Οχυρώστε το δέρμα σας στην εμμηνόπαυση

images_352017_السكتات-الدماغية-التي-تصيب-المرأة-ترتبط-بالتغيرات-الهرمونية-لديها-أرشيفية.jpg

Ξυπνάτε το πρωί και εντοπίζετε ρυτίδες που δεν υπήρχαν μέχρι το προηγούμενο βράδυ; Οι ορμονικές διακυμάνσεις κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης προκαλούν αναμφισβήτητα ένα χάος στο δέρμα.

Μπορεί να εμφανίσετε ρυτίδες μέσα σε μία νύχτα ή να παρουσιάσετε ακμή που δεν είχατε ποτέ. Με μοναδική εξαίρεση ίσως την εφηβεία, η εμμηνόπαυση είναι η πιο προκλητική περίοδος για το δέρμα, το οποίο δίνει μία άνιση μάχη ενάντια στις δυνάμεις της φύσης για να αντισταθεί απέναντι στα ορμονικά ξεσπάσματα.

Οι εκρήξεις τεστοστερόνης προκαλούν ακμή, όχι μόνο στο πρόσωπο αλλά και στο σώμα, συνήθως στην πλάτη και το στέρνο. Την ίδια στιγμή, η μείωση των οιστρογόνων οδηγεί στη διάσπαση του κολλαγόνου και της ελαστίνης, κάνοντας το δέρμα πιο λεπτό, εύθραυστο και σακουλιασμένο, ειδικά στην περιοχή των ζυγωματικών, του πηγουνιού και του λαιμού. Ακόμα και το αυξημένο στρες της ιδιαίτερης αυτής περιόδου προκαλεί προδρόμους ορμονών, που εντείνουν τις συνέπειες. Αλλαγές μπορούν να παρατηρηθούν όχι μόνο στο δέρμα, αλλά και στα νύχια που τείνουν να σπάνε ευκολότερα, και τα μαλλιά που λεπταίνουν και χάνουν τον όγκο και τη λάμψη τους.

Μην κάθεστε όμως απλοί θεατές στην «αποκαθήλωση» αυτή. Ο παρακάτω δεκάλογος θα σας βοηθήσει να επαναφέρετε την ισορροπία στο σώμα και το δέρμα σας.

Καλός καθαρισμός: Αποτελεί απαραίτητη φροντίδα του δέρματος, ειδικά καθώς γερνάτε. Ο δερματολογικός καθαρισμός περιλαμβάνει microdermabrasion, ειδικά peelings, κατάλληλα ακόμη και το καλοκαίρι, και φωτοδυναμική θεραπεία.

Βαθιά ενυδάτωση: Με την εμμηνόπαυση, το δέρμα γίνεται πιο αφυδατωμένο γιατί οι σμηγματογόνοι αδένες υπολειτουργούν. Με το πέρασμα των χρόνων, το δέρμα γίνεται πιο ξηρό και έχει ανάγκη από έξτρα ενυδάτωση. Eπιλέγουμε, μετά τον δερματολογικό καθαρισμό, ένα καθαριστικό προϊόν για ξηρές επιδερμίδες, κατά προτίμηση σε κρεμώδη υφή που ενυδατώνει, με πιο πλούσια σύνθεση, αντί για καθαριστικά σαπούνια και ζελέ που επιτίθενται στη φυσική υδρολιπιδική μεμβράνη της επιδερμίδας. Αποφύγετε τα ζεστά μπάνια που αφυδατώνουν το δέρμα και απλώστε το ενυδατικό προϊόν σε νωπή επιδερμίδα.

Νερό: Προσπαθήστε να πίνετε καθημερινά 8-9 ποτήρια νερό για να ενυδατώνετε το δέρμα σας εκ των έσω και να διεγείρετε την αποβολή των τοξινών που βαραίνουν όχι μόνο τον οργανισμό, αλλά και την επιδερμίδα.

Αντηλιακή προστασία: Παρά το γεγονός ότι ο καρκίνος του δέρματος και οι ρυτίδες εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την ποσότητα έκθεσης του δέρματος στον ήλιο στις ηλικίες των 20, των 30 και των 40, σε κάθε ηλικία υπάρχει ανάγκη αντηλιακής προστασίας. Γιατί; Γιατί η ώριμη επιδερμίδα έχει μειωμένη φυσική προστασία σε σχέση με τη νεανική. Επιλέξτε λοιπόν ένα αντηλιακό ευρέως φάσματος με δείκτη προστασίας 30, και φοράτε το καθημερινά.

Αντιμετώπιση κηλίδων: Οι ηλιακές ή γεροντικές κηλίδες στο πρόσωπο, τα χέρια και το στέρνο μπορεί να γίνουν πιο εμφανείς κατά την εμμηνόπαυση. H καθημερινή χρήση αντηλιακού προλαμβάνει σημαντικά την εμφάνισή τους. Αν τις έχετε ήδη, μπορούμε να ξεθωριάσουμε το χρώμα τους χρησιμοποιώντας προϊόντα απολέπισης ή λεύκανσης. Τα απολεπιστικά προϊόντα απομακρύνουν τα νεκρά κύτταρα της επιδερμίδας, που την κάνουν να δείχνει θαμπή, ενώ τα λευκαντικά αποκαθιστούν σε μεγάλο βαθμό το φυσικό χρώμα του δέρματος. Θυμηθείτε ότι για ριζικά αποτελέσματα, ζητήστε να ενημερωθείτε για τις ειδικές θεραπείες με Q-Switched Laser.

Αντιοξειδωτικά τρόφιμα: Το κολλαγόνο είναι αυτό που χαρίζει στο δέρμα τη νεανική σφριγηλότητά του. Καθώς πέφτουν τα επίπεδα των οιστρογόνων, μειώνονται και τα επίπεδα του κολλαγόνου. Η κατανάλωση τροφίμων με αντιοξειδωτικές ουσίες, οι οποίες καταπολεμούν τις βλάβες που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες, θρέφουν το δέρμα εκ των έσω, κάνοντάς το πιο δυνατό και συμπαγές. Εντάξτε στη διατροφή σας φρούτα και λαχανικά με ζωηρά χρώματα (παίρνουν το χρώμα τους ακριβώς από τις εν λόγω ουσίες).

Πολλή σόγια: Η σόγια είναι πλούσια σε ισοφλαβόνες, φυτικά συστατικά που δρουν όπως τα οιστρογόνα. Οι ισοφλαβόνες μπορούν να βελτιώσουν τις αλλαγές στο δέρμα που σχετίζονται με το γήρας, όπως τη λέπτυνση της επιδερμίδας. Έρευνες έχουν δείξει ότι 50mg ισοφλαβόνες – περίπου 250ml γάλα σόγιας – μπορούν να βοηθήσουν τις γυναίκες της εμμηνόπαυσης σε πολλά επίπεδα.

Ψυχική ισορροπία: Το στρες κάνει το δέρμα πιο ξηρό και ευαίσθητο, αλλά και πιο επιρρεπές σε παθήσεις, όπως ψωρίαση. Οι εναλλακτικές τεχνικές χαλάρωσης – όπως η γιόγκα και ο διαλογισμός – είναι πολύτιμες σε αυτήν την ηλικία.

Σωματική άσκηση: Η γυμναστική προσφέρει πολλά περισσότερα από το να τονώνει το μυϊκό σύστημα. Βοηθάει το δέρμα με δύο τρόπους: πρώτον, το ανακουφίζει από το στρες και, δεύτερον, τονώνει το κυκλοφορικό σύστημα, το οποίο ρίχνει ρυθμούς με το πέρασμα των χρόνων. Η ενισχυμένη αυτή αιμάτωση και οξυγόνωση του οργανισμού έχει ως αποτέλεσμα ένα πιο φωτεινό και υγιές δέρμα.

Ύπνος: Ένας πολύωρος, βαθύς και αδιατάραχτος ύπνος κάνει το δέρμα να δείχνει πιο φρέσκο και σφριγηλό. Η ξεκούραση διώχνει τους μαύρους κύκλους κάτω από τα μάτια και συμβάλλει στην εξισορρόπηση των επιπέδων των ορμονών, αλλά και της λειτουργίας του μεταβολισμού. Προσπαθήστε να κοιμάστε καθημερινά 8-9 ώρες.

Πηγή : http://www.nutrimed.gr