10 tips για να απογειώθει ο μεταβολισμός σας

images_252017_Listen-to-music-happy-woman-Stock-Photo-01.jpg

Τι γίνεται όταν προσέχουμε τη διατροφή μας, ασκούμαστε αλλά παρόλα αυτά η ένδειξη της ζυγαριάς μένει σταθερή σε ένα νούμερο διόλου… κολακευτικό;

Το μυστικό για την κατάσταση μπορεί να είναι ο χαμηλός μεταβολικός ρυθμός. Με τον όρο μεταβολισμός εννοούμε όλες εκείνες τις βιοχημικές αντιδράσεις που πραγματοποιούνται στα κύτταρα για την παραγωγή και απελευθέρωση ενέργειας. Είναι με άλλα λόγια η διαδικασία μετατροπής της τροφής σε «καύσιμο» για τον οργανισμό. Το βάρος, το φύλο και η ηλικία είναι βασικοί παράγοντες για τον μεταβολικό ρυθμό μας, όμως υπάρχουν και άλλοι τρόποι για να… επιταχύνουμε τις διαδικασίες και να χάσουμε ευκολότερα περιττά κιλά.

Κοιμηθείτε ήσυχοι

Ο μεταβολικός ρυθμός σχετίζεται άμεσα με το πόσες ώρες κοιμόμαστε. Αν δεν κοιμάστε αρκετά, είναι πιθανόν να… κοιμηθεί ο μεταβολισμός σας. Ξυπνήστε τον με επιπλέον… ύπνο!

Βάλτε ένταση

Η χαμηλής έντασης και μεγάλης διάρκειας άσκηση δεν έχει πάντα τα επιθυμητά αποτελέσματα. Δοκιμάστε υψηλής έντασης διαλειμματική άσκηση – μπορεί να βοηθήσει στο «ξύπνημα» του μεταβολισμού, ενώ ο οργανισμός συνεχίζει να «καίει» θερμίδες για αρκετές ώρες μετά την άσκηση.

Καθίστε κάτω από την μπάρα

Όχι, τα βάρη δεν είναι μόνο για τους μποντιμπιλντεράδες. Οι ασκήσεις με βάρη βοηθούν σημαντικά την επιτάχυνση του μεταβολικού ρυθμού.

Ζωή ποδήλατο

Μην αγνοείτε τα οφέλη της αερόβιας άσκησης: τρέξτε χαλαρά ή κάντε ποδήλατο για 45 λεπτά και ο μεταβολισμός σας θα είναι συνεχίσει να «καίει» θερμίδες γρηγορότερα για τις επόμενες 12 ώρες.

Φάτε κάτι νωρίς

Πρωινό και μεταβολισμός πάνε χέρι-χέρι, γι’ αυτό μην παραλείπετε το σημαντικότερο γεύμα της ημέρας. Αν βιάζεστε ή δεν πεινάτε το πρωί, επιλέξτε ένα γρήγορο σνακ – ένα κουλούρι ή ένα γιαούρτι.

Ανδρικός μεταβολισμός; Φάτε κάτι ακόμη

Οι άνδρες «καίνε» περισσότερες θερμίδες από τις γυναίκες γιατί έχουν περισσότερους μύες. Φτιάξτε επιπλέον λοιπόν καταναλώνοντας τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνη, όπως άπαχο κρέας, αυγά και ψάρι.

Βάλτε και άλλο πιπέρι

Τα καυτερά μπαχαρικά, όπως το πιπέρι καγιέν, δεν προσθέτουν μόνο ένταση και γεύση στο φαγητό αλλά και τόνωση του μεταβολικού ρυθμού.

Ποντάρετε στο πράσινο

Δεν είναι μόνο τα αντιοξειδωτικά του πράσινου τσαγιού που είναι θετικά για τον οργανισμό μας. Οι έρευνες έχουν δείξει ότι ταυτόχρονα επιταχύνει τον μεταβολισμό μας, ενώ δεν έχει καθόλου θερμίδες – πιείτε και ένα δεύτερο.

Πιείτε και άλλο νερό

Το νερό βοηθάει τη διαδικασία της χώνεψης και το «κάψιμο» των θερμίδων. Οπότε μην το σκέφτεστε, βάλτε ένα ποτήρι ακόμη.

Έναν καφέ παρακαλώ!

Η καφεΐνη που περιέχεται στο δημοφιλέστερο ρόφημα του κόσμου απορροφάται γρήγορα από τον οργανισμό, επιταχύνει τον καρδιακό ρυθμό και παρέχει μια μεταβολική ώθηση που κορυφώνεται τρεις ώρες αργότερα.

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/