7 απλοί κανόνες διατροφής για μακροζωία

images_252017_2_woman-eating-a-mediterranean-diet.jpg

Τα γονίδιά μας παίζουν αναμφισβήτητα σημαντικό ρόλο στην υγεία μας. Παρά την όποια προδιάθεση όμως, πολλοί παράγοντες –όπως η άσκηση και η διατροφή- παίζουν ρόλο για το αν αυτή θα εκδηλωθεί: τα γονίδια γεμίζουν το όπλο, το περιβάλλον τραβάει τη σκανδάλη, ας πούμε.

Η σωστή διατροφή λοιπόν είναι ένας βασικός παράγοντας για καλή υγεία, μακροζωία αλλά και ποιότητα ζωής. Ακολουθώντας τους παρακάτω 7 κανόνες, είναι σίγουρο ότι θα τη βελτιώσουμε.

    Ακολουθήστε μια πολύχρωμη, φυτική διατροφή
    Αυξήστε την πρόσληψη υγιεινών, φυσικών τροφίμων, πλούσιων σε θρεπτικά συστατικά. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να στοχεύετε σε τουλάχιστον οκτώ με δέκα μερίδες πολύχρωμων φρούτων και λαχανικών την ημέρα, φορτωμένων με βιταμίνες, μέταλλα, φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικά και αντι-φλεγμονώδη συστατικά.
    Κρατήστε σταθερό το επίπεδο του σακχάρου
    Οι μελέτες δείχνουν ότι οι ανισορροπίες του σακχάρου στο αίμα μπορούν να συμβάλλουν στην εμφάνιση καρδιακής νόσου. Σταθεροποιήστε το σάκχαρο στο αίμα σας καταναλώνοντας πρωτεΐνες, υγιεινά λίπη και υγιείς υδατάνθρακες σε κάθε γεύμα. Ποτέ μην τρώτε μόνο υδατάνθρακες και αποφύγετε επεξεργασμένα σάκχαρα και υδατάνθρακες.
    Αυξήστε την πρόσληψη φυτικών ινών
    Το ιδεατό είναι να καταναλώνετε μέχρι και 50 γραμμάρια φυτικών ινών την ημέρα. Τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες είναι τα φασόλια, τα λαχανικά, οι ξηροί καρποί και τα φρούτα με χαμηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα, όπως τα μούρα.
    Αποφύγετε τα επεξεργασμένα, «γρήγορα» φαγητά
    Ανάμεσά τους τα αναψυκτικά, οι χυμοί με ζάχαρη και τα ενεργειακά ποτά, τα οποία αυξάνουν την πρόσληψη ζάχαρης και διαταράσσουν τον μεταβολισμό των λιπιδίων. Οι έρευνες δείχνουν ότι ζαχαρούχα ποτά συμβάλουν τα μέγιστα στην εμφάνιση παχυσαρκίας, διαβήτη και καρδιακής νόσου. Και μην νομίσετε ότι οι συσκευασμένοι χυμοί φρούτων είναι εντελώς υγιεινοί – η επεξεργασία απομακρύνει τις φυτικές ίνες των φρούτων.
    Τρώτε περισσότερα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα
    Καταναλώστε ψάρια όπως ο σολομός, οι σαρδέλες και οι ρέγγες. Τα υγιή λιπαρά ωφελούν πραγματικά την καρδιά σας, βελτιώνοντας το συνολικό προφίλ της χοληστερόλης σας.
    Αποφύγετε όλα τα υδρογονωμένα λίπη
    Το υδρογονωμένο λίπος κρύβεται στη μαργαρίνη, τα επεξεργασμένα λάδια και πολλά επεξεργασμένα τρόφιμα, όπως τα μπισκότα. Χρησιμοποιήστε υγιή έλαια , όπως έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, το λάδι καρύδας, το οργανικό σησαμέλαιο και έλαια ξηρών καρπών.
    Αποφύγετε ή μειώστε την κατανάλωση αλκοόλ
    Το αλκοόλ μπορεί να αυξήσει τα τριγλυκερίδια, να συμβάλλει στη συσσώρευση λίπους στο ήπαρ και να διαταράξει τα επίπεδα σακχάρου. Η μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ συνδέεται επίσης με την αύξηση της φλεγμονής, η οποία συνδέεται με τις καρδιακές παθήσεις και πολλές άλλες χρόνιες ασθένειες.

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/