Το αλκοόλ καταστρέφει τη δίαιτα;

images_452017_alcohol-addiction-600x400.jpg

Θα προτιμούσατε ένα cheeseburger ή μια παγωμένη μαργαρίτα; Οι θερμίδες είναι περίπου οι ίδιες, όπως και οι θερμίδες που περιέχει ένα κομμάτι πίτσα ή μια μπίρα.

Αν νομίζετε ότι το αλκοόλ είναι ακριβώς πάρα πολύ… υγρό για να έχει θερμίδες, δεν είστε οι μόνοι. Μόνο το 20% των ανθρώπων φαίνεται να γνωρίζει πόσες θερμίδες έχει ένα μεγάλο ποτήρι κρασί (είναι 228, αν ανήκετε στο υπόλοιπο 80%). Η πικρή αλήθεια είναι ότι το αλκοόλ παρέχει μόνο «κενές» θερμίδες (χωρίς διατροφικά οφέλη δηλαδή) και επεμβαίνει στο πόσο αποτελεσματικά το σώμα καίει το λίπος.

Μια μελέτη στην επιθεώρηση Archives of Internal Medicine σε 19.220 γυναίκες που παρακολούθησε για σχεδόν 20 χρόνια πόσο αλκοόλ πίνουν, διαπίστωσε ότι ο κίνδυνος να γίνουν υπέρβαρες ήταν σχεδόν 30% χαμηλότερη σε όσες κατανάλωναν μικρές ή μέτριες ποσότητες (ως μέτρια κατανάλωση ορίστηκαν τα δύο ποτήρια κρασί ή μπουκάλια μπίρας την ημέρα για τους άνδρες και το ένα για τις γυναίκες). Μια εκτεταμένη αναθεώρηση των στοιχείων από διάφορες μελέτες για την παχυσαρκία διαπίστωσε ότι η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ δεν σχετίζεται με την αύξηση του σωματικού βάρους.

Ωστόσο, δεν είναι η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ που διατηρεί το βάρος, αλλά η υγιής συμπεριφορά που συνδέεται με αυτήν, λέει ο καθηγητής Jean-Philippe Chaput, επικεφαλής συγγραφέας της αναθεώρησης. Οι άνθρωποι που πίνουν λογικά συνήθως ασκούνται και τρώνε υγιεινά. «Εάν ο στόχος σας είναι να χάσετε βάρος, εγκαταλείψτε το αλκοόλ», συμβουλεύει. «Αν θέλετε να διατηρήσετε το βάρος σας, τότε η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να είναι ΟΚ, αλλά θα πρέπει να τρώτε λιγότερο και να γυμνάζεστε περισσότερο – όταν προσθέτετε αλκοόλ στη διατροφή σας, προσθέτετε θερμίδες» Προειδοποιεί ότι η συστηματική κατανάλωση αλκοόλ θα προσθέσει κιλά, ειδικά γύρω από την κοιλιά στους άνδρες και στο κάτω μέρος του σώματος στις γυναίκες.

Το αλκοόλ επίσης διεγείρει την όρεξη – γι’ αυτό τα φιστίκια και τα πατατάκια στο μπαρ είναι παράξενα ακαταμάχητα. Αλλά ο Chaput εξηγεί ότι ο μεταβολισμός του αλκοόλ και η επίδρασή του στο βάρος εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένης και της γενετικής προδιάθεσης. Μελέτες σε Φιλανδούς, της Κινέζους και Βρετανούς άνδρες έδειξαν αύξηση του βάρους μετά από περισσότερα από πέντε χρόνια μέτριας κατανάλωσης αλκοόλ.

Οι γυναίκες, ωστόσο, μπορούν να μεταβολίζουν το αλκοόλ με τρόπο που να καταναλώνει περισσότερη ενέργεια – αφήνοντας μικρότερες πιθανότητες για την αποθήκευσή του ως λίπος. Αλλά το βασικό μήνυμα Chaput είναι ότι δεν πρέπει να εστιάζουμε σε μόνο ένα πράγμα -σε αυτή την περίπτωση, το αλκοόλ- αλλά να κοιτάζουμε τη γενική υγεία μας – και δεν θα πρέπει να γινόμαστε εμμονικοί με τις δίαιτες, έτσι κι αλλιώς. «Αντί να μετράμε το βάρος μας, θα πρέπει να μετράμε την υγεία μας», λέει.

Πηγή :  http://www.iatrikanews.gr/