5 λόγοι που γινόμαστε πιο ευτυχισμένοι μεγαλώνοντας

images_2752017_old-man-woman-hug_art_mod.jpg

Η ευτυχία έχει γίνει μια σύγχρονη εμμονή. Η αναζήτηση και η διατήρησή της έχουν γίνει κινητήριες δυνάμεις για να ζήσουμε τη ζωή μας.

Επίσης, χρησιμοποιούμε την ευτυχία ως μονάδα μέτρησης για αποφάσεις ζωής: Εάν η δουλειά μας δεν μας κάνει ευτυχισμένους, την εγκαταλείπουμε, αν μια σχέση σταματά να μας κάνει ευτυχισμένους, τη διακόπτουμε.

Η ευτυχία βρίσκεται στο κέντρο της ζωής μας και μας οδηγεί σε κάθε είδους επιλογές στην προσπάθειά. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τους ανθρώπους στα 30 και στα 40 τους, οι οποίοι έχουν και τις περισσότερες πιθανότητες για χρήση αντικαταθλιπτικών και ανάπτυξη διαταραχών της διάθεσης σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη ηλικιακή ομάδα.

Αν λοιπόν αισθανόμαστε δυσαρεστημένοι σήμερα, μπορούμε να ελπίζουμε σ ένα καλύτερο αύριο; Ευτυχώς, η έρευνα δείχνει ότι μπορούμε, γιατί ανεξάρτητα από τις επιμέρους διαφορές μας, περνάμε από ορισμένες φυσικές αλλαγές στη ζωή που επηρεάζουν το πόσο ευτυχισμένοι νιώθουμε. Αυτές οι αλλαγές μας επιτρέπουν να νιώθουμε αρκετά ευτυχισμένοι στα 20, μας οδηγούν στο χαμηλότερο σημείο αίσθησης ευτυχίας στα τέλη της δεκαετίας των 30 και στις αρχές των 40 και στη συνέχεια βοηθούν να ανεβεί και πάλι η αίσθηση ευτυχίας που νιώθομε.

Αυτοί είναι οι πέντε λόγοι για αυτή τη φυσική ανάκαμψη.

Προοπτική του χρόνου
Στις περισσότερες δυτικές κοινωνίες, έχουμε την τάση να περνάμε τις δεκαετίες των 20 και των 30 δημιουργώντας το μέλλον μας. Στα τέλη της δεκαετίας των 30 και στις αρχές των 40, όταν συνειδητοποιούμε ότι α) δεν έχουμε επιτύχει αυτό που ελπίζαμε να πετύχουμε, και β) ότι το μέλλον μας συρρικνώνεται με ταχείς ρυθμούς, έχουμε δύο επιλογές. Μπορούμε να πανικοβληθούμε ή μπορούμε να προσαρμοστούμε στις αλλαγές, επαναπροσανατολίζοντας τις σκέψεις μας στο θετικό παρελθόν. Αυτό κάνουμε οι περισσότεροι, με αποτέλεσμα να αισθανόμαστε πιο ασφαλείς και πιο ευτυχισμένοι, καθώς πηγαίνουμε στα επόμενα στάδια της ζωής μας.

Συναισθηματική ζωή
Όταν είμαστε νέοι, αφήνουμε τα συναισθήματά μας να «ξεφύγουν». Όσο ψηλότερη πάνε, τόσο χαμηλότερα πέφτουν. Μας παίρνει χρόνια για να μάθουμε να τα ελέγχουμε. Καθώς προχωρούμε στην 5η δεκαετία μας, γίνονται πιο σταθερά και αρχίζουμε να πετυχαίνουμε μεγαλύτερη ηρεμία στη ζωή μας. Πέρα από αυτό, ελκυόμαστε περισσότερο από το θετικό και είμαστε σε θέση να κρατηθούμε από αυτό για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, το οποίο είναι ένας άλλος λόγος για τον οποίο αισθανόμαστε πιο ευτυχισμένοι καθώς γερνάμε.

Κοινωνικό δίκτυο
Στα 20 μας, το κοινωνικό μας δίκτυο είναι πιθανότατα ακμάζων. Νέοι άνθρωποι έρχονται στη ζωή μας όλη την ώρα – συνάδελφοι από μια νέα θέση εργασίας, οι φίλοι των φίλων, ο κύκλος ενός νέου συντρόφου. Στη συνέχεια, καθώς μπαίνουμε του ’30 μας, όλα αρχίζουν να αλλάζουν: Δεν έχουμε πλέον το χρόνο ούτε την ενέργεια για να δημιουργούμε συνεχώς φιλίες και οι άνθρωποι αρχίζουν αν απομακρύνονται συχνότερα από τη ζωή μας.

Δεδομένου ότι χρειαζόμαστε κοινωνική στήριξη για να αισθανόμαστε ευτυχισμένοι, αυτή η αλλαγή μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις. Ωστόσο, καθώς προχωράμε προς τα 50 μας, ηλικιωμένοι και σοφότεροι, αρχίζουμε να καταβάλουμε περισσότερες προσπάθειες για τους ανθρώπους στη ζωή μας, ενισχύοντας τις φιλίες μας. Αυτό μπορεί να είναι ένας ακόμη λόγος για να γίνουμε πιο ευτυχισμένοι αργότερα στη ζωή μας.

Τα γεγονότα της ζωής
Τα γεγονότα της ζωής είναι σαν την κίνηση στο δρόμο: Όταν ο δρόμος είναι άδειος, είναι ευκολότερο να οδηγήσουμε, όταν έχει κίνηση, δυσκολευόμαστε. Η έρευνα δείχνει ότι τόσο τα τραυματικά γεγονότα όσο και οι καθημερινά προβλήματα βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδό τους όταν φτάνουμε στη μέση ηλικία. Στη συνέχεια, αρχίζουν να επιβραδύνονται, καθώς μαθαίνουμε να τα αντιμετωπίζουμε πιο αποτελεσματικά. Το αποτέλεσμα είναι να γινόμαστε πιο ευτυχισμένοι.

Η προνοητικότητα
Είναι ωραίο να είμαστε σε θέση να προβλέπουμε τι πρόκειται να συμβεί στη συνέχεια. Αυτό μας δίνει μια αίσθηση κυριαρχίας στο περιβάλλον μας και μας γεμίζει με τη σιγουριά ότι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε οτιδήποτε μας φέρει η ζωή. Καθώς μεγαλώνουμε, έχουμε γίνει καλύτεροι στο να διαβλέπουμε τις συνέπειες των πράξεών μας αλλά και των άλλων ανθρώπων και έχουμε γίνει ικανότεροι στο να σχεδιάζουμε την καλύτερη δράση για να ελιχθούμε μέσα στη ζωή. Κάθε μέρα μας διδάσκει νέες δεξιότητες ζωής – και είναι πιο εύκολο για να αισθανόμαστε πιο ευτυχισμένοι.

Πηγή :  http://www.iatrikanews.gr/