Πώς θα αναπτυχθεί σωστά το παιδί σας;

images_3052017_2_Child-wont-eat-by-Toshimasa-IshibashiFlickr-e1403468567749.jpg

Η διατροφή είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας που καθορίζει την ανάπτυξη ενός παιδιού καθώς, πέρα από ενέργεια, εφοδιάζει τον οργανισμό του και με απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, τα οποία εμπλέκονται στη σωστή λειτουργία και την ανάπτυξη όλων των συστημάτων του οργανισμού (π.χ. μυοσκελετικό, νευρικό, κ.α.).

Έτσι, μία διατροφή πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, όπως το ασβέστιο, η βιταμίνη D και οι φυτικές ίνες, αποτελεί τη βάση για μια σωστή ανάπτυξη.

«Χτίστε» ένα γερό σκελετό»

Τα γονίδια λένε… πως για κάθε άνθρωπο υπάρχει ένα ελάχιστο και ένα μέγιστο ύψος στο οποίο μπορεί να φτάσει ως ενήλικας. Γνωρίζατε όμως, πως η διατροφή ενός ατόμου είναι αυτή που τελικά θα συμβάλει στο να πετύχει κανείς το μέγιστο δυνατό ύψος; Το ασβέστιο και η βιταμίνη D παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στο «χτίσιμο» ενός γερού σκελετού.

• Το ασβέστιο αποτελεί το κύριο δομικό συστατικό των οστών. Η κύρια πηγή ασβεστίου για τον οργανισμό μας είναι το γάλα και τα γαλακτοκομικά, ενώ σημαντικές ποσότητες μπορούμε να πάρουμε και από άλλες τροφές (π.χ. αμύγδαλα, καρύδια, ψάρια που τρώγονται με το κόκκαλο και μπρόκολο).

• Για να απορροφηθεί το ασβέστιο από τον οργανισμό μας χρειάζεται και επαρκής πρόσληψη βιταμίνης D. Το περίπου 90% της βιταμίνης D που χρειαζόμαστε το παίρνουμε από την έκθεσή μας στον ήλιο, ενώ το υπόλοιπο 10% το προσλαμβάνουμε από τις τροφές που την περιέχουν (συκώτι, διάφορα ψάρια, ο κρόκος αυγού). Μπορεί να ζούμε σε μία χώρα που μας «βλέπει» ο ήλιος καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, όμως τα αποτελέσματα μελετών δείχνουν πως οι μεσογειακοί λαοί, έχουν ανεπάρκεια της βιταμίνης και ιδιαίτερα κατά τους χειμερινούς μήνες. Και ενώ το 2008, η Αμερικάνικη Ακαδημία Παιδιατρικής διπλασίασε την ημερήσια συνιστώμενη πρόσληψη βιταμίνης D για τα παιδιά από 200 UI σε 400UΙ, ωστόσο, έρευνες αναφέρουν πως μεγάλο ποσοστό των παιδιών και των εφήβων δεν καλύπτουν τις ημερήσιες ανάγκες τους στη βιταμίνη αυτή.

Πώς λοιπόν θα καλύψετε τις ανάγκες του παιδιού σε ασβέστιο και βιταμίνη D;

Επιλέγοντας, φυσικά, τροφές πλούσιες στα θρεπτικά αυτά συστατικά, τις οποίες μπορείτε να εντάξετε στην καθημερινή διατροφή του παιδιού σας. Μάλιστα, αξίζει να αναφερθεί πως, η βιομηχανία τροφίμων έχει πλέον εμπλουτίσει τρόφιμα που απευθύνονται σε παιδιά, όπως τα παιδικά δημητριακά, με σημαντικές ποσότητες ασβεστίου και βιταμίνης D, ώστε να εξασφαλίζεται η κάλυψη των αναγκών τους στα συστατικά αυτά, μέσα από καθημερινές συνήθειες, ακόμη κι όταν η ηλιοφάνεια είναι χαμηλή.

Φροντίστε για το βάρος του

Το σωματικό βάρος ενός παιδιού, αποτελεί μέρος της υγιούς ανάπτυξής του και παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην υγεία του κατά την ενήλικη ζωή. Έρευνες δείχνουν πως ένα παχύσαρκο παιδί έχει πολύ μεγαλύτερες πιθανότητες να είναι παχύσαρκο και ως ενήλικας. Για το λόγο αυτό η υγιής αύξηση του σωματικού βάρους ενός παιδιού θα πρέπει να αποτελεί κυρίαρχο στόχο κατά την ανάπτυξή του.

Η πρόσληψη φυτικών ινών καθημερινά φαίνεται να συμβάλλει στην επίτευξη ενός υγιούς βάρους, καθώς ρυθμίζει καλύτερα την όρεξη. Επιπλέον, οι φυτικές ίνες ενισχύουν την υγεία της καρδιάς και του εντέρου, προστατεύοντας από την εμφάνιση ασθενειών μακροπρόθεσμα. Τα προϊόντα ολικής άλεσης όπως το ψωμί ολικής αλέσεως, τα δημητριακά πρωινού ολικής αλέσεως, τα φρούτα, τα λαχανικά και τα όσπρια αποτελούν τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες.

Προσοχή στα «έτοιμα» φαγητά: Tα έτοιμα φαγητά (fast-food) είναι συνήθως πλούσια σε λιπαρά και θερμίδες, και μπορούν να συμβάλλουν στην αύξηση του βάρους, όταν δεν καταναλώνονται με μέτρο. Ταυτόχρονα, η αντικατάσταση άλλων τροφίμων πλούσιων σε θρεπτικά συστατικά με τέτοιες τροφές μπορεί να οδηγήσει και στην έλλειψη θρεπτικών συστατικών.

«Ναι»… αλλά με μέτρο!

Όπως ισχύει με οποιοδήποτε συστατικό της διατροφής μας, έτσι και η υπερβολική πρόσληψη ζάχαρης δε συστήνεται για τα παιδιά. Στις νεαρές αυτές ηλικίες, τόσο η ζάχαρη, όσο και τα πρόσθετα σάκχαρα πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο, στα πλαίσια μία ισορροπημένης διατροφής και ενός δραστήριου σωματικά τρόπου ζωής.

Αντίστοιχα, υπό έλεγχο πρέπει να έχουμε και την κατανάλωση νατρίου, καθώς τα επιστημονικά δεδομένα (μελέτη GRECO που πραγματοποιήθηκε σε 4580 παιδιών ηλικίας 10-12 ετών) δείχνουν ότι σχεδόν το 25% των παιδιών στην Ελλάδα καταναλώνει πολύ μεγαλύτερες ποσότητες νατρίου από τις συνιστώμενες, γεγονός που σχετίζεται με υψηλά επίπεδα αρτηριακής πίεσης.

Μάθετε να διαβάζετε τις ετικέτες των τροφίμων που καταναλώνουν τα παιδιά σας, προκειμένου να ελέγχετε τις ποσότητες νατρίου και σακχάρων που περιέχουν. Στην αγορά μπορείτε να βρείτε πολλά παιδικά τρόφιμα, όπως παιδικά δημητριακά ολικής άλεσης, που περιλαμβάνουν μικρότερες ποσότητες νατρίου και σακχάρων.

Έξυπνες λύσεις πρωινού για το παιδί σας:

• 1 μπολ δημητριακά πρωινού ολικής άλεσης με ημιαποβουτυρωμένο γάλα
• 1 βραστό αυγό με μία φέτα ψωμί ολικής άλεσης και 1 ποτήρι ημιαποβουτυρωμένο γάλα
• 1 ημιαποβουτυρωμένο γιαούρτι με βρώμη, σταφίδες και μέλι

Θρεπτικά και νόστιμα σνακ:

• 1 τοστ με ψωμί ολικής άλεσης και 1 ποτήρι φυσικό χυμό
• 1 ημιαποβουτυρωμένο γιαούρτι με μέλι, φρούτα και ανάλατους ξηρούς καρπούς
• Μπάρες δημητριακών ολικής άλεσης (κλασικές, με σοκολάτα, ή με αποξηραμένα φρούτα)

Η διατροφή ενός παιδιού παίζει καθοριστικό ρόλο στη σωστή ανάπτυξή του. Δώστε σημασία στην ποιότητα, αλλά και την ποσότητα της τροφής του και προσφέρετε στο παιδί σας μια υγιή ανάπτυξη- σύμμαχο για την υπόλοιπη ζωή του. Το παιδί σας αξίζει το καλύτερο!

Πηγή : http://www.nutrimed.gr