Νυχτερινές ανησυχίες

images_2962017_2_little-girl-lovey-stock-600x400.jpg

Είναι μια κατάσταση στην οποία οι περισσότεροι από εμάς έχουν εμπλακεί, είτε ως… θύτες είτε ως θύματα:

Ένα δυνατό ροχαλητό ταράζει την ησυχία της νύχτας και τον ύπνο του ανθρώπου που κοιμάται στο ίδιο δωμάτιο – ή, σε εξαιρετικές περιπτώσεις, και μερικά δωμάτια μακριά! Οι έρευνες δείχνουν ότι ένα σημαντικό ποσοστό του ενήλικου πληθυσμού (περίπου 40%) ροχαλίζουν σε καθημερινή βάση, ενώ σχεδόν όλοι μας ροχαλίζουμε κάτω από ορισμένες συνθήκες. Ο κυριότερος λόγος που προκαλεί το ροχαλητό είναι η δόνηση των μυών και των μαλακών ιστών που βρίσκονται στον ουρανίσκο και πίσω από τη γλώσσα: κατά τη διάρκεια του ύπνου οι μύες και οι ιστοί χαλαρώνουν, δημιουργώντας στένωση των αεροφόρων οδών, με τα γνωστά δυσάρεστα αποτελέσματα. Γι’ αυτό άλλωστε, τείνουμε να ροχαλίζουμε περισσότερο όταν είμαστε πολύ κουρασμένοι – οι μύες χαλαρώνουν περισσότερο.

Στα βρέφη και τα παιδιά, οι αιτίες του ροχαλητού είναι συνήθως διαφορετικές από ότι στους ενήλικες. Στα βρέφη παρατηρείται ένα έντονο ρουθούνισμα, μια θορυβώδης αναπνοή καθώς αφενός το αναπνευστικό τους σύστημα ακόμη αναπτύσσεται και μαθαίνουν να αναπνέουν, αφετέρου είναι η συχνή η παρεμπόδιση της ρινικής αναπνευστικής οδού λόγο συγκέντρωσης ρινικής βλέννας.

Πραγματικό… ροχαλητό, εμφανίζουν τα παιδιά μετά το πρώτο έτος της ζωής τους. Και παρά το γεγονός ότι πρόκειται για ένα ενοχλητικό φαινόμενο που προκαλεί ανησυχία στους γονείς, συνήθως δεν σηματοδοτεί κάποιο σημαντικό πρόβλημα. Το ροχαλητό είναι μια ένδειξη ότι κάτι εμποδίζει τη φυσιολογική και άνετη εισροή του αέρα μέσω της αναπνευστικής οδού, όμως αυτό το «κάτι» σπάνια είναι κάτι σοβαρό. Ένα απλό κρυολόγημα ας πούμε ή μια εποχική ρινίτιδα, μπορούν να είναι δύο συνηθισμένες αιτίες. Το ίδιο και οι διογκωμένες αδενοειδείς εκβλαστήσεις (τα «κρεατάκια» στην καθομιλουμένη) ή οι υπερτροφικές αμυγδαλές: καθώς ολοκληρώνεται η ανάπτυξη του παιδιού οι παράγοντες αυτοί υποχωρούν και το ροχαλητό σταματάει.

Ένας άλλος παράγοντας που μπορεί να προκαλέσει ροχαλητό στα παιδιά – και θα πρέπει να ανησυχήσει τους γονείς – είναι η παχυσαρκία. Τα επιπλέον κιλά όταν μαζεύονται στον λαιμό μπορεί να προκαλέσουν στένωση της αναπνευστικής οδού. Πραγματικά ανησυχητικό όμως, είναι το ροχαλητό που συνοδεύεται από υπνική άπνοια, δηλαδή η διακοπή της αναπνοής για μικρό χρονικό διάστημα, τόσο από το στόμα όσο και από τη μύτη, κατ’ επανάληψη. Παρατηρήστε το παιδί σας όταν κοιμάται: αν διαπιστώσετε φαινόμενα υπνικής άπνοιας, συμβουλευτείτε τον παιδίατρό σας. Συνήθως, θα αντιμετωπιστεί με φαρμακευτική αγωγή ή με το να αφαιρεθούν τα «κρεατάκια» και οι αμυγδαλές.

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/