H καρνιτίνη είναι απαραίτητη για την παραγωγή ενέργειας στα μυϊκά κύτταρα

images_3152017_2_multivitamins.jpg

Η καρνιτίνη είναι μια ουσία που βρίσκεται στα κύτταρα του σώματος, ως επί το πλείστον στους σκελετικούς μυς και στους μυς της καρδιάς.

Είναι απαραίτητη για την παραγωγή ενέργειας, καθώς μεταφέρει λιπαρά οξέα μακράς αλυσίδας  στα μιτοχόνδρια (το εργοστάσιο  παραγωγής ενέργειας  των κυττάρων) για ενέργεια, επίσης, βοηθάει στην απομάκρυνση των τοξικών αποβλήτων, έτσι ώστε να μην συσσωρεύονται στα μιτοχόνδρια.

Η καρνιτίνη στην διατροφή μας

Η καρνιτίνη βρίσκεται σε μερικά από τα τρόφιμα που τρώτε. Οι ζωικές τροφές περιέχουν τη μεγαλύτερη ποσότητα καρνιτίνης, ιδιαίτερα το βοδινό και αρνίσιο κρέας. Το γάλα, τα ψάρια, και το κοτόπουλο είναι όλες καλές πηγές. Οι φυτικές πηγές περιλαμβάνουν το σιτάρι, τα σπαράγγια, (ένα προϊόν σόγιας), το αβοκάντο, και το φυστικοβούτυρο. Μια τυπική διατροφή περιλαμβάνει 60 έως 180 mg καρνιτίνης καθημερινά. Το σώμα σας μπορεί να εξοικονομήσει καρνιτίνη, αν τη χρειάζεται, αλλά συνήθως η περίσσεια καρνιτίνης  αποβάλλεται από τα νεφρά.

Δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για το αν λαμβάνετε καρνιτίνη από τη διατροφή σας, ακόμα κι αν τρώνε σπάνια κρέας, επειδή το σώμα σας παράγει υπό φυσιολογικές συνθήκες καρνιτίνη στο συκώτι και τους νεφρούς σας. Η ανεπάρκεια μπορεί να συμβεί, είτε από κάποια  γενετική διαταραχή η οποία μειώνει την ικανότητα του σώματος να παράγει  ή να μεταφέρει καρνιτίνη, ως παρενέργεια ορισμένων φαρμάκων, ή ως αποτέλεσμα ορισμένων καρδιακών παθήσεων.

Συμπληρώματα Καρνιτίνης

Η καρνιτίνη είναι διαθέσιμη στο εμπόριο ως διαιτητικό συμπλήρωμα. Οι μορφές που τις βρίσκουμε περιλαμβάνουν  την L-carnitine, acetyl-L-carnitine, and propionyl-L-carnitine. Μην χρησιμοποιείτε D μορφές καρνιτίνης, επειδή μπορεί  να αλληλεπιδράσουν με τα φυσικά αποθέματα καρνιτίνης.

Επειδή τα συμπληρώματα καρνιτίνης είναι σημαντικά για την παραγωγή ενέργειας, λαμβάνονται συχνά από αθλητές για να ενισχύσουν τη φυσική τους απόδοση ή για να χρησιμοποιηθούν ως βοήθημα στην απώλειας βάρους. Χρησιμοποιείται επίσης  ως συμπλήρωμα αντιγήρανσης και ως ένας  τρόπος  για να βελτιώσει τη μνήμη. Ωστόσο, τα επιστημονικά στοιχεία δεν δείχνουν κανένα όφελος της καρνιτίνης σε αυτές τις καταστάσεις. Τα συμπληρώματα καρνιτίνης είναι πλέον τα κατάλληλα  για τη θεραπεία της έλλειψης της  καρνιτίνης.

Η έρευνα δεν υποστηρίζει τη δυνατότητα της καρνιτίνης  ως θεραπεία για τη  χωλότητα, η οποία είναι μια κατάσταση όπου οι μύες των ποδιών δεν οξυγονώνεται λόγω έλλειψης ροής του αίματος. Μπορεί επίσης να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου καρδιακής ανεπάρκειας σε άτομα που έχουν ήδη υποστεί καρδιακή προσβολή. Το συμπλήρωμα μπορεί να αυξήσει τον αριθμό των σπερματοζωαρίων στους άνδρες που έχουν χαμηλά επίπεδα καρνιτίνης, και θα μπορούσε επίσης να μειώσει μερικά από τα συμπτώματα του της νόσου του υπερθυρεοειδισμού.

Λίγες  μελέτες δείχνουν επίσης πως η καρνιτίνη μπορεί να είναι επωφελής σε ορισμένα προβλήματα του νευρικού συστήματος, συμπεριλαμβανομένου  της διαβητικής νευροπάθειας. Απαιτούνται  περισσότερες έρευνες  σε αυτούς τους τομείς και η χρήση συμπληρωμάτων καρνιτίνης για αυτές τις καταστάσεις απαιτεί ιατρική παρακολούθηση και συνταγογράφηση από γιατρούς.

Τα συμπληρώματα καρνιτίνης μπορεί να έχουν ανεπιθύμητες παρενέργειες. Όταν λαμβάνονται σε μεγάλες δόσεις (πάνω από πέντε γραμμάρια ανά ημέρα)μπορούν  να προκαλέσουν ναυτία, αυξημένη όρεξη, οσμή του σώματος που μοιάζει με ψάρι, και εξανθήματα. Μπορούν επίσης να αντιδράσουν με ορισμένα φάρμακα.

Πηγή : https://www.fitstudio.gr/