Κίνδυνοι για τα νεογνά παχύσαρκων μητέρων

images_1962017_2_obesity-in-pregnant-women.jpg

Οι γυναίκες που είναι παχύσαρκες, όταν συλλαμβάνουν, είναι πιο πιθανό να αποκτήσουν μωρό με σοβαρά γενετικά ελαττώματα, όπως αποκαλύπτει μια σημαντική μελέτη.

Η έρευνα αποκάλυψε μια κλιμάκωση του κινδύνου εμφάνισης προβλημάτων υγείας, όπως συγγενή καρδιακά προβλήματα, ανωμαλίες του πεπτικού συστήματος και δυσμορφίες των γεννητικών οργάνων ή των άκρων.

Η μελέτη είναι η πρώτη που δείχνει ότι τα μωρά των γυναικών που είναι υπέρβαρες, αλλά όχι κλινικά παχύσαρκες, είναι επίσης λίγο πιο πιθανό να έχουν προβλήματα υγείας κατά το πρώτο έτος της ζωής τους.

Η μελέτη, η οποία χρησιμοποίησε στοιχεία από περισσότερες από 1,2 εκατομμύρια γεννήσεις στη Σουηδία μεταξύ 2001 και 2014, παρέχει μερικές από τις πιο απτές αποδείξεις για τη σχέση μεταξύ παχυσαρκίας στην εγκυμοσύνη και γενετικών ανωμαλιών. Ενώ ο πρόσθετος κίνδυνος ήταν μικρός για τις γυναίκες που ήταν ακριβώς πάνω από το υγιές βάρος, η προοδευτική αύξηση του κινδύνου με την αύξηση του βάρους επιβεβαίωσε στους ερευνητές η σύνδεση είναι αιτιώδης.

Ο Martin Neovius, επιδημιολόγος στο Ινστιτούτο Καρολίνσκα και ανώτερος συγγραφέας της μελέτης, δήλωσε: «Όσον αφορά τον κίνδυνο, είναι καλύτερο να έχει μια έγκυος γυναίκα φυσιολογικό βάρος από το να έχει υπερβολικό βάρος και πολύ καλύτερο να έχει φυσιολογικό βάρος από το να είναι παχύσαρκη».

Γράφοντας στο British Medical Journal, οι ερευνητές κάλεσαν τις γυναίκες που σχεδιάζουν να μείνουν έγκυες να διατηρήσουν το βάρος τους σε υγιή επίπεδα πριν από τη σύλληψη.

«Πρέπει να καταβληθούν προσπάθειες για να ενθαρρυνθούν οι γυναίκες σε αναπαραγωγική ηλικία να υιοθετήσουν έναν υγιεινό τρόπο ζωής και να αποκτήσουν φυσιολογικό σωματικό βάρος προτού μείνουν έγκυες», γράφουν οι συγγραφείς της μελέτης. Ο Δρ Neovius πρόσθεσε ότι η αυξανόμενη κλίμακα κινδύνου υποδηλώνει ότι ακόμη και η μείωση από την κλινική παχυσαρκία στην ηπιότερη παχυσαρκία θα είχε όφελος.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι συνολικά 43.550 μωρά (3,5% όλων των γεννήσεων) είχαν σημαντικές συγγενείς δυσπλασίες. Σε σύγκριση με τις μητέρες με υγιές σωματικό βάρος (κίνδυνος 3,4%), ο κίνδυνος ήταν 3,5% για τις υπέρβαρες μητέρες, 3,8 για τις παχύσαρκες και από 4,2% έως 4,7% για τις παχύσαρκες.

Οι κατηγορίες βασίστηκαν στον δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ), με το υγιές βάρος να ορίζεται ως ΔΜΣ μεταξύ 18,5 και 24, το υπερβολικό βάρος 25 έως 29 και η παχυσαρκία 30 ή περισσότερο.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, η παχυσαρκία θεωρείται ως αυξανόμενο πρόβλημα υγείας, καθώς ο αριθμός των γυναικών ηλικίας 18 ετών και άνω με ΔΜΣ άνω του 35 διπλασιάστηκε, από 50 εκατομμύρια σε 100 εκατομμύρια, μεταξύ 2000 και 2010.

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/