Πως να αναγνωρίσετε μια αναποτελεσματική δίαιτα

images_252017_2_strawbwrry.jpg

Πολλές από τις δίαιτες που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο, δεν προσφέρουν όσα υπόσχονται – κάποιες μπορεί να είναι ακόμη και επικίνδυνες για την υγεία μας.

Δεν θα ήταν ωραίο να υπήρχε τρόπος να ξεχωρίζετε τις λανθασμένες αντί να κάνετε το πειραματόζωο σε κάθε νέα διατροφική μόδα;

Οι διατροφολόγοι δίνουν ορισμένα στοιχεία που είναι χαρακτηριστικά για τις δίαιτες που θα πρέπει να αποφεύγετε – αν τα εντοπίσετε σε κάποια, καλύτερα να την αποφύγετε.

#1: Δίνει έμφαση σε σκευάσματα, χάπια ή και τα δύο
Το πρόβλημα με τα πάσης φύσης διαιτητικά σκευάσματα είναι ότι συνήθως έχουν πάρει ένα τμήμα από κάτι που κάποτε ήταν ολοκληρωμένο τρόφιμο, όπως ένα φρούτο ή ένα λαχανικό και στη συνέχεια το διαχώρισαν και το επεξεργάστηκαν για να απομονώσουν ένα συστατικό του. Αυτό είναι γενικά εντάξει για πράγματα όπως σκόνη κακάο, η οποία έχει θρεπτικές ουσίες, αλλά δεν θα πρέπει να αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος της διατροφής μας. Όταν κάτι είναι σκόνη, πιθανότατα χρησιμοποιούμε ένα κουταλάκι του γλυκού ή της σούπας – τι μπορεί πραγματικά να κάνει σε σχέση με ένα φλιτζάνι μπρόκολο ή το ένα τέταρτο του φλιτζανιού ξηρούς καρπούς;

Τι να κάνω;
Φάτε ολόκληρα τρόφιμα, όχι σε μεγάλες ποσότητες, κυρίως φυτά. Η δίαιτά σας θα πρέπει να περιλαμβάνει φρέσκα λαχανικά και φρούτα, που είναι σημαντική πηγή των βασικών βιταμινών και θρεπτικών ουσιών. Είναι επίσης πλούσια σε φυτικές ίνες, οι οποίες βοηθούν να αισθάνεστε χορτάτοι μέχρι το επόμενο γεύμα σας.

#2: Τα αποτελέσματά της εξηγούνται με ασάφεια
Αν η «μαγική» δίαιτα υπόσχεται πράγματα όπως «Εναρμόνιση με την αύρα σου», οι πιθανότητες είναι ότι δεν θα κάνει και πολλά πράγματα. Το πρόβλημα με την τοποθέτηση σλόγκαν σε προϊόντα που έχουν σχέση με την υγεία, είναι ότι είναι εντελώς υποκειμενικά και δεν μπορούν να ελεγχθούν. Δηλαδή, δεν υπάρχει τρόπος να γνωρίζουμε αν πραγματικά λειτουργούν.

Τι να κάνω;
Φάτε πράγματα με συγκεκριμένα οφέλη: Οι περισσότερες κατευθυντήριες γραμμές για τη διατροφή γίνονται με βάση συγκεκριμένα, μετρήσιμα οφέλη, από το πόσο νερό πρέπει να πίνουμε κάθε μέρα (τελικός στόχος: να είμαστε ενυδατωμένοι) μέχρι το ποια ποσότητα πρωτεΐνης πρέπει να λαμβάνουμε (τελικός στόχος: η διατήρηση και δημιουργία μυών). Οι περισσότεροι από αυτούς τους κανόνες απευθύνονται ειδικά σε εσάς, υπολογίζοντας το ύψος, το βάρος, το φύλο και την καθημερινή σας δραστηριότητα. Άλλες κατευθυντήριες οδηγίες ισχύουν για όλους, όπως το να τρώτε αρκετές φυτικές ίνες για να λειτουργεί ομαλά το πεπτικό σας σύστημα να και να λαμβάνετε αρκετό ασβέστιο για τα οστά σας.

#3: Αντιβαίνει στην κοινή λογική
Εάν το να «καθαρίσετε» τον οργανισμό σας πίνοντας ένα μείγμα από χυμό λεμονιού και σιρόπι σφενδάμου ακούγεται πολύ καλό για να είναι αληθινό, κατά πάσα πιθανότητα δεν είναι. Η αλήθεια είναι, ότι ο οργανισμός μας δεν χρειάζεται αποτοξίνωση. Γιατί; Επειδή το σώμα μας το κάνει μόνο τους: Ενώ τα νεφρά μας φιλτράρουν το αίμα μας και αφαιρούν οποιοδήποτε κατάλοιπο της διατροφής μας, το συκώτι μας επεξεργάζεται τα φάρμακα και αποτοξινώνει οποιεσδήποτε χημικές ουσίες καταπίνουμε. Δουλεύοντας μαζί, αυτά τα όργανα κάνουν το σώμα μας ένα φυσικό εργοστάσιο καθαρισμού.

Τι να κάνω;
Δείτε τι κάνουν οι πραγματικά υγιείς άνθρωποι και αντιγράψτε τον τρόπο ζωής τους και τη διατροφή σας. Δεν χρειάζεται απαραιτήτως να έχετε συγκεκριμένο σχέδιο διατροφής ή να κόψετε ορισμένα τρόφιμα από τη διατροφή σας για να αρχίσετε να αισθάνεστε καλύτερα. Δείτε τι κάνουν οι άνθρωποι του περιβάλλοντός σας που «ζηλεύετε» και ακολουθήστε το παράδειγμά τους. Το  πιο πιθανόν είναι να κάνουν πρακτικά πράγματα, όπως το να μην πίνουν πολλά αναψυκτικά, να μην τρώνε συχνά fast food και να καταναλώνουν αρκετές φυτικές ίνες.

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/