Μην σκεπάζετε το καροτσάκι το καλοκαίρι

images_2462017_2_2016_6_19_0735.jpg

Οι γονείς που καλύπτουν με κάλυμμα το καροτσάκι του μωρού τους όταν κάνει ζέστη, θέτουν το παιδί τους σε κίνδυνο από την υπερβολική θερμοκρασία, σύμφωνα με ερευνητές από τη Σουηδία.

Αν και η κίνηση αυτή έχει σαν στόχο να είναι πιο δροσερό το μωρό καλύπτοντάς το από τον ήλιο, αντί για μείωσης της θερμοκρασίας στο καροτσάκι δημιουργείται στην πραγματικότητα μια κατάσταση που θυμίζει περισσότερο καμίνι.

Ο Δρ Svante Norgren, παιδίατρος σε νοσοκομείο παίδων στη Στοκχόλμη της Σουηδίας δήλωσε στην εφημερίδα Svenska Dagbladet: «Με αυτόν τον τρόπο η θερμοκρασία στο καροτσάκι αυξάνεται υπερβολικά, περίπου όπως γίνεται σε ένα θερμός. Υπάρχει επίσης κακή κυκλοφορία του αέρα και είναι δύσκολο να δείτε το μωρό με ένα κάλυμμα πάνω από το καροτσάκι».

Οι δημοσιογράφοι της εφημερίδας έκαναν τον δικό τους έλεγχο σχετικά με τις επιπτώσεις του ήλιου στη θερμοκρασία που αναπτύσσει ένα παιδικό καροτσάκι, αφήνοντάς το στον ήλιο το μεσημέρι, από τις 11:30 έως τη 13:00.

Χωρίς κάλυμμα, η θερμοκρασία στο καροτσάκι έφτασε στους 22 βαθμών Κελσίου, αλλά όταν ένα λεπτό κάλυμμα τοποθετήθηκε πάνω από το καρότσι για 30 λεπτά, η θερμοκρασία εκτοξεύθηκε στους 34 βαθμούς. Για να καταλάβετε πόσο έντονη ήταν αυτή η αύξηση της θερμότητας είναι, η θερμοκρασία το καλοκαίρι στη Σουηδία φτάνει σπάνια στους 30 βαθμούς.

Οι υγειονομικές αρχές στη Νέα Νότια Ουαλία της Αυστραλίας, όπου η θερμοκρασία ξεπερνάει συχνά τους 40 βαθμούς, συμβουλεύουν τους γονείς: «Ένα σκεπασμένο καρότσι μπορεί να αναπτύξει μεγάλες θερμοκρασίες. Προσπαθήστε να διασφαλίσετε ότι ο αέρας κυκλοφορεί ανεμπόδιστα γύρω από το μωρό σας με την αφαίρεση του πίσω τμήματος του καροτσιού (αν είναι δυνατόν) ή χρησιμοποιήστε πιο ανοικτά καρότσια».

Πολλά καροτσάκια έχουν το δικό τους προστατευτικό κάλυμμα, το οποίο είναι κατασκευασμένο από υλικό λεπτό το οποίο επιτρέπει την κυκλοφορία του αέρα – αν είναι καλής ποιότητας. Αν θέλετε να είστε σίγουροι, κάντε μια δοκιμή προτού το χρησιμοποιήσετε: μετρήστε τη θερμοκρασία στο καροτσάκι με ένα θερμόμετρο με και χωρίς το κάλυμμα.

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/