Ποιο στήθος κοτόπουλου να αποφεύγετε

images_552017_2_honey-dijon-chicken-breasts.jpg

Το κρέας του κοτόπουλου προτιμάται σε όλον τον κόσμο για την έλλειψη λίπους, την ποικιλία τρόπων μαγειρέματος και την έλλειψη επιβλαβούς επίδρασης στον οργανισμό μας.

Στην πραγματικότητα, πολλοί άνθρωποι επιλέγουν ενεργά να τρώνε περισσότερο κοτόπουλο από κόκκινο κρέας, επειδή πιστεύουν ότι είναι πιο υγιεινό.

Όμως, ως αποτέλεσμα της αλλαγής πρακτικών στην πτηνοτροφία, αποδεικνύεται ότι το κοτόπουλο δεν είναι πλέον τόσο καλό για εμάς όσο ήταν κάποτε.

Όλο και περισσότερα κομμάτια από στήθος κοτόπουλου έχουν πλέον μια λευκή διαγράμμιση – ταινίες λίπους που εμφανίζονται ως αποτέλεσμα του τρόπου που πολλά από τα πουλερικά μεγαλώνουν στα πτηνοτροφεία.

Το πραγματικά άπαχο στήθος κοτόπουλου δεν θα πρέπει να έχει αυτές τις λευκές ραβδώσεις, αλλά μια βόλτα στο σούπερ μάρκετ της γειτονιάς σας είναι αρκετή για να δείτε πόσο κοινό χαρακτηριστικό είναι σε όσα πωλούνται σήμερα.

Αυτές οι ρίγες λίπους προκύπτουν ως αποτέλεσμα του τρόπου που εκτρέφονται τα κοτόπουλα: η εκτροφή σε μαζική κλίμακα σημαίνει ότι οι πτηνοτρόφοι κάνουν τα πάντα ώστε τα κοτόπουλα να γίνουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερα, όσο το δυνατόν πιο γρήγορα. Αυτό σημαίνει ότι το κοτόπουλο που τρώμε σήμερα, μπορεί να είναι πολύ πιο λιπαρό και λιγότερο θρεπτικά από ό,τι στο παρελθόν.

Μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε πέρυσι από το Πανεπιστήμιο Αρκάνσας και Τέξας A & M, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «η σοβαρότητα των λευκών διαγραμμίσεων έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια» και διαπίστωσε ότι υπήρχαν στο 96% των 285 κοτόπουλων που εξετάστηκαν.

Ακόμη περισσότερο, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι αυτές οι λευκές ραβδώσεις, «επιδρούν αρνητικά στην ποιότητα του κρέατος» και έχουν ως αποτέλεσμα κρέας που είναι λιγότερο τρυφερό και απορροφά λιγότερο εύκολα την μαρινάδα.

Μια άλλη μελέτη, του 2013, διαπίστωσε επίσης ότι το στήθος κοτόπουλου με αυτές τις ραβδώσεις μπορεί να περιέχει 224% περισσότερο λίπος από το κανονικό.

Ωστόσο, σύμφωνα με την Jaclyn London, διατροφολόγο, δεν θα πρέπει απαραίτητα να αποφεύγουμε το κρέας από κοτόπουλο: «Εφ’ όσον δεν είναι παναρισμένο και τηγανητό, είναι μια σημαντική πηγή άπαχης πρωτεΐνη και πλούσιο σε βιταμίνη Β, σίδηρο και βιταμίνη Β12», όπως είπε.

Ένας εκπρόσωπος της βρετανικής ένωσης πτηνοτρόφων, δήλωσε ότι αυτή η λευκή διαγράμμιση στην πραγματικότητα επηρεάζει μόνο ένα «μικρό ποσοστό του κρέατος κοτόπουλου» και ότι «δεν δημιουργεί ανησυχίες για την υγεία».

Έτσι, δεν χρειάζεται να σταματήσουμε το αγαπημένο μας κοτόπουλο με πατάτες – λίγο περισσότερη προσοχή όμως στο κρέας που αγοράζουμε, δεν βλάπτει.

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/

“”””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””