Μητέρα, μα παν’ απ’ όλα γυναίκα!

images_262017_2_76314527_XS.jpg

Η εγκυμοσύνη και η επακόλουθη μητρότητα θεωρούνταν ανέκαθεν, όχι αδίκως, το σημαντικότερο γεγονός στη ζωή μιας γυναίκας. Όταν γεννιέται ένα παιδί, ένα μέρος του εαυτού μας ξαναγεννιέται. Μέσα από τα μάτια του βλέπουμε όλα τα πράγματα, ακόμα και εκείνα που έχουμε δει χιλιάδες φορές, σαν καινούργια.

Παρ’ όλα αυτά για ορισμένες γυναίκες  το αντίτιμο της μητρότητας στο σώμα τους είναι άμεσα ορατό και βαρύ. Αρκετές γυναίκες αισθάνονται άνετα και αποδέχονται τις σωματικές αλλαγές που επέρχονται με την κύηση και τον τοκετό.  Άλλες, ωστόσο, βρίσκονται προ εκπλήξεως και αναζητούν τρόπους για ν’ ανακτήσει το κορμί τους τη νεανική φόρμα που είχε προ της εγκυμοσύνης. Σε αυτές τις περιπτώσεις η Πλαστική Χειρουργική μπορεί να δώσει τη λύση.

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού ο μαστός μεγεθύνεται και το υπερκείμενο δέρμα υπερδιατείνεται. Μετά το πέρας του θηλασμού ο μαστός χάνει σημαντικό μέρος του όγκου του. Στις γυναίκες που δεν έχουν αρκετά ελαστικό δέρμα ή που η διάταση αυτή είναι υπερβολική, όταν το στήθος επανέλθει στο φυσικό του μέγεθος η περίσσεια δέρματος παραμένει, οπότε το στήθος φαίνεται χαλαρό. Η εικόνα θα μπορούσε να παραλληλιστεί με μια γυναίκα που φοράει σουτιέν μεγαλύτερο του μαστού της. Τη λύση προσφέρει η ανόρθωση μαστού, μια επέμβαση που αναδιαμορφώνει το μαστικό παρέγχυμα και αναδιανέμει το δέρμα που το καλύπτει, αφαιρώντας την περίσσεια. Η αυξητική και η μειωτική στήθους είναι επίσης κοινές χειρουργικές επεμβάσεις μετά την εγκυμοσύνη και συχνά συνδυάζονται με την ανόρθωση του μαστού.

Η συχνότερη, όμως, επέμβαση μετά τον τοκετό είναι η κοιλιοπλαστική. Κατά την εγκυμοσύνη ευνόητα η κοιλιά υποβάλλεται σε διάταση δέρματος πολλαπλάσια αυτής του μαστού. Διατροφή και άθληση αδυνατούν ν’ αντιστρέψουν την κατάσταση, οπότε η κοιλιοπλαστική, κατά την οποία αφαιρείται η περίσσεια δέρματος και συμπλησιάζονται οι κοιλιακοί μύες, είναι η ενδεδειγμένη λύση. Η επέμβαση μπορεί να συνδυαστεί με λιποαναρρόφηση, που αντιμετωπίζει οριστικά την τοπική συσσώρευση λίπους που ανθίσταται σε δίαιτα και άσκηση.

Άλλες επεμβάσεις «συσφιγκτικού» χαρακτήρα για τις περιοχές με έντονη χαλάρωση είναι η βραχιονοπλαστική και η ανόρθωση μηρών και γλουτών.

Αρκετές φορές είτε συγγενώς (εκ γενετής), είτε ως απότοκος της εγκυμοσύνης παρουσιάζεται υπερτροφία των χειλέων του αιδοίου, με αποτέλεσμα η γυναίκα να ταλαιπωρείται τόσο αισθητικά, όσο και λειτουργικά (υπαισθησία και άλγος κατά την διάρκεια της συνουσίας). Με την αδοιοπλαστική, μια σχετικά απλή και ανώδυνη επέμβαση που διενεργείται υπό τοπική αναισθησία, διαρκεί μόλις μια ώρα και έχει ταχεία ανάρρωση, αντιμετωπίζονται μόνιμα και αποτελεσματικά όλα αυτά τα προβλήματα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι επεμβάσεις αυτού του τύπου θα πρέπει να διενεργούνται αφού έχετε ολοκληρώσει τον οικογενειακό σας προγραμματισμό, διότι μια ενδεχόμενη νέα εγκυμοσύνη πιθανότατα θα αλλοιώσει το τελικό αποτέλεσμα της επέμβασης.

Η απόφαση για το αν θα διενεργηθεί μια αισθητική επέμβαση θα πρέπει να λαμβάνεται κατόπιν ωρίμου σκέψης και αφού έχετε συλλέξει όλες τις πληροφορίες που χρειάζεστε για την επέμβαση που σας ενδιαφέρει. Ο ιατρός σας πρέπει να είναι βασικός αρωγός σ’ αυτό.

Αρχικά θα πρέπει να συζητήσει μαζί σας τις επιθυμίες σας (και κατά πόσο αυτές είναι εφικτές), να σας εξηγήσει τεχνικές λεπτομέρειες της επέμβασης, τις πιθανές επιπλοκές, τον μετεγχειρητικό πόνο ή άλλους περιορισμούς κατά την άμεση μετεγχειρητική περίοδο. Δεν υπάρχουν καλούπια ούτε μια επέμβαση κατάλληλη για όλες τις υποψήφιες. Κάθε γυναίκα είναι ξεχωριστή και κάθε περίπτωση αντιμετωπίζεται εξατομικευμένα.

Τα τελευταία χρόνια η Πλαστική Χειρουργική έχει γνωρίσει αλματώδη πρόοδο και έχει καταφέρει να βελτιώσει ριζικά τη ζωή και την εικόνα εκατομμύρια γυναικών παγκοσμίως. Σήμερα, μια πληθώρα νέων, λιγότερο επεμβατικών, ανώδυνων και αποτελεσματικών τεχνικών αντιμετωπίζουν τα περισσότερα ζητήματα που ανακύπτουν από τις εγκυμοσύνες και σας επιτρέπουν  να ξανανιώσετε, πέρα από μητέρα, γυναίκα πάνω απ’ όλα!

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/