Από τριών ετών σκέφτονται την εμφάνισή τους τα παιδιά

images_2462017_2_girlimagemirror.jpg

Τα παιδιά ήδη από την ηλικία των τριών ετών δείχνουν ότι είναι δυσαρεστημένα με την εμφάνιση και το σώμα τους, προειδοποιεί μια οργάνωση για τη φροντίδα των παιδιών, με βάση τα αποτελέσματα έρευνάς της.

Σχεδόν το ένα τρίτο του προσωπικού των νηπιαγωγείων και των σχολείων που έγινε η έρευνα, δήλωσαν ότι είχαν ακούσει ένα παιδί να αυτοχαρακτηρίζεται ως «χοντρό», ενώ το 10% είπαν ότι είχαν ακούσει ένα παιδί να λέει ότι αισθάνεται «άσχημο».

Σχεδόν το ένα τέταρτο των ερωτηθέντων είπε ότι είχαν παρατηρήσει σε παιδιά ηλικίας μεταξύ τριών και πέντε ετών ότι ήταν «δυσαρεστημένα με την εμφάνιση ή το σώμα τους» και τα ποσοστά σχεδόν διπλασιάστηκαν για παιδιά από έξι έως 10 ετών.

Επίσης, περισσότεροι από τους μισούς δήλωσαν ότι παρατήρησαν πως τα κορίτσια είχαν μεγαλύτερη αίσθηση της εμφάνισής τους από ότι τα αγόρια.

Η έρευνα, που διεξάγεται από την οργάνωση Professional Association for Children and Early Years (Pacey), δείχνει ότι οι αμφιβολίες γύρω από την εικόνα και το βάρος αρχίζουν προτού καν ένα παιδί ξεκινήσει το σχολείο και υπογραμμίζει τις ανησυχίες όσων πιστεύουν ότι τα παιδιά έχουν πλέον άγχος σε νεαρότερη ηλικία από ό, τι νωρίτερα.

Μια σύμβουλος της οργάνωσης, η Δρ Jacqueline Harding, είπε ότι περισσότερη έρευνα ήταν αναγκαία για το θέμα, αλλά πιθανολογεί ότι οι παράγοντες που επηρεάζουν τα παιδιά είναι η τηλεόραση, οι εικόνες στα βιβλία τους και τα κινούμενα σχέδια.

Η Δρ Harding, δήλωσε: «Από την ηλικία των τριών ή τεσσάρων κάποια παιδιά έχουν ήδη λίγο-πολύ αρχίσει σχηματίζουν μια εικόνα στο μυαλό τους – ακόμη και ισχυρές απόψεις – σχετικά με το πώς δείχνουν. Υπάρχουν, επίσης, στοιχεία από έρευνα που δείχνουν ότι ορισμένα 4χρονα γνωρίζουν στρατηγικές για το πώς να χάσουν βάρος».

Και πρόσθεσε: «Γνωρίζουμε με βεβαιότητα ότι πρώιμες εμπειρίες έχουν μεγαλύτερη σημασία και πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί στο πώς -ακόμα και ακούσια- επισημαίνουμε στα παιδιά ότι θα πρέπει να σκέφτονται αρνητικά για το σώμα τους και το πώς φαίνονται».

Η έρευνα της Pacey συμβουλεύει τους γονείς να έχουν στο νου τους ότι ακόμη και τα πολύ μικρά παιδιά μπορεί να επηρεάζονται από τον τρόπο που μιλούν για το δικό τους σώμα και την εμφάνισή τους και ότι οι γονείς και οι συνομήλικοι είναι πιθανότατα η μεγαλύτερη επιρροή στα παιδιά.

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/