Αντίχειρας στο στόμα; Έχει και τα θετικά του!

images_2462017_2_3750cec8aaaa9dff79700a4982c35862_L.jpg

Τα παιδιά που πιπιλάνε τον αντίχειρά τους και τρώνε τα νύχια τους είναι λιγότερο πιθανό να αναπτύξουν κάποιες αλλεργίες, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Τα ευρήματα αυτά υποστηρίζουν την «υπόθεση της υγιεινής», η οποία υποστηρίζει ότι εν μέρει οι αλλεργίες προκαλούνται στα παιδιά που δεν έχουν εκτεθεί σε μικρόβια σε μικρή ηλικία.

Υπάρχουν διάφορες θεωρίες – και μύθοι – σχετικά με το γιατί ο αριθμός των παιδιών που υποφέρουν από αλλεργίες έχει αυξηθεί κατά τις τελευταίες δεκαετίες.

Οι ερευνητές βρήκαν ότι 45% των 13χρονων παιδιά είχαν τουλάχιστον μια ήπια αλλεργική αντίδραση σε κάποιο αλλεργιογόνο, όπως οι γάτες, οι σκύλοι, τα ακάρεα της σκόνης, το γρασίδι, τα άλογα και οι αερομεταφερόμενοι μύκητες.

Πιπίλισμα αντίχειρα ίσον λιγότερες αλλεργίες

Όμως, το ποσοστό αυτό μειώθηκε σε μόλις 31% μεταξύ των παιδιών που πιπιλούσαν τους αντίχειρές τους και έτρωγαν τα νύχια τους. Αν είχαν μία από τις δύο συνήθειες, το ποσοστό ανέβαινε στο 40%. Ωστόσο, καμία συνήθεια δεν φαίνεται να έχει αντίκτυπο στο αν τα παιδιά αναπτύσσουν άσθμα ή αλλεργική ρινίτιδα.

Ένας από τους ερευνητές, ο καθηγητής Malcolm Sears, του πανεπιστημίου McMaster στον Καναδά, δήλωσε: «Τα ευρήματά μας συνάδουν με τη θεωρία της υγιεινής, ότι η πρώιμη έκθεση σε ρύπους ή μικρόβια μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης αλλεργιών. Αν και βεβαίως δεν υποστηρίζουμε ότι πρέπει να ενθαρρύνονται αυτές οι συνήθειες, φαίνεται τουλάχιστον να υπάρχει μια θετική πλευρά σε αυτές».

Η ιδέα πίσω από αυτές τις διαπιστώσεις είναι ότι τα παιδιά βάζοντας τα δάκτυλα στο στόμα τους αυξάνουν την έκθεσή τους στα μικρόβια, γεγονός που επηρεάζει θετικά την ανάπτυξη και ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Η μελέτη, που διεξήχθη από πανεπιστημιακούς καθηγητές της Ιατρικής Σχολής Dunedin στη Νέα Ζηλανδία και τον καθηγητή Sears και δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Pediatrics, διαπίστωσε επίσης ότι η τάση για λιγότερες αλλεργίες διατηρήθηκε και μετά την ενηλικίωση και δεν επηρεάστηκε από την ύπαρξη ενός καπνιστή στο σπίτι, την διατήρηση κάποιου κατοικίδιου ζώου ή την έκθεση σε ακάρεα.

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/