Αντικατέστησε τη μπύρα με νερό και μείωσε το βάρος σου!

images_562017_spanien-bier-gredos-cerveza-sp.jpg

Αν επιλέγετε ένα ποτήρι νερό αντί για μια μπύρα ή ένα ποτήρι αναψυκτικό με ζάχαρη τουλάχιστον μία φορά την ημέρα, μπορείτε να μειώσετε σημαντικά τον κίνδυνο παχυσαρκίας, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν σχεδόν 16.000 ενήλικες στην Ισπανία για περίπου 8.5 έτη. Κανένας από τους συμμετέχοντες δεν ήταν παχύσαρκος στην αρχή της μελέτης. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της, σχεδόν 900 συμμετέχοντες έγιναν παχύσαρκοι.

Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν ότι η κατανάλωση ενός ποτηριού νερού αντί της μπίρας μειώνει καθημερινά τον κίνδυνο παχυσαρκίας κατά 20%. Η αντικατάσταση ενός αναψυκτικού με ζάχαρη με ένα ποτήρι νερό καθημερινά συνδέθηκε με 15% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης παχυσαρκίας.

Επίσης, τα άτομα που αντικατέστησαν τη μπύρα με νερό είχαν μια ελαφρά μείωση στους πόντους τους της τάξεως  των 0,7 πόντων στα τέσσερα χρόνια.

Η μελέτη δεν μπορεί να αποδειχθεί άμεσος σύνδεσμος μεταξύ αιτίας (κατανάλωση μπύρας) -αποτελέσματος (παχυσαρκία), παρόλο που οι ερευνητές προσπάθησαν να λάβουν υπόψη άλλους παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν τον κίνδυνο ανάπτυξης της παχυσαρκίας, όπως η ηλικία, το οικογενειακό ιστορικό παχυσαρκίας και τα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας.

Επιπλέον, διαπίστωσαν ότι η αντικατάσταση άλλων τύπων ποτών με νερό δεν μείωσε τον κίνδυνο παχυσαρκίας. Τα άλλα ποτά – ροφήματα περιλάμβαναν: πλήρες γάλα, γάλα με χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, αποβουτυρωμένο γάλα, κρασί, αλκοολούχα ποτά, diet soda, καφέ, χυμό πορτοκαλιού και άλλους χυμούς του εμπορίου.

Περαιτέρω μελέτες “που βασίζονται σε πιο δραστικές παρεμβάσεις είναι απαραίτητες για να επιβεβαιώσουν αυτά τα πιθανά αποτελέσματα. Με την παχυσαρκία να σχετίζεται άμεσα  με υψηλό κίνδυνο ανάπτυξης άλλων ασθενειών, όπως ο διαβήτης ή οι καρδιαγγειακές παθήσεις, οι πιθανές έστω και μικρές παρεμβάσεις όπως η αντικατάσταση της μπύρας με νερό είναι ένας σημαντικός στόχος για την προαγωγή της Δημόσιας υγείας », ανέφεραν οι συντάκτες της μελέτης.

Πηγή : http://www.apostoloschronopoulos.gr/

Χρονόπουλος Α.Απόστολος, Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος