Τα μακαρόνια δεν παχαίνουν (λένε οι Ιταλοί)

images_852017_2_spaggeti-me-psito-skordo-web.jpg

Τα ζυμαρικά δεν παχαίνουν και αντιθέτως μπορεί να μειώσουν την πιθανότητα εμφάνισης παχυσαρκίας, σύμφωνα με μια ιταλική έρευνα με επικεφαλής έναν έλληνα επιστήμονα.

Οι ερευνητές, εξετάζοντας τη διατροφή περισσοτέρων από 23.000 ενηλίκων, ανακάλυψαν ότι  η κατανάλωση ζυμαρικών σχετίστηκε με χαμηλότερο επιπολασμό της παχυσαρκίας και υγιή δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ).

Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Nutrition and Diabetes, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η κατανάλωση ζυμαρικών συνδέεται με την υγιεινή μεσογειακή διατροφή. Η μεσογειακή διατροφή, πλούσια σε λαχανικά, φρούτα, ψάρια, ελαιόλαδο και δημητριακά ολικής αλέσεως, έχει συνδεθεί με καλύτερη γενική υγεία, μειωμένο κίνδυνο καρδιακών νοσημάτων και εγκεφαλικών επεισοδίων αλλά και με προστασία ενάντια στη νόσο του Αλτσχάιμερ.

Ωστόσο, οι ερευνητές στο Neuromed (Istituto Neurologico Mediterraneo) στην Ιταλία διαπίστωσε ότι η σχέση μεταξύ της κατανάλωσης ζυμαρικών και ενός υγιή ΔΜΣ δεν επηρεάστηκε από το πόσο ευλαβικά ακολουθήθηκε η μεσογειακή διατροφή.

Ο Γιώργος Πούνης, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, δήλωσε: «Έχουμε δει ότι η κατανάλωση των ζυμαρικών, σε αντίθεση με ό, τι πολλοί πιστεύουν, δεν σχετίζεται με την αύξηση του σωματικού βάρους, μάλλον το αντίθετο. Τα στοιχεία μας δείχνουν ότι η κατανάλωση ζυμαρικών σύμφωνα με τις ανάγκες κάθε ατόμου, συμβάλλει σε έναν υγιή δείκτη μάζας σώματος, μικρότερη περιφέρεια μέσης και καλύτερη αναλογία μέσης-γοφών».

Η Licia Iacoviello, επικεφαλής του Εργαστηρίου Μοριακής και Διατροφικής Επιδημιολογίας στο Ινστιτούτο Neuromed, το οποίο πραγματοποίησε τη μελέτη, δήλωσε: «Τα ζυμαρικά δεν θεωρούνται από πολλούς κατάλληλη τροφή για όσους θέλουν να χάσουν βάρος και μερικοί άνθρωποι τα έχουν αποκλείσει εντελώς από τη διατροφή τους. Υπό το φως αυτής της έρευνας όμως, μπορούμε να πούμε ότι αυτό δεν είναι σωστό. Μιλάμε για ένα βασικό συστατικό της ιταλικής μεσογειακής διατροφής και δεν υπάρχει κανένας λόγος να ζούμε χωρίς αυτό. Το μήνυμα που προκύπτει από τη μελέτη αυτή, είναι ότι η μεσογειακή διατροφή, που καταναλώνεται με μέτρο και σεβασμό στην ποικιλία όλων των στοιχείων της – με τα ζυμαρικά στην πρώτη θέση – είναι καλή για την υγεία μας».

Ο Δρ Gunter Kuhnle, αναπληρωτής καθηγητής Διατροφής και Υγεία στο πανεπιστήμιο του Reading, έχει πάντως κάποιες επιφυλάξεις: «Η κατανάλωση ζυμαρικών στη μελέτη δεν εξετάστηκε αποκλειστικά, αλλά ήταν μέρος ενός διατροφικού προτύπου. Οι άνθρωποι που κατανάλωναν πολλά ζυμαρικά ακολουθούσαν επίσης μια παραδοσιακή μεσογειακή διατροφή, πράγμα καθόλου περίεργο καθώς η μελέτη διεξήχθη σε ένα μεσογειακό πληθυσμό. Η κατανάλωση ζυμαρικών ως εκ τούτου θα μπορούσε να είναι κατά κύριο λόγο ένας δείκτης για τη συμμόρφωση σε αυτό το είδος της διατροφής».

«Αυτό που έχει ενδιαφέρον όμως, είναι ότι τα αποτελέσματα αυτά δείχνουν καθαρά ότι είναι λάθος να δαιμονοποιούμε τους υδατάνθρακες, καθώς τα στοιχεία δείχνουν σαφώς ότι η κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε υδατάνθρακες, όπως τα ζυμαρικά, δεν α έχει δυσμενή επίδραση στο σωματικό βάρος. Τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης επιβεβαιώνουν τις τρέχουσες διατροφικές συστάσεις για μια ισορροπημένη διατροφή».

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/

“””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””