Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τα αντηλιακά προϊόντα…

images_2952017_cd7587b9-2071-477c-b5be-eabd796de439.jpg

Στην Ελλάδα, σε μία χώρα με τόση ηλιοφάνεια, ενώ εως πριν από λίγα χρόνια χρησιμοποιούσαμε ελάχιστα αντιηλιακά προιόντα, σήμερα φτάσαμε στο άλλο άκρο.

Να έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη στα αντιηλιακά. Ετσι, όταν η προστασία είναι αναποτελεσματική και συνοδεύεται από εγκαύματα και πανάδες, ιδιαίτερα στο πρόσωπο, αναρωτιόμαστε τι συμβαίνει. Αυτό που πρέπει να αναρωτηθούμε είναι πώς χρησιμοποιούμε το αντιηλιακό και πώς το επιλέξαμε.

Κριτήρια επιλογής αντιηλιακού προιόντος

1) Ο τύπος του δέρματος: για τα λιπαρά δέρματα,είναι προτιμότερη η χρήση προϊόντων σε μορφή gel ή spray, ενώ για τα ξηρά σε μορφή κρέμας. Για τα χείλη και τα μάτια υπάρχουν προιόντα σε μορφή ραβδίου
2) Η διάρκεια έκθεσης στον ήλιο.
3) Η ένταση της ηλιακής ακτινοβολίας,η οποία εξαρτάται από την ώρα,την εποχή και την γεωγραφική θέση που βρισκόμαστε.
4) Η ενυδάτωση που πρέπει να προσφέρει στο δέρμα
5) Το χρώμα του δέρματος. Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι ο ανώτερος δείκτης που υπάρχει στην πραγματικότητα είναι ως 25-30. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) στις ΗΠΑ δεν επιτρέπει αναγραφή SPF άνω του 30.

Τι είναι ο δείκτης προστασίας;
Ο δείκτης προστασίας SPF εκφράζει την αποτελεσματικότητα των αντιηλιακών προϊόντων στην προστασία του δέρματος από τον ήλιο.Δηλαδή, εάν αναπτύσσετε ερύθημα μετά από 20 λεπτά έκθεσης στον ήλιο, χρησιμοποιώντας αντιηλιακό με SPF=6 μπορείτε να παραμείνετε στον ήλιο 20Χ6=120 λεπτά. Από εκεί και πέρα επιβάλλεται να ανανεώνετε το αντιηλιακό σας!

Μην ξεχνάτε!

• Τα μωρά ηλικίας κάτω των έξι μηνών πρέπει να παραμένουν στην σκιά.
• Να εκτίθεστε στον ήλιο από τις 10.00 το πρωί μέχρι τις 12.00 το μεσημέρι και ξανά μετά τις 16.00 το απόγευμα πάντα με αντιηλιακή προστασία, γυαλιά ηλίου και καπέλο.
• Μπορεί κανείς λόγω μακροχρόνιας και παρατεταμένης έκθεσης στον ήλιο χωρίς τις κατάλληλες προφυλάξεις να εμφανίσει φωτογήρανση ή και καρκίνο του δέρματος.
• Είναι προτιμότερο να βάζετε το αντιηλιακό σας τουλάχιστον 20 λεπτά πριν εκτεθείτε στον ήλιο.
• Να ανανεώνετε συχνά το αντιηλιακό σας. Μπορεί να καείτε ακόμη και υπό σκιά !

Πηγή : http://www.nutrimed.gr