5 λόγοι για να γίνετε (σχεδόν) χορτοφάγοι

images_2052017_2_Vegan-Buddha-Bowl-with-Spring-Vegetables-in-post.jpg

Η στροφή σε μια δίαιτα όπου κυριαρχούν τα φρούτα, τα λαχανικά, τα δημητριακά, τα όσπρια και οι ξηροί καρποί, έχει φανεί ότι προσφέρει μια σειρά από οφέλη για την υγεία, καθώς μειώνει σημαντικά την χοληστερόλη, τη δημιουργία αθηρωματικής πλάκας στα αιμοφόρα αγγεία και τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής αλλά και διαβήτη.

Τα καλά νέα όμως για τους φανατικούς του κρέατος είναι ότι μπορούν να έχουν τα οφέλη της διατροφής των χορτοφάγων, χωρίς να στερηθούν τα ζωικά προϊόντα, αρκεί να μειώσουν την κατανάλωσή τους. Ακολουθούν 5 λόγοι που μια vegetarian διατροφή ωφελεί την υγεία μας:

1) Κορεσμένα λίπη και χοληστερόλη, τέλος!
Οι φυτικές τροφές δεν περιέχουν κορεσμένα λίπη – ή περιέχουν ελάχιστα, σε αντίθεση με πολλά γαλακτοκομικά και προϊόντα κρέατος. Με τη σειρά τους, τα κορεσμένα λίπη αυξάνουν τα επίπεδα της χοληστερόλης στο αίμα, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών νοσημάτων, εμφράγματος και εγκεφαλικού. Καθώς ο οργανισμός μας παράγει μόνος του την ελάχιστη χοληστερόλη που χρειάζεται, όλη η υπόλοιπη προέρχεται από τις τροφές: μια φυτική διατροφή εγγυάται ότι δεν πρόκειται να δείτε τα επίπεδά της στο αίμα σας να αυξάνονται.

2) Μικρότερη αρτηριακή πίεση
Η δίαιτα DASH (εκ του Dietary Approach to Stop Hypertension) στοχεύει στην μείωση της πρόληψης αλατιού και της κατανάλωσης κρέατος το οποίο αντικαθίσταται με περισσότερα φρούτα και λαχανικά. Το αποτέλεσμα είναι βεβαίως μικρότερη αρτηριακή πίεση μέσα σε μόνο μερικές εβδομάδες.

3) Περισσότερες φυτικές ίνες
Μια δίαιτα πλούσια σε φρούτα και λαχανικά εξασφαλίζει όλες τις διαλυτές φυτικές ίνες που χρειάζεται ο οργανισμός μας. Οι διαλυτές φυτικές ίνες βοηθούν στην καλή λειτουργία του εντέρου, μειώνουν τα επίπεδα της γλυκόζης και της χοληστερόλης στο αίμα και προκαλούν κορεσμό κατά την κατανάλωσή τους, μειώνοντας κατά συνέπεια τις θερμίδες που καταναλώνουμε καθημερινά.

4) Πολλαπλά θρεπτικά συστατικά
Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι ιδιαίτερα πλούσια σε αντιοξειδωτικά, φυτικές στερόλες και ποτάσιο. Αυτά τα συστατικά αποτελούν ασπίδα του οργανισμού απέναντι στα καρδιαγγειακά νοσήματα και στον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου. Ταυτόχρονα, αντικαθιστώντας το κρέας, αποφεύγουμε και όλα τα βλαβερά συστατικά του όπως τα κορεσμένα λίπη.

5) Μείωση του σωματικού βάρους
Οι άνθρωποι που αντικατέστησαν σταδιακά το κρέας με φυτικά προϊόντα στην διατροφή τους παρατήρησαν μείωση του βάρους τους. Καθώς τα γαλακτοκομικά και το κρέας είναι πλούσιο σε θερμίδες και λίπος, η πρόσληψη θερμίδων είναι μεγαλύτερη και χειρότερης ποιότητας. Αντίθετα, φρούτα, λαχανικά, δημητριακά και όσπρια στη διατροφή εγγυώνται μικρότερη θερμιδική πρόσληψη, ενώ οι φυτικές ίνες όπως είπαμε δημιουργούν μεγαλύτερη αίσθηση κορεσμού.

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/