον κίνδυνο θανάτου μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα, όσοι κατανάλωναν τηγανητές πατάτες δύο έως τρεις φορές την εβδομάδα είχαν διπλάσιες πιθανότητες να πεθάνουν σε σύγκριση με όσους δεν έτρωγαν καθόλου. Όλοι οι τύποι τηγανισμένων πατατών συνδέονταν με την αύξηση των ποσοστών θνησιμότητας.

«Η συχνή κατανάλωση τηγανισμένων πατατών φαίνεται να συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο θνησιμότητας», κατέληξαν οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Δρ Nicola Veronese από το Εθνικό Συμβούλιο Έρευνας στην Πάντοβα της Ιταλίας.

Οι επιστήμονες δήλωσαν ότι η ηλικία ή το φύλο των συμμετεχόντων δεν επηρέασε το αποτέλεσμα, αλλά τόνισε ότι άλλοι παράγοντες, όπως η παχυσαρκία, η έλλειψη άσκησης και η υψηλή κατανάλωση αλατιού, μπορεί επίσης να συμβάλουν στα ποσοστά.

Εν ολίγοις, οι τηγανητές πατάτες δεν είναι απαραίτητα η αιτία του διπλασιασμού των ποσοστών θνησιμότητας, αλλά ένας δείκτης για έναν γενικότερο τρόπο ζωής και διατροφής που είναι επικίνδυνος: «Η κατανάλωση πατάτας μπορεί να αποτελεί δείκτη ενός λιγότερο υγιεινού (δυτικού) τρόπου διατροφής που συνδέεται με αυξημένη θνησιμότητα», δήλωσε η Susanna Larsson, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Ινστιτούτο Karolinska της Σουηδίας.

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/