Τρώτε χωρίς περιορισμούς (αλλά μεσογειακά)

images_252017_2_sk.jpg

Ακόμη και αν τρώτε χωρίς περιορισμούς, δεν θα πάρετε βάρος εφόσον ακολουθείτε τη μεσογειακή διατροφή – και μπορεί να έχετε πολύ καλύτερα αποτελέσματα στην εμφάνισή σας από μια αυστηρή δίαιτα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μιας πρόσφατης έρευνας.

Η ισπανική μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση The Lancet Diabetes & Endocrinology ισχυρίζεται ότι πολλές δημοφιλείς δίαιτες μπορεί να είναι εντελώς λάθος, επειδή συστήνουν το «κόψιμο» των λιπαρών, αλλά δεν κάνουν διάκριση μεταξύ «καλών» και «κακών» λιπαρών.

Όμως η υιοθέτηση μιας σχετικά λιπαρής, πλούσιας σε ελαιόλαδο διατροφής μπορεί να αποδειχθεί πιο αποτελεσματικός τρόπος για να χάσουμε βάρος, από το να κόψουμε τα λιπαρά εντελώς.

Η μελέτη εξέτασε συνολικά 7.447 άνδρες και γυναίκες στην Ισπανία, μεταξύ του 2003 και του 2010. Όλοι τους είχαν διαβήτη τύπου 2 ή είχαν υψηλό κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, ενώ 90% από αυτούς ήταν υπέρβαροι ή παχύσαρκοι.

Σε κάθε έναν από τους συμμετέχοντες ζητήθηκε να ακολουθήσει τυχαία μία από τις τρεις δίαιτες – μια με απεριόριστη μεσογειακή διατροφή, που ήταν ιδιαίτερα πλούσια σε ελαιόλαδο, μια παρόμοια διατροφή που επικεντρώθηκε στην κατανάλωση ξηρών καρπών και μια δίαιτα με περιορισμό σε κάθε είδους λιπαρά.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι όσοι ακολούθησαν την πλούσια σε ελαιόλαδο διατροφή έχασε το περισσότερο βάρος μέσα σε πέντε χρόνια. Αν και όλοι κατάφεραν να χάσουν κάποιο βάρος, οι συμμετέχοντες της πρώτης ομάδας έχασαν κατά μέσο όρο 1,9 κιλά.

Αν και η δίαιτα με περιορισμό σε όλα τα λιπαρά έκανε τους συμμετέχοντες να χάσουν περισσότερο βάρος από εκείνους που ακολούθησαν την πλούσια σε ξηρούς καρπούς διατροφή, δεν είχε εξίσου καλά αποτελέσματα στη σιλουέτα: Η περιφέρεια της μέσης των συμμετεχόντων σε αυτή την ομάδα αυξήθηκε κατά 1,2 εκατοστά κατά μέσο όρο, ενώ η πρώτη ομάδα είχε αύξηση 0,85 εκατοστά και η δεύτερη 0,37 εκατοστά.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι θα πρέπει να ξανασκεφτούμε από την αρχή τον τρόπο που οι άνθρωποι σήμερα κάνουν δίαιτα.

«Περισσότερα από 40 χρόνια η διατροφική πολιτική υποστηρίζει τη διατροφή με χαμηλή περιεκτικότητα σε λίπος, αλλά βλέπουμε μικρό αντίκτυπο στη συνεχιζόμενη αύξηση των επιπέδων της παχυσαρκίας», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Δρ Ramon Estruch, από το πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης στην Ισπανία. «Η μελέτη μας δείχνει ότι μια μεσογειακή διατροφή πλούσια σε φυτικά λίπη, όπως το ελαιόλαδο και οι ξηροί καρποί είχαν καλύτερη επίδραση στο σωματικό βάρος και τη περίμετρο της μέσης, σε σχέση με τους ανθρώπους που βρισκόταν σε διατροφή χαμηλή σε λιπαρά. Η μεσογειακή διατροφή έχει γνωστά οφέλη για την υγεία και περιλαμβάνει υγιεινά λίπη, όπως τα φυτικά έλαια, τα ψάρια και οι ξηροί καρποί».

Γράφοντας σε απάντηση στη δημοσίευση της έρευνας, ο αμερικανός διατροφολόγος Dariush Mozaffarian, καθηγητής στο πανεπιστήμιο Tufts στη Βοστόνη, δήλωσε ότι τα ευρήματα θα πρέπει να είναι αρκετό για να απαλλαγούμε από τις  «ξεπερασμένες» κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με την κατανάλωση λιπαρών. «Θα πρέπει να εγκαταλείψουμε τον μύθο ότι τα τρόφιμα με χαμηλότερα λιπαρά και θερμίδες οδηγούν σε μικρότερη αύξηση του σωματικού βάρους».

Ο καθηγητής Mozaffarian πρόσθεσε: «Το περιεχόμενο σε λίπος των τροφίμων και της διατροφής απλώς δεν είναι ένα χρήσιμο μέτρο για να κρίνουμε μακροπρόθεσμα τις βλαπτικές συνέπειες ή τα οφέλη. Η ενεργειακή πυκνότητα και το συνολικό περιεχόμενο θερμίδων μπορεί να είναι εξίσου παραπλανητικά».

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/