Άσκηση και διατροφή ενάντια στη στυτική δυσλειτουργία

images_1262017_male-yeast-infection.jpg

Οι άνδρες που καταναλώνουν βατόμουρα και κόκκινο κρασί και κάνουν συστηματική άσκηση στο σώμα τους, μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης στυτικής δυσλειτουργίας κατά ένα πέμπτο, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μιας νέας έρευνας.

Οι επιστήμονες έχουν καταλήξει ότι τροφές που είναι πλούσιες σε ορισμένα φλαβονοειδή μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης του σεξουαλικού προβλήματος που πλήττει σχεδόν τους μισούς άνδρες μεγαλύτερων ηλικιών. Οι τροφές με τα μεγαλύτερα οφέλη είναι τα βατόμουρα, τα κεράσια, τα ραπανάκια και τα φραγκοστάφυλα, τα οποία περιέχουν ανθοκυανίνες, καθώς και τα εσπεριδοειδή, που είναι πλούσια σε φλαβονοειδή και φλαβόνες.
Τι είδους άσκηση μειώνει τον κίνδυνο στυτικής δυσλειτουργίας

Η μελέτη βασίστηκε σε προηγούμενες έρευνες οι οποίες έδειξαν ότι η άσκηση μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο στυτικής δυσλειτουργίας. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν τώρα ότι μια διατροφή πλούσια σε φλαβονοειδή είναι εξίσου ωφέλιμη με ζωηρό βάδισμα πέντε ωρών την εβδομάδα. Συνδυάζοντας την άσκηση με την κατανάλωση τροφών πλούσιων σε φλαβονοειδή, οι άνδρες μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης στυτικής δυσλειτουργίας κατά 21%.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν επίσης ότι η κατανάλωση περισσότερων φρούτων γενικά, μειώνει τον κίνδυνο κατά 14%.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «The American Journal of Clinical Nutrition», διεξήχθη από ερευνητές της Σχολής Δημόσιας Υγείας TH Chan του Χάρβαρντ και της Ιατρικής Σχολής Norwich του Πανεπιστημίου της Ανατολικής Αγγλίας.

Οι ερευνητές, αξιολόγησε δεδομένα που συλλέγονται από το 1986 για περισσότερους από 50.000 μεσήλικες άνδρες. Οι συμμετέχοντες ρωτήθηκαν σχετικά με την ικανότητά τους να έχουν στύση και να τη διατηρήσουν αρκετά ώστε να κάνουν σεξ. Οι άνδρες επίσης απάντησαν σε ερωτήματα σχετικά με τη διατροφή τους.
Ποιες είναι οι τροφές με τα μεγαλύτερα οφέλη;

Οι άνδρες που κατανάλωναν τροφές πλούσιες σε ανθοκυανίνες και φλαβανοειδή και οι οποίοι ήταν σωματικά δραστήριοι, είχαν τον χαμηλότερο κίνδυνο στυτικής δυσλειτουργίας, σύμφωνα με τα συμπεράσματα της μελέτης. Τα στοιχεία έδειξαν επίσης ότι περισσότεροι από το ένα τρίτο των ανδρών δήλωσαν ότι παρουσίασαν στυτική δυσλειτουργία, αλλά εκείνοι που είχαν διατροφή πλούσια σε ανθοκυανίνες, φλαβόνες και φλαβανοειδή ήταν λιγότερο πιθανό να υποφέρουν από αυτήν.

Ο επικεφαλής της έρευνας καθηγητής Aedin Cassidy από το πανεπιστήμιο της Ανατολικής Αγγλίας σημείωσε ότι φλαβονοειδή υπάρχουν σε πολλά τρόφιμα και ποτά, όπως τα φρούτα, τα λαχανικά, το τσάι και το κρασί. «Όσον αφορά τις ποσότητες, μιλάμε μόνο για μερικές μερίδες την εβδομάδα», είπε. «Οι κορυφαίες πηγές ανθοκυανινών, φλαβόνων και φλαβονοειδών είναι τα βατόμουρα, το κόκκινο κρασί, οι φράουλες, τα μήλα, τα αχλάδια και τα εσπεριδοειδή και τα προϊόντα. Διαπιστώσαμε επίσης ότι τα οφέλη ήταν μεγαλύτερα στους νεότερους άνδρες».

Ο Δρ Eric Rimm, κύριος συγγραφέας της μελέτης και καθηγητής επιδημιολογίας και διατροφής στη Σχολή Δημόσιας Υγείας TH Chan του Χάρβαρντ, δήλωσε: «Εκτός από τη βελτίωση της σεξουαλικής υγείας για τους μεσήλικες άνδρες, υπάρχει και ένα άλλο σημαντικό όφελος που συνδέονται με την υγεία της καρδιάς. Η στυτική δυσλειτουργία είναι συχνά βαρόμετρο για την αγγειακή λειτουργία και προσφέρει μια σημαντική ένδειξη για να παρέμβουμε και να προλάβουμε καρδιαγγειακές νόσους και εμφράγματα».

«Οι άνδρες με προβλήματα στύσης έχουν ένα σημαντικό κίνητρο για να κάνουν πιο υγιεινές επιλογές στον τρόπο ζωής τους, όπως η άσκηση και η σωστή διατροφή, επιλογές που θα ωφελήσουν μακροπρόθεσμα την καρδιαγγειακή υγεία τους», τόνισε.

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/