Μακροχρόνια Επίδραση Προβιοτικών : Μέρος 3

images_1862017_probiotics.jpeg

Για το κλείσιμο της κουβέντας μας σχετικά με το προ- και πρεβιοτικά θα αναφέρουμε τις επιδράσεις των προβιοτικών σε διάφορες πτυχές.

Ψυχική υγεία
Φαίνεται πως η χορήγηση προβιοτικών πιθανόν ασκεί θετική δράση, μειώνοντας

ψυχολογικά συμπτώματα όπως:

    –  Άγχος
    –  Κατάθλιψη
    –  Αυτό – αντίληψη του άγχους.

    Πιθανός μηχανισμός: Η συμπληρωματική χορήγηση προβιοτικών επηρεάζει συγκεκριμένες γνωσιακές λειτουργίες που σχετίζονται με διαταραχές διάθεσης, όπως επίσης εμπλέκεται στο ανοσολογικό και νευρικό σύστημα.

    Μειονέκτημα: Χρειάζονται περαιτέρω διερεύνηση της σύνδεσης εγκεφάλου και εντέρου.

 Σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2

Τα μέχρι τώρα δεδομένα δείχνουν πως τα προβιοτικά μπορεί να βελτιώνουν το γλυκαιμικό προφίλ (περιλαμβάνει τα εξής: γλυκόζη, γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη, ινσουλίνη και ινσουλινοαντίσταση) κυριώς στους ήδη διαβητικούς και όχι σε εκείνους που έχουν παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση σακχαρώδη διαβήτη 2.

Πιθανός μηχανισμός: Τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 έχουν διαταραγμένη ισορροπία των μικροοργανισμών του εντερικού μικροβιόκοσμου, συνεπώς τα προβιοτικά πιθανόν μπορούν να συμβάλλουν με κάποιους από τους παρακάτω τρόπους:

    –  Λιπαρά οξέα βραχείας αλύσου που παράγονται ως παραπροϊόντα των ζυμώσεων από τα προβιοτικά
    –  Kαταστολή ουσιών που έχουν την ικανότητα να σκοτώνουν τα β – κύτταρα του παγκρέατος
    –  Bελτίωση του οξειδωτικού στρες
    –  Bελτίωση του μεταβολισμού των υδατανθράκων

    Μειονέκτημα: Η μορφή του προβιοτικού παίζει σημαντικό ρόλο στην έκβαση του νοσήματος – η κάψουλα είναι πιο αποτελεσματική γιατί είναι πιο εύπεπτη και μεγαλύτερη βιοδραστικότητα.

 Σακχαρώδης διαβήτης κυήσεως

Η συμπληρωματική χορήγηση προβιοτικών είχε ως αποτέλεσμα σημαντική μείωση της ινσουλινοαντίστασης των εγκύων με σακχαρώδη διαβήτη κυήσεως.

Πιθανός μηχανισμός: Ο μηχανισμός δράσης δεν είναι πλήρως κατανοητός, πολύ πιθανή είναι η απόδοση των ευεργετικών επιδράσεων στα λιπαρά οξέα βραχείας αλύσου που παράγονται ως παραπροϊόντα των ζυμώσεων από τα προβιοτικά

Μειονέκτημα: Δεν υπήρχε διαφορά στα επίπεδα γλυκόζης νηστείας ή στα επίπεδα LDL – χοληστερόλης

Παχυσαρκία

Η συμπληρωματική χορήγηση των προβιοτικών έχει οφέλη στα εξής επίπεδα:

    –  Μείωση του κοιλιακού λίπους
    –  Μείωση Δείκτη Μάζας Σώματος

    Πιθανός μηχανισμός: Η παχυσαρκία συνυπάρχει με μία χρόνια χαμηλού βαθμού φλεγμονή από τη δράση των κυτοκινών, σε αυτό το σημείο δρουν θετικά τα προβιοτικά

    Μειονέκτημα: Υπάρχουν αρκετές μελέτες με αντιφατικά ευρήματα.

Μη αλκοολική λιπώδης διήθηση

Η συμπληρωματική χορήγηση των προβιοτικών έχει οφέλη στα εξής επίπεδα:

    –  Βελτίωση ηπατικής λειτουργίας (τρανσαμινασών)
    –  Βελτίωση μεταβολικών παραμέτρων

    Πιθανός μηχανισμός: Αντιμετώπιση δυσβίωσης μέσα από την ανάπτυξη στελεχών με θετικές επιδράσεις στον εντερικό μικροβιόκοσμο.

    Μειονέκτημα: Υπάρχουν αρκετές μελέτες με αντιφατικά ευρήματα.

    Εν κατακλείδι, το γεγονός πως το ερευνητικό ενδιαφέρον στο χώρο των προ- και πρεβιοτικών είναι αρκετά μεγάλο αποδεικνύει πως υπάρχουν ακόμα αρκετά ερωτηματικά προς διερεύνηση, όπως τα:

    –  Εξακρίβωση των στελεχών που μπορούν να δράσουν ευεργετικά ανά νόσημα, καθώς η κάθε οικογένεια μικροοργανισμών έχει εξειδικευμένη δράση.
    –  Διερεύνηση για τη δημιουργία μειγμάτων μικροοργανισμών προκειμένου να βελτιστοποιηθεί η δράση τους.

    –  Εύρεση της κατάλληλης δοσολογίας και διάρκειας της παρέμβασης, προκειμένου να υπάρχουν μέγιστα αποτελέσματα, λαμβάνοντας υπόψιν τις όποιες παρενέργειες μπορεί να υπάρξουν.
    –  Βελτιστοποίηση των συνθηκών (συσκευασία, τρόπος συντήρησης σκευάσματος) προκειμένου να εξασφαλιστεί η δραστικότητας τους.

Πηγή : http://www.nutrinews.gr/