Μεγάλο κεφάλι; Πολύ μυαλό!

images_2462017_RachelJonat-141-e1467653194292.jpg

Τα μωρά που γεννιούνται με μεγάλο κεφάλι είναι πιθανότερο να είναι πιο έξυπνα, σύμφωνα με όσα υποστηρίζει μια νέα έρευνα.

Η μελέτη εξέτασε το μέγεθος του κεφαλιού του παιδιού σε σχέση με τα ακαδημαϊκά του επιτεύγματα στην ενήλικη ζωή του, διαπιστώνοντας πώς όσο μεγαλύτερο το κεφάλι τόσο εξυπνότερο πρόκειται να είναι.

Οι επιστήμονες έκανε την ανακάλυψη διερευνώντας τη σχέση μεταξύ γονιδίων, IQ και συνολικής υγείας.

«Πέρα από το ότι γνωστικές δεξιότητες και ορισμένες σωματικές και ψυχικές καταστάσεις υγείας μοιράζονται γενετικές επιρροές, η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι οι γνωστικές δεξιότητες μοιράζονται γενετικές επιρροές και με το μέγεθος του εγκεφάλου, το σχήμα του σώματος και την ικανότητα εκπαίδευσης», δήλωσε ο καθηγητής Ian Deary από το πανεπιστήμίο του Εδιμβούργου.

Η μελέτη χρησιμοποίησε στοιχεία από 100.000 Βρετανούς, τα οποία βρίσκονται αποθηκευμένα στη Βιοτράπεζα της Μεγάλης Βρετανίας – συνολικά, έχουν συγκεντρωθεί εκεί στοιχεία για περισσότερα από μισό εκατομμύριο ανθρώπους, ηλικίας μεταξύ 37 και 73 ετών.

Οι συμμετέχοντες έδωσαν δείγμα αίματος, ούρων και σάλιου για ανάλυση, ενώ παρείχαν πληροφορίες σχετικά με το υπόβαθρο και τον τρόπο ζωής τους.

Λεπτομερής ανάλυση των δεδομένων αποκάλυψε ότι όσοι είχαν γεννηθεί με μεγαλύτερο κεφάλι ήταν πολύ πιο πιθανό να έχουν πάρει κάποιο πτυχίο, αλλά και να επιτύχουν υψηλότερες βαθμολογίες σε λεκτικά και μαθηματικά τεστ.

Οι επιστήμονες που ηγήθηκαν της έρευνας, η οποία δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Molecular Psychiatry, δήλωσαν: «Πολύ σημαντικές συσχετίσεις παρατηρήθηκαν μεταξύ των βαθμολογιών σε γνωστικά τεστ και του ενδοκρανιακού όγκου, της περιμέτρου του κρανίου του βρέφους και της γνωστικής ικανότητας σε παιδική ηλικία»/

Η μελέτη εντόπισε επίσης 17 «σημαντικά» γονίδια ου επηρεάζουν τη λειτουργία του εγκεφάλου και να επιδρούν στην ψυχική και σωματική υγεία.

Η ερευνήτρια Saskia Hagenaars πρόσθεσε: «Η μελέτη υποστηρίζει μια υπάρχουσα θεωρία, η οποία λέει ότι τα άτομα με καλύτερη γενική υγεία, είναι πιθανό να έχουν υψηλότερο επίπεδο νοημοσύνης».

Τα νεογέννητα έχουν κατά μέσο όρο περίμετρο κεφαλιού γύρω στα 35 εκατοστά.

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/