Οι συνήθειες που εντείνουν τις αλλεργίες

images_2962017_2_hay_fever.jpeg

Καθώς μπήκαμε για τα καλά στην Άνοιξη, οι πάσης φύσεως αλλεργίες έχουν την… τιμητική τους, μιας και χιλιάδες άνθρωποι υποφέρουν από αυτές.

Η επίσκεψη σε έναν αλλεργιολόγο ώστε να διαπιστώσετε σε τι ακριβώς είστε αλλεργικοί, είναι το πρώτο βήμα για την αντιμετώπισή τους.

Εξίσου βασικό όμως είναι να δώσετε προσοχή σε ορισμένα πράγματα που κάνετε ακόμη και καθημερινά και τα οποία μπορούν να ενεργοποιήσουν τις αλλεργίες σας. Το φτέρνισμα, η φαγούρα και η μύτη που τρέχει, μπορεί να χειροτερεύουν εξαιτίας των παρακάτω:

Ακαταστασία
Αν είστε από τους ανθρώπους που δεν πετάνε ποτέ τίποτα και έχετε ένα σπίτι γεμάτο ε στοίβες πραγμάτων, ήρθε η ώρα να αναθεωρήσετε τη στάση σας. Όλα αυτά (όπως στοίβες με περιοδικά και βιβλία ή συλλογές από μικροπράγματα) μαζεύουν σκόνη, η οποία είναι ένας από τους βασικούς παράγοντες ενεργοποίησης μιας αλλεργίας. Όσον αφορά τη διακόσμηση του σπιτιού σας λοιπόν, επιλέξτε minimal προσέγγιση: πετάξτε ή δωρίστε ό,τι δεν χρειάζεστε και αποσυμφορήστε ειδικά την κρεβατοκάμαρα, στην οποία περνάτε τον περισσότερο χρόνο στο σπίτι.

Λάθος καθάρισμα
Το ξεσκόνισμα, αν δεν γίνεται με ειδικό πανί που παγιδεύει τη σκόνη ή έστω ένα βρεγμένο, μπορεί να «ανακατέψει» τη σκόνη και να σας κάνει να αισθανθείτε χειρότερα. Το ίδιο ισχύει και για το σκούπισμα – χρησιμοποιείστε καλύτερα ηλεκτρική σκούπα μία ή και δύο φορές την εβδομάδα ή προτιμήστε συχνό σφουγγάρισμα. Στα δύσκολα, μη διστάσετε να χρησιμοποιήσετε μια μάσκα ενώ καθαρίζετε. Προσοχή και στα διάφορα καθαριστικά προϊόντα, καθώς κάποια μπορεί επίσης να σας προκαλούν αλλεργία.

Κάπνισμα από τρίτο χέρι
Ο καπνός του τσιγάρου μπορεί να ενεργοποιήσει τις αλλεργίες σας ακόμη και όταν δεν είναι… παρόν. Η νικοτίνη παγιδεύεται σε ρούχα και έπιπλα, οπότε μπορεί να σας επηρεάσει ακόμη και αν δεν καπνίζει κανένας σε έναν χώρο – αρκεί να έχει καπνίσει εκεί κάποιος προηγουμένως ή να έχετε επισκεφθεί προηγουμένως κάποιον χώρο με καπνό και να φοράτε τα ίδια ρούχα.

Φακοί επαφής
Πολλοί τους προτιμούν από τα γυαλιά οράσεως, όμως οι φακοί επαφής μπορεί να παγιδεύσουν γύρη και αλλεργιογόνα, ερεθίζοντας τα μάτια μας. Δεν υπάρχει λόγος όμως να τους εξοβελίσετε εντελώς: προτιμήστε απλά μιας χρήσης, πετώντας τους στο τέλος της ημέρας.

Το air-condition
Τα ακάρεα, η σκόνη και η γύρη βρίσκουν πολύ εύκολα το δρόμο για το σπίτι ή το γραφείο μας. Αν έχετε να καθαρίσετε τα φίλτρα από το air-condition από πέρυσι, ήρθε η ώρα να το κάνετε: αν είναι καθαρά και σε καλή κατάσταση μπορούν να κρατήσουν μακριά τα αλλεργιογόνα και να διατηρήσουν τον αέρα στους εσωτερικούς χώρους καθαρό.

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/