Τι πρέπει να περιλαμβάνει το σωστό πρωινό

images_452017_Double-Meat-Bkfst_600x400.jpg

Καθώς η κατανόησή μας για το τι πρέπει να τρώμε για να παραμείνουμε υγιείς έχει αλλάξει – από την προτίμηση τροφίμων χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά στην αποφυγή των επεξεργασμένων σακχάρων- το πρωινό και τα γλυκά τρόφιμα που συχνά περιλαμβάνει έχουν στοχοποιηθεί.

Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι το πρωινό θα μπορούσε να είναι ενεργά επιβλαβές. Πρόσφατα, ο βιοχημικός Terence Kealey έγραψε στο βιβλίο του «Breakfast is a Dangerous Meal» (Το πρωινό είναι ένα επικίνδυνο γεύμα) ότι πιστεύει πως η αποφυγή του πρωινού τον βοήθησε να αντιστρέψει τον διαβήτη του τύπου 2 που είχε εμφανίσει: όπως υποστηρίζει, δεν έχει φάει πρωινό από το 2008.

«Κάποτε έτρωγα πάντα πρωινό, βασίζοντας τα γεύματά μου σε τρόφιμα πλούσια σε άμυλο», δήλωσε. «Τα επίπεδα γλυκόζης μου ανέβαιναν ανησυχητικά, ιδιαίτερα μετά το πρωινό. Ήμουν σχεδόν σίγουρο ότι θα πάθω καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο, όπως το 80% των διαβητικών».

Άλλοι πάλι, υποστηρίζουν ότι το πρωινό είναι απλά μια συνωμοσία για να αγοράζουμε και να τρώμε ένα επιπλέον γεύμα την ημέρα.

Ωστόσο, οι ισχυρισμοί αυτοί έρχονται σε αντίθεση με μελέτες που δείχνουν ότι ακόμη και αν το πρωινό δεν είναι το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας, μπορεί να είναι χρήσιμο για τη διατήρηση μιας υγιεινής διατροφής. Και αν κρίνουμε από την παγκόσμια επιδημία της παχυσαρκίας, αυτό είναι κάτι που πολλοί από εμάς εξακολουθούμε να προσπαθούμε να το πετύχουμε.

«Θα έλεγα ότι το πρωινό είναι τόσο σημαντικό όσο και το μεσημεριανό και το δείπνο», λέει η Marcela Fiuza, ειδικός διαιτολόγος. «Η έρευνα έχει δείξει ότι οι άνθρωποι που τρώνε πρωινό χάνουν βάρος με μεγαλύτερη επιτυχία και καταφέρνουν να κρατήσει μακριά τα περιττά κιλά, ενώ έχουν μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης ορισμένων ασθενειών, όπως ο διαβήτης και οι καρδιακές παθήσεις».

Και η τάση για «καθαρή» διατροφή, η οποία διαχωρίζει τα τρόφιμα σε «βρώμικα» και «καθαρά» δεν έχει βοηθήσει τη σύγχυση γύρω από το πρωινό, προσθέτει η διαιτολόγος Aisling Pigott. «Η δαιμονοποίηση τροφών ή ο χαρακτηρισμός τους ως “κακές” δημιουργεί αισθήματα ενοχής για το φαγητό μας, γεγονός που δεν είναι βοηθάει».

Αυτό δεν είναι, ωστόσο, το ΟΚ για καταναλώνουμε αλόγιστα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λίπη και ζάχαρη κάθε πρωί. «Αλλά στην ιδανική περίπτωση, μπορούμε να απολαμβάνουν πολύ υψηλά σε λιπαρά ή σε ζάχαρη τρόφιμα πότε-πότε», προσθέτει. «Για παράδειγμα, δεν είναι καλή ιδέα να τρώμε μπέικον ή λουκάνικα κάθε πρωί».

«Ένα μεγάλο λάθος που οι άνθρωποι κάνουν συχνά, σε μια προσπάθεια να κάνει μια υγιεινή επιλογή, είναι ότι αντί να πιουν έναν μικρό, περίπου 150 ml, χυμό φρούτων με το πρωινό τους, πίνουν 500-600mls, με αποτέλεσμα να λαμβάνουν πολλά σάκχαρα και θερμίδες, χωρίς πραγματικά να χορταίνουν».

Μέρος του οφέλους του πρωινού είναι ψυχολογικό, καθώς μας δίνει αίσθηση ικανοποίηση και μας προσφέρει μια ευκαιρία να καθίσουμε ήρεμα για λίγα λεπτά, προτού ξεκινήσουμε τις δουλειές της ημέρας. Επίσης, «γνωρίζουμε ότι το πρωινό βοηθά στη σταθεροποίηση της διατροφή μας κατά τη διάρκεια της ημέρας», όπως λέει η Pigott. «Πολύ συχνά εκείνοι που παραλείπουν το πρωινό, τρώνε περισσότερο την υπόλοιπη μέρα».

Φαίνεται ότι το ιδανικό πρωινό, όπως προσθέτει η Fiuza, δεν υπάρχει. Αλλά για όσους επιθυμούν μια καλή πρόταση, η συμβουλή της είναι απλή: συνδυάστε πρωτεΐνη (αυγά ή γιαούρτι), υγιή λιπαρά (όπως το αβοκάντο) και δημητριακά ολικής άλεσης, όπως η βρώμη. Και προσθέτει: «Δοκιμάστε διαφορετικές τροφές και δείτε τι λειτουργεί για εσάς».

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/