Παστίτσιο λαχανικών

images_3052017_2_pastitsio-laxanikon-chefoulis.gr_.jpg

Υλικά

    Μακαρόνια για παστίτσιο 300 γρ    
    Αγκινάρες φρέσκιες 6-7 τεμ ή κατεψυγμένες κομμένες στη μέση    
    Καρότο 1 τεμ κομμένο ροδέλες    
    Πιπεριά Φλωρίνης 1 τεμ κομμένη ροδέλες    
    Κρεμμύδι ξερό 1 τεμ ψιλοκομμένο    
    Κρεμμυδάκια φρέσκα 2 τεμ ψιλοκομμένα    
    Αρακάς 200 γρ    
    Μανιτάρια λευκά στρογγυλά 100 γρ κομμένα ροδέλες    
    Ντοματάκια ψιλοκομμένα 1/2 φλιτζάνι του τσαγιού    
    Μαϊντανός – άνηθος από 1/2 ματσάκι    
    Σκόρδο 3 σκελίδες ψιλοκομμένες    
    Πάπρικα γλυκιά & καυτερή από 1/2 κουταλάκι γλυκού    
    Αλάτι – πιπέρι μαύρο
    Κρασί λευκό 1/2 φλιτζάνι του τσαγιού    
    Ελαιόλαδο 1 φλιτζάνι του τσαγιού    
    Φρυγανιά τριμμένη 3 κουταλιές της σούπας    
    Νερό χλιαρό 1/2 φλιτζάνι τσαγιού  

 

Για την κρέμα

    Ελαιόλαδο 5 κουταλιές της σούπας    
    Αλάτι 1/2 κουταλάκι του γλυκού    
    Αλεύρι για όλες τις χρήσεις 3 κουταλιές της σούπας    
    Νερό χλιαρό 1 κούπα του τσαγιού    
    Κύμινο 1/2 κουταλάκι του γλυκού    

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε τις φρέσκες αγκινάρες, τις βάζουμε σε μπολ με αλεύρι, λεμόνι και νερό για να μη μας μαυρίσουν ενώ οι κατεψυγμένες είναι έτοιμες. Κρατάμε 3 κουταλιές από το ελαιόλαδο και το υπόλοιπο το βάζουμε σε  ρηχή κατσαρόλα να ζεσταθεί. Προσθέτουμε τα πιπέρια ,τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια,το σκόρδο, το καρότο, την πιπεριά,τις αγκινάρες κομμένες στη μέση και τα σοτάρουμε. Ρίχνουμε τον αρακά, ανακατεύουμε,προσθέτουμε τα μανιτάρια,σβήνουμε με το κρασί, βάζουμε τα ντοματάκια, χαμηλώνουμε τη φωτιά,αλατίζουμε και συνεχίζουμε το ψήσιμο για περίπου 15 λεπτά, ενώ προσθέτουμε και 1/2 φλιτζάνι του τσαγιού νερό χλιαρό. Σβήνουμε την φωτιά, προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα μυρωδικά και ανακατεύουμε.

Στο διάστημα αυτό βράζουμε τα μακαρόνια σε αρκετό αλατισμένο νερό μέχρι να μαλακώσουν και τα στραγγίζουμε. Αλείφουμε με τις 3 κουταλιές ελαιόλαδο που κρατήσαμε ένα ταψί, το πασπαλίζουμε με την φρυγανιά κι απλώνουμε τα μακαρόνια. Πάνω από τα μακαρόνια απλώνουμε το μείγμα λαχανικών και τέλος σκεπάζουμε με την κρέμα μας. Πασπαλίζουμε πάλι με φρυγανιά και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου  15-20 λεπτά (ανάλογα τον φούρνο μας) μέχρι να πάρει ένα ωραίο χρώμα. Αφού ψηθεί το αφήνουμε να κρυώσει ελαφρώς πριν το κόψουμε κι είναι έτοιμο να το απολαύσουμε ζεστό ή κρύο.

 Για την κρέμα : Σε κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο να κάψει, προσθέτουμε το αλάτι,το αλεύρι κι ανακατεύουμε με το σύρμα σε χαμηλή φωτιά μέχρι να πάρει ένα χρυσό χρώμα το αλεύρι. Προσθέτουμε  λίγο λίγο το χλιαρό νερό, κι ανακατεύουμε με γρήγορες κινήσεις για να μη μας σβολιάσει η κρέμα. Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από την φωτιά και προσθέτουμε το κύμινο. Ανακατεύουμε και με σπάτουλα απλώνουμε την κρέμα πάνω στα λαχανικά.

Πηγή : http://www.chefoulis.gr/