Εφαρμογή smartphone ενάντια στη ζάχαρη

images_2962017_sugar1.jpg

Ότι η ζάχαρη δεν είναι ο καλύτερος φίλος της διατροφής μας το γνωρίζουμε πολύ καλά: οι επιπλέον θερμίδες μόνο κακό κάνουν στην υγεία μας και ας μη μιλήσουμε καλύτερα για την επίδρασή της στα δόντια μας.

Τα πράγματα όμως είναι ακόμη πιο ανησυχητικά για τα παιδιά, τα οποία έχουν μια ιδιαίτερη αδυναμία στα γλυκά, με αποτέλεσμα στο δυτικό κόσμο να μιλάμε πλέον για επιδημία παιδικής παχυσαρκίας αλλά και ολοένα αυξανόμενα κρούσματα παιδικού διαβήτη.

Στη μάχη ενάντια στην υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης, στη Μεγάλη Βρετανία τουλάχιστον, έρχεται μία εφαρμογή για έξυπνα κινητά τηλέφωνο του Οργανισμού Υγείας. Το application Sugar Smart App σκανάρει τα barcodes των διάφορων διατροφικών προϊόντων, φαγητών αλλά και ποτών και αποκαλύπτει πόση ζάχαρη έχουν. Για να είναι η εφαρμογή ακόμη πιο απλή και διασκεδαστική για τους μικρούς, η ποσότητα της ζάχαρης που υπάρχει στο προϊόν εμφανίζεται με την μορφή κύβων.

Η εφαρμογή διαθέτει στοιχεία για 75.000 προϊόντα και οι υπεύθυνοι ελπίζουν ότι θα βοηθήσει αποτελεσματικά στην καταπολέμηση της παιδικής παχυσαρκίας, του διαβήτη αλλά και της φθοράς των δοντιών. Η χρήση της μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα διαφωτιστική, καθώς ζάχαρη υπάρχει σε πολλά τρόφιμα που δεν το φανταζόμαστε, όπως π.χ. ορισμένοι χυμοί, που μπορεί να έχουν ακόμη και 5 κουταλιές ζάχαρης – ένα αναψυκτικό τύπου κόλα έχει 9.

Το application έρχεται τη στιγμή που έρευνα στη Γηραιά Αλβιώνα υποστηρίζει ότι τα παιδιά ηλικία μεταξύ 4 και 10 ετών καταναλώνουν ετησίως το εξωφρενικό νούμερο των 22 κιλών ζάχαρης – περίπου το βάρος ενός παιδιού πέντε ετών ή 5.5000 κύβους ζάχαρης. Με άλλα λόγια, το μέσο παιδί στη Μεγάλη Βρετανία καταναλώνει τρεις φορές την ποσότητα ζάχαρης που είναι αποδεκτή από την διεθνή επιστημονική κοινότητα – φοβόμαστε ότι τα πράγματα δεν θα είναι καλύτερα στην Ελλάδα.

Η ημερήσια πρόσληψη ζάχαρης δεν θα πρέπει να ξεπερνάει τα 19 γραμμάρια στα παιδιά 4 έως 6 ετών (5 κύβοι ζάχαρης) και τα 24 γραμμάρια (6 κύβοι ζάχαρης) στα παιδιά 7 έως 10 ετών. Για τα μεγαλύτερα παιδιά, όπως και για τους ενήλικες, η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη ζάχαρης δεν θα πρέπει να ξεπερνάει τα 30 γραμμάρια, δηλαδή τους 7 κύβους ζάχαρης.

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/