Τέλος η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης για τον Ζίκα στη Βραζιλία

images_1452017_brazil.jpg

Η Βραζιλία κήρυξε το τέλος της εθνικής έκτακτης ανάγκης για τον ιό Ζίκα μετά την απότομη μείωση των κρουσμάτων του ιού.

Ο αριθμός των κρουσμάτων μειώθηκε κατά ένα εντυπωσιακό 95% από τον Ιανουάριο έως τον Απρίλιο, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους, όπως δήλωσαν αξιωματούχοι του τομέα της υγείας της χώρας.

Ο ιός έχει συνδεθεί με τη γέννηση μωρών με μικροκεφαλία, μια πάθηση που εμποδίζει τη φυσιολογική ανάπτυξη των εγκεφάλων των νεογνών. Η απειλή από τον ιό ήταν σημαντική και βρέθηκε στο αποκορύφωμά της καθώς η Βραζιλία προετοιμαζόταν να φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2016, πέρυσι το καλοκαίρι.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κήρυξε το τέλος της δικής του διεθνούς κατάστασης εκτάκτου ανάγκης, τον Νοέμβριο του περασμένου έτους. Ο ιός Zika έχει συνδεθεί με σοβαρά γενετικά προβλήματα σε σχεδόν 30 χώρες ανά την υφήλιο.

Η Βραζιλία είχε δηλώσει εθνική κατάσταση εκτάκτου ανάγκης για τον ιό τον Νοέμβριο του 2015. Ο υπαρκτός κίνδυνος οδήγησε σε μια μεγάλη εκστρατεία για την εξάλειψη των κουνουπιών που φέρουν τον ιό.

Υπήρξαν 7.911 κρούσματα Ζίκα από τον Ιανουάριο μέχρι τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους, σε σύγκριση με 170.535 περιπτώσεις που αναφέρθηκαν την ίδια χρονική περίοδο πέρσι, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας. Κανένας θάνατος που σχετίζεται με τον ιό δεν έχει αναφερθεί φέτος, πρόσθεσε η ανακοίνωση, σε αντίθεση με πέρσι όταν οκτώ άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από διάφορες επιπλοκές. Η σημαντικότερη επιπλοκή του ιού αφορά τις εγκύους, καθώς προκαλεί σοβαρά προβλήματα υγείας στο έμβρυο.

Αν και ο ιός μεταδίδεται κυρίως από τα κουνούπια, μπορεί επίσης να μεταδοθεί και μέσω της σεξουαλικής επαφής. Λίγοι άνθρωποι πεθαίνουν από τον ιό Ζίκα και μόνο ένας στους πέντε που μολύνονται πιστεύεται ότι αναπτύσσουν συμπτώματα. Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν πυρετό, εξανθήματα και πόνο στις αρθρώσεις

Ο ιός εντοπίστηκε για πρώτη φορά σε πιθήκους στην Ουγκάντα, ​​το 1947. Η πρώτη ανθρώπινη περίπτωση εντοπίστηκε στη Νιγηρία το 1954 και καταγράφηκαν εστίες ξεσπάσματος του ιού στην Αφρική, τη Νοτιοανατολική Ασία και τα Νησιά του Ειρηνικού.

Τον Μάιο του 2015 αναφέρθηκε στη Βραζιλία και εξαπλώθηκε γρήγορα. Καθώς δεν υπάρχει καμία θεραπεία, η μόνη επιλογή είναι να μειωθεί ο κίνδυνος από τα τσιμπήματα των κουνουπιών που μεταδίδουν τον ιό.

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/

“””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””