Πώς το heavy metal βοηθά τους οπαδούς του

images_2852017_2_917018_1_0625-science-heavymetalstudy_standard.jpg

Παρά το γεγονός ότι η heavy metal μουσική έχει εκατομμύρια οπαδούς σε όλο τον κόσμο, έχει δεχθεί κατά το παρελθόν σκληρές επιθέσεις από τους επικριτές της, τόσο για τον ήχο όσο και για τους στίχους των τραγουδιών της.

Τώρα όμως, μια επιστημονική έρευνα έρχεται να τονίσει τα οφέλη της, καθώς υποστηρίζει ότι βοηθά τους οπαδούς της να αντιμετωπίσουν την ιδέα του θανάτου.

Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Journal of Psychology of Popular Media, η αίσθηση της ταυτότητας που η μουσική δίνει στους fans της, δίνει και ξεχωριστό νόημα στη ζωή τους.

Με τη σειρά του, αυτό το συναίσθημα βοηθά τους οπαδούς της μουσικής που ασχολείται συχνά με το θέμα του θανάτου, να αντιμετωπίσουν την ιδέα της δικής τους θνητότητας. Ωστόσο, το heavy metal δεν είναι φάρμακο από μόνο τους: οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι  μουσική αυτή δεν βοηθά καθόλου εκείνους που δεν τους αρέσει – είναι ευεργετική μόνο για τους οπαδούς της.

Τα ευρήματα των ψυχολόγων της μελέτης υποστηρίζουν μια ψυχολογική θεωρία που ονομάζεται «Θεωρία Διαχείρισης Τρόμου» (Τerror Management Theory). Σύμφωνα με τη θεωρία αυτή, οι πολιτιστικές αξίες βοηθούν τους ανθρώπους να διαχειριστούν την προοπτική του δικού τους θανάτου, με το να δίνουν αξία και σκοπό στη ζωή τους.

«Η heavy metal μουσική συνδέεται συχνά με το θάνατο και την ιδέα του θανάτου από ανθρώπους που δεν είναι οπαδοί της, ενώ τα μέλη της εν λόγω υποκουλτούρας υποστηρίζουν ότι η ακρόαση metal μουσικής είναι η διαφυγή τους από την κατάθλιψη και ότι τους βοηθάει να αντιμετωπίσουν τις σκέψεις τους που σχετίζονται με τον θάνατο», έγραψαν οι ερευνητές ψυχολόγοι. «Η metal μουσική μπορεί να θεωρηθεί ως πολιτιστικό αγαθό για τους οπαδούς της και ως εκ τούτου μπορεί να αποτελέσει μέρος της κοινωνικής τους ταυτότητας».

Οι ερευνητές, από πανεπιστήμια της Ολλανδίας και της Γερμανίας, πραγματοποίησαν την έρευνα εξετάζοντας 30 συμμετέχοντες.

Οι ψυχολόγοι συζήτησαν μαζί τους για να διαπιστώσουν την άποψή τους για τη heavy metal κουλτούρα. Στη συνέχεια, οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε δύο ομάδες και τους ζητήθηκε να γράψουν τις σκέψεις τους για τον θάνατο. Στην μια ομάδα ακουγόταν παράλληλα το κλασικό τραγούδι των Slayer «Angel of Death», ενώ στην άλλη ένα ακουστικό βιβλίο.

Οι ψυχολόγοι διαπίστωσαν ότι η heavy metal μουσική ενισχύει την αυτοεκτίμηση στους οπαδούς της και τους βοηθά να αντιμετωπίσουν την ιδέα του θανάτου.

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/