5 τρόποι για να αυξήσετε την ντοπαμίνη σας

images_3152017_gossip.jpg

Η ντοπαμίνη είναι ένας νευροδιαβιβαστής που βοηθά στον έλεγχο των κέντρων του εγκεφάλου για την ανταμοιβή και την ευχαρίστηση.

Η ντοπαμίνη ρυθμίζει επίσης την κίνηση και την συναισθηματική αντίδραση, βοηθώντας μας όχι μόνο να αναγνωρίσουμε μια ανταμοιβή αλλά και να δραστηριοποιηθούμε για να κινηθούμε προς αυτήν. Έχει την ιδιότητα να μεταφέρει μηνύματα από το ένα νευρικό κύτταρο στο άλλο, προκαλώντας ικανοποίηση και ευχαρίστηση, ενώ η ελλειψή της σχετίζεται με ασθένειες όπως η νόσος Πάρκινσον, η σχιζοφρένεια και η κατάθλιψη.

Για να το πούμε πιο απλά, η ντοπαμίνη είναι η ουσία που μας κάνει να αισθανόμαστε ικανοποιημένοι και ευτυχισμένοι. Μια ενδιαφέρουσα πτυχή της ντοπαμίνης, είναι ότι μπορεί να αυξηθεί – ας δούμε λοιπόν μερικούς τρόπους για να την «ανεβάσουμε».

1. Μην εθίζεστε
Πολλοί άνθρωποι εθίζονται σε κάτι γιατί τους δίνει κάποιο είδος της άμεσης ικανοποίησης. Τα ναρκωτικά, το αλκοόλ, το shopping και άλλες εθιστικές συμπεριφορές, έχουν στην πραγματικότητα το αντίθετο αποτέλεσμα στα επίπεδα ντοπαμίνης μακροπρόθεσμα, τα μειώνουν αντί να τα αυξάνουν. Η παραγωγή της ντοπαμίνης πρέπει να γίνετε με φυσικό τρόπο.

2. Βάλτε τις δουλειές σε τάξη
Η ντοπαμίνη αυξάνεται όταν είμαστε οργανωμένοι και τελειώνουμε μια εργασία – ανεξάρτητα από το αν είναι μικρή ή μεγάλη. Έτσι, μην αφήνετε τον εαυτό σας να ανησυχεί για τα πράγματα που πρέπει να γίνουν: Αντ’ αυτού, γράψτε όσα έχετε να κάνετε σε μια λίστα και σβήστε κάθε ένα που τελειώνετε – έχει αποδειχθεί ότι τα επίπεδα της ντοπαμίνης στον εγκέφαλο αυξάνονται, όταν κάνουμε κάτι τέτοιο. Γράψτε λοιπόν κάθε υποχρέωση, όσο ασήμαντη και να είναι και ανεξάρτητα αν μπορείτε να τη θυμάστε «απ’ έξω».

3. Δημιουργήστε
Συγγραφείς, ζωγράφοι, γλύπτες, ποιητές, καλλιτέχνες και τεχνίτες, γνωρίζουν ήδη τι εννοούμε. Όταν είμαστε σε δημιουργική κατάσταση, μπορούμε να εστιάσουμε υπερβολικά σε αυτό που κάνουμε. Η ντοπαμίνη είναι η χημική ουσία του εγκεφάλου που μας επιτρέπει να επιτύχουμε αυτή την κατάσταση. Ασχολούμενοι με ένα χόμπι ή μια δραστηριότητα με την οποία φτιάχνετε κάτι απτό – χειροτεχνία, φωτογραφία, ζωγραφική ή ακόμη και την επισκευή του αυτοκινήτου σας – η ντοπαμίνη σας θα εκτοξευθεί.

4. Ασκηθείτε
Ναι, έχετε ακούσει επανειλημμένα για τη σημασία και τα οφέλη της σωματικής άσκησης και η αύξηση των επιπέδων της ντοπαμίνης είναι ακόμη ένα από αυτά. Η άσκηση όχι μόνο μας βοηθήσει να μειώσουμε το άγχος και να έχουμε καλύτερη φυσική κατάσταση, αλλά μας κάνει και πιο ευτυχισμένους, ενισχύοντας τα επίπεδα της ντοπαμίνης αλλά και άλλων νευροδιαβιβαστών όπως η σεροτονίνη και οι ενδορφίνες. Μην πάει το μυαλό σας απαραίτητα στο γυμναστήριο – μια απλή βόλτα ή το ανέβασμα μιας σκάλας βοηθάει επίσης.

5. Αυξήστε την τυροσίνη σας
Η τυροσίνη είναι ένα από τα πρωτεϊνικά αμινοξέα και μια από τις βασικές χημικές ουσίες που είναι απαραίτητες για τη σύνθεση της ντοπαμίνης. Συνεπώς, είναι απαραίτητο να λαμβάνετε ικανοποιητικές ποσότητες τυροσίνης μέσω της διατροφής σας. Ανάμεσα στις τροφές που είναι πλούσιες σε τυροσίνη είναι τα αμύγδαλα, το αβοκάντο, οι μπανάνες, το κοτόπουλο, η σοκολάτα, ο καφές και το πράσινο τσάι.

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/