Κλειδί το φως για τη σεξουαλική επιθυμία

images_862017_2_Eara-of-Love.jpg

Η έκθεση σε έντονο φως μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερη σεξουαλική ικανοποίηση άνδρες που έχουν χαμηλή σεξουαλική επιθυμία, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Σιένα στην Ιταλία διαπίστωσαν ότι η χρήση ενός light box (ειδικό φωτιστικό που προσομοιάζει το ηλιακό φως), παρόμοιο με αυτά που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία ορισμένων μορφών κατάθλιψης, οδήγησε σε αύξηση των επιπέδων τεστοστερόνης – και αυτό οδήγησε σε περισσότερη σεξουαλική ικανοποίηση.

Ωστόσο διευκρίνισαν ότι απαιτείται περισσότερη έρευνα προτού μπορέσουν να ισχυριστούν ότι η ανακάλυψή τους μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως θεραπεία.

Οι ερευνητές πραγματοποίησαν τη μελέτη τους σε 38 άνδρες που είχαν διαγνωστεί με διαταραχές που προκαλούν έλλειψη ενδιαφέροντος για το σεξ.

Οι μισοί συμμετέχοντες χρησιμοποίησαν light box, ενώ οι άλλοι μισοί χρησιμοποίησαν ένα προσαρμοσμένο light box το οποίο εξέπεμπε σημαντικά λιγότερο φως. Όλοι τους περνούσαν μισή ώρα νωρίς το πρωί υπό τις ακτίνες τους, για δύο εβδομάδες.

Τα αποτελέσματα του πειράματος για τη σεξουαλική επιθυμία

Όταν επανεξέτασαν τους συμμετέχοντες, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η ομάδα που εκτέθηκε σε έντονο φως τριπλασίασε τη βαθμολογία της στα ερωτηματολόγια για την ικανοποίησή της, ενώ τα αποτελέσματα της ομάδας ελέγχου παρέμειναν περίπου τα ίδια. Οι ερευνητές επίσης διαπίστωσαν ότι τα επίπεδα της τεστοστερόνης αυξήθηκαν στους άνδρες που υποβλήθηκαν στο κανονικό light box, αλλά στους άνδρες της ομάδα ελέγχου δεν υπήρξε καμία αύξηση.

Ο καθηγητής Andrea Fagiolini, ο οποίος ηγήθηκε της μελέτης, δήλωσε ότι τα αυξημένα επίπεδα της τεστοστερόνης εξηγούν τη μεγαλύτερη σεξουαλική ικανοποίηση που δήλωσαν στο ερωτηματολόγιο και συνέχισε για να εξηγήσει πώς βοηθάει το light box.

«Στο βόρειο ημισφαίριο, η παραγωγή τεστοστερόνης του σώματος μειώνεται με φυσικό τρόπο από τον Νοέμβριο μέχρι τον Απρίλιο και στη συνέχεια ανεβαίνει σταθερά κατά την άνοιξη και το καλοκαίρι. Μπορείτε να δείτε τα αποτελέσματα στους ρυθμούς αναπαραγωγής, τον Ιούνιο παρουσιάζονται τα υψηλότερα ποσοστά συλλήψεων. Η χρήση του light box πραγματικά μιμείται τη φύση».

Υπάρχουν αρκετοί πιθανοί λόγοι για την έλλειψη στην σεξουαλική επιθυμία, οπότε και η θεραπεία εξαρτάται από την αιτία που την προκαλεί. Μπορεί να αντιμετωπιστεί με ενέσεις τεστοστερόνης, αντικαταθλιπτικά και άλλα φάρμακα.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η θεραπεία με light box μπορεί στο μέλλον να προσφέρει τα οφέλη της φαρμακευτικής αγωγής, αλλά με λιγότερες παρενέργειες. Η μελέτη θα παρουσιαστεί στο συνέδριο του European College of Neuropsychopharmacology (ECNP) στη Βιέννη.

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/