Η μαγειρική είναι τέχνη, εκμεταλλευτείτε το!

images_862017_xWIC-Kid-Eatting-food-.jpg.pagespeed.ic.Ir0aZXaQ90.jpg

Έχετε δοκιμάσει τα πάντα για να κάνετε το πιάτο του παιδιού σας ελκυστικό και να το καταναλώσει, αλλά και πάλι τα αποτελέσματα είναι λίγο απογοητευτικά;

Έχετε ένα ισχυρό όπλο στα χέρια σας, που μπορείτε να το αξιοποιήσετε με διάφορους τρόπους και λέγεται μαγειρική!

Βάλτε τα παιδιά στην κουζίνα
Ένας ιδιαίτερα αποτελεσματικός τρόπος για να αγαπήσουν τα παιδιά το σπιτικό φαγητό αλλά και γενικότερα να υιοθετήσουν μια ισορροπημένη διατροφή είναι να συμμετέχουν στην υλοποίησή του. Με αυτό τον τρόπο έρχονται σε επαφή με όλα τα τρόφιμα, τα χρώματα, τη γεύση, τις μυρωδιές και τις υφές τους και πολλές φορές μπαίνουν από μόνα τους στη διαδικασία να παίξουν με αυτά και να δημιουργήσουν ωραίες φιγούρες τις οποίες κατόπιν με μεγάλη ευχαρίστηση θα φάνε. Όταν τα παιδιά μπαίνουν στην κουζίνα και μαθαίνουν από μικρά πως παρασκευάζονται αυτά που τρώνε, αποκτούν σωστές διατροφικές συνήθειες και γνώσεις, καθώς επίσης διεγείρουν περισσότερο τη φαντασία τους.

Αφήστε τα παιδιά να μπουν με θάρρος και όρεξη στην κουζίνα και να διασκεδάσουν, να γευτούν, να μάθουν. Μοιράστε τους αρμοδιότητες όπως το να βρουν τα τρόφιμα στο ψυγείο έως να πλύνουν και να καθαρίσουν τα λαχανικά και τα υπόλοιπα τρόφιμα που θα χρησιμοποιήσετε. Να είστε σίγουροι ότι το πρώτο βήμα για την κατανάλωση του πιάτου έχει ήδη γίνει.

Φαντασία στη δημιουργία
Το μυστικό για την επιτυχία κρύβεται στη φαντασία μικρών και μεγάλων! Μην ξεχνάτε ότι τα παιδιά, θέλοντας και μη, μπορεί να βλέπουν το φαγητό σαν παιχνίδι. Και η αλήθεια είναι ότι από αυτό ακριβώς χρειάζεται να «πιαστείτε» για να δημιουργήσετε ευφάνταστα και νόστιμα πιάτα για τα παιδιά σας.

Παίξτε με τα χρώματα! τα παιδιά εντυπωσιάζονται από τα φαγητά που παρουσιάζονται με ευφάνταστο τρόπο και τους αρέσει να στολίζουν τα πιάτα με διάφορα χρώματα και σχήματα. Για παράδειγμα, κατά τη προετοιμασία της σαλάτας, χρησιμοποιήστε διάφορα λαχανικά διαφορετικών χρωμάτων, π.χ. αγγούρι, καρότο, πιπεριές, και κόψτε τα σε συνεργασία με το παιδί σε διάφορα σχήματα φτιάχνοντας φατσούλες, φιγούρες, πυργάκια και ό,τι άλλο μπορείτε να εμπνευστείτε.

Τι γίνεται, όμως, και με το decor; Η παρουσίαση του πιάτου είναι κάτι που σίγουρα δε θα ξεφύγει της προσοχής των παιδιών καθώς είναι σε μία ηλικία που παρασύρονται έντονα από τη δύναμη της εικόνας. Αγοράστε πολύχρωμα πιατάκια, χαρτοπετσέτες, ποτηράκια ή παγουράκια με τις φιγούρες από τα αγαπημένα τους καρτούν. Να είστε σίγουροι ότι η ώρα του φαγητού θα γίνει πιο ευχάριστη για εσάς και το παιδί σας ανεξάρτητα με το περιεχόμενό του!

Είναι σημαντικό να αφήσετε τα παιδιά να δημιουργήσουν ακόμα και αν το τελικό αποτέλεσμα σε μερικές περιπτώσεις… δεν τρώγεται!

Πηγή : http://www.nutrimed.gr