Αντιμετωπίζοντας τη φλεγμονή με… τσιμπούρια!

images_3062017_apolimanseis-panepisthmioypolh-korios.jpg

Το σάλιο των τσιμπουριών θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία ενός επικίνδυνου είδους καρδιακής νόσου που μπορεί να προκαλέσει αιφνίδιο θάνατο στους νέους, λένε οι επιστήμονες.

Οι πρωτεΐνες στο σάλιο των ενοχλητικών και ορισμένες φορές επικίνδυνων εντόμων διαπιστώθηκε ότι είναι εξαιρετικές στην καταπολέμηση της φλεγμονής της καρδιάς, η οποία μπορεί να προκαλέσει μυοκαρδίτιδα και να οδηγήσει σε καρδιακή ανεπάρκεια.

Σύμφωνα με τους ερευνητές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, τα τσιμπούρια είναι «χρυσορυχείο» για νέα φάρμακα, καθώς φαίνεται ότι υπάρχει η δυνατότητα να χρησιμοποιηθούν αυτές οι πρωτεΐνες και για τη θεραπεία άλλων ασθενειών, όπως το εγκεφαλικό επεισόδιο και η αρθρίτιδα.

Ωστόσο, η μέχρι στιγμή έρευνα έχει γίνει στο εργαστήριο, οπότε είναι πιθανό να χρειαστούν χρόνια προτού τα φάρμακα είναι έτοιμα για χρήση στον άνθρωπο.

Είναι σπεσιαλίστες στο να δαγκώνουν τα θύματά τους, χωρίς εκείνα να το καταλαβαίνουν. Αυτό σημαίνει ότι τα τσιμπούρια μπορούν να τρέφονται από ζώα και ανθρώπους για οκτώ με δέκα ημέρες, χωρίς να υπάρχει πόνος ή φλεγμονή.

Γράφοντας στην επιθεώρηση Scientific Reports, οι επιστήμονες σημειώνουν ότι αυτό είναι αποτέλεσμα των πρωτεϊνών που βρίσκονται στο σάλιο τους και που προλαμβάνουν τη φλεγμονή, εξουδετερώνοντας τις χημικές ουσίες που ονομάζονται χημειοκίνες στον ξενιστή.

Αυτό είναι επίσης σημαντικό σε άτομα με μυοκαρδίτιδα, μια πάθηση κατά την οποία οι χημειοκίνες απελευθερώνονται στην καρδιά και προκαλούν φλεγμονή στον καρδιακό μυ. Το πρόβλημα είναι δύσκολο να εντοπιστεί και μπορεί να οδηγήσει σε καρδιομυοπάθεια και της καρδιακή ανεπάρκεια στο ένα τρίτο των ασθενών, ενώ μερικοί χρειάζονται μεταμόσχευση καρδιάς.

Ο καθηγητής Shoumo Bhattacharya, καθηγητής καρδιοαγγειακής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, ο οποίος διεξήγαγε την έρευνα, δήλωσε: «Η μυοκαρδίτιδα είναι μια καταστροφική ασθένεια, για την οποία υπάρχουν λίγες μόνο θεραπείες. Με αυτήν την τελευταία έρευνα, ελπίζουμε ότι θα μπορέσουμε να εμπνευστούμε από την αντιφλεγμονώδη τακτική των τσιμπουριών και να δημιουργήσουμε μια σωτήρια θεραπεία για αυτήν την επικίνδυνη καρδιακή πάθηση».

«Μπορεί επίσης να καταφέρουμε να χρησιμοποιήσουμε τα ίδια φάρμακα για τη θεραπεία άλλων ασθενειών όπου η φλεγμονή παίζει μεγάλο ρόλο, όπως το εγκεφαλικό επεισόδιο, η παγκρεατίτιδα και η αρθρίτιδα», συμπλήρωσε.

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/