Θέλεις να χάσεις βάρος; Πιες νερό!

images_1962017_water-1.jpg

Μπορεί λίγο νερό παραπάνω την ημέρα να βοηθήσει στην απώλεια βάρους; Σύμφωνα με αρκετές μελέτες, η τακτική πόση νερού μπορεί να είναι το κλειδί στη ρύθμιση βάρους, παράλληλα φυσικά με μια υγιεινή διατροφή και συστηματική άσκηση.

Το νερό είναι ζωτικής σημασίας θρεπτικό συστατικό και αποτελεί περίπου το 75% του σωματικού βάρους σε βρέφη και έως 55% του βάρους σε ηλικιωμένους. Η τακτική πόση νερού, ενυδατώνει το σώμα ενώ όσο περισσότερο νερό πίνουμε τόσο περισσότερο νερό κυκλοφορεί στο σώμα μας, μεταφέροντας τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά.

Από τα διάφορα τρόφιμα , το νερό δεν περιέχει θερμίδες, βρίσκεται σε πολλές μορφές, όπως το νερό πηγής, το ανθρακούχο νερό, το μεταλλικό νερό ή το αποσταγμένο νερό. Αποτελεί συστατικό σε σούπες, βραστά φαγητά, σε ροφήματα όπως ο καφές και το τσάι, ενώ βρίσκεται και στα πιο ευεργετικά από όλα τα τρόφιμα, δηλαδή τα φρούτα και τα λαχανικά.

Η σωστή ενυδάτωση μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους, στην ανακούφιση από την κούραση και τις ημικρανίες καθώς και να βελτιώσει τη διάθεση και τη συγκέντρωση. Ισχύει και το αντίθετο, δηλαδή η αφυδάτωση προκαλεί πονοκέφαλο, μείωση συγκέντρωσης, αίσθημα κόπωσης και χαμηλή διάθεση σε ηρεμία και κατά τη διάρκεια της άσκησης.

Θα πρέπει να γίνει σαφές πως η έλλειψη νερού δεν επιβραδύνει τη διαδικασία καύσης του λίπους, ούτε οδηγεί σε μείωση της παροχής οξυγόνου στους μύες, όπως συχνά έχει υποθεί για την συμβολή του νερού στην απώλεια βάρους.

Στη ρύθμιση του βάρους, το νερό κεντρίζει το ενδιαφέρον λόγω της δυνατότητάς του να ελέγχει το αίσθημα της πείνας. Υπάρχουν σημαντικά επιστημονικά δεδομένα που υποστηρίζουν αυτό το ρόλο του νερού, τόσο ως επιτραπέζιο νερό όσο ως συστατικό φαγητού πχ σούπα και ροφήματα.

Γενικά, η πόση νερού οδηγεί σε μειωμένη πρόσληψη θερμίδων. Φαίνεται ότι άτομα που ακολουθούν υποθερμιδική δίαιτα πίνοντας νερό πριν από κάθε γεύμα κατάφερναν να χάσουν περισσότερο βάρος από τα άτομα που δεν καταναλώνουν νερό.

Σε μια πρόσφατη μελέτη σε ένα πολύ μεγάλο αριθμό δείγματος, 18.300 συμμετέχοντες, φάνηκε ότι η αύξηση της πρόσληψης νερού κατά ένα μπουκαλάκι την ημέρα, μπορεί να μειώσει τη θερμιδική πρόσληψη κατά 200 θερμίδες την ημέρα, με αποτέλεσμα τη μείωση του σωματικού λίπους, τη μείωση της πρόσληψης ζάχαρης και της χοληστερόλης του αίματος. Αυτές οι αλλαγές πιθανόν να οφείλονται στην αντικατάσταση κάποιου ροφήματος ή τροφίμου με το νερό και στον κορεσμό που αισθανόντουσαν τα άτομα του δείγματος με την αύξηση της πρόσληψης νερού. Σε κάθε περίπτωση, η αύξηση της κατανάλωσης νερού έχει ευεργετικά αποτελέσματα για την υγεία.

Κράτησε το εξής tip: Η καταγραφή της πρόσληψης νερού, συμπληρωματικά με την καταγραφή της κατανάλωσης φρούτων-λαχανικών και της φυσικής δραστηριότητας, αποτελεί εργαλείο για μια αποτελεσματική και πρακτική ρύθμιση του βάρους.

Ένας εύκολος τρόπος για να αυξηθεί η πρόσληψη νερού είναι να έχετε ένα μπουκάλι νερό μαζί σας μέσα στη διάρκεια της ημέρας!

Πηγή : http://www.nutrinews.gr/