Οι μύγες μας απειλούν!

images_352017_Fly_Control_-_Stable_Fly.jpg

Είναι μια από τις μάστιγες του καλοκαιριού και έχουν καταστρέψει πάρα πολλά γεύματα σε εξοχικές ταβέρνες, παραθαλάσσια ουζερί και οικογενειακά γεύματα στο μπαλκόνι ή τον κήπο, ειδικά τον Αύγουστο, που ως γνωστόν είναι… παχιές.

Οι μύγες – απίστευτα ενοχλητικές, αλλά ακίνδυνες, σκέφτονται οι περισσότεροι άνθρωποι. Όμως αποδεικνύεται ότι τα έντομα μπορεί να είναι τελικά πολύ πιο επικίνδυνα από όσο νομίζαμε.

Η μέση μύγα μεταφέρει, ούτε λίγο ούτε πολύ, 200 ​​διαφορετικούς τύπους επιβλαβών βακτηρίων, κυρίως εξαιτίας του γεγονότος ότι προσγειώνονται σε διάφορα αηδιαστικά και βλαβερά για την υγεία μας πράγματα, όπως τρόφιμα που βρίσκονται σε σήψη και περιττώματα.

Δυστυχώς, ακόμη και αν διώξετε μακριά με το χέρι σας μια που μόλις προσγειωθεί στο φαγητό σας, η ζημιά έχει ήδη γίνει. Χάρη στις χιλιάδες μικροσκοπικές τρίχες που βρίσκονται στα άκρα τους, τα βακτήρια που μεταφέρουν μεταπηδούν γρήγορα στο φαγητό σας, γεγονός που μπορεί να αποτελέσει σοβαρό κίνδυνο για την υγεία, σύμφωνα με έναν εμπειρογνώμονα ελέγχου παρασίτων.

«Χρειάζεται μόνο να αγγίξουν το φαγητό σας για ένα δευτερόλεπτο με τα πόδια τους ή τις μικροσκοπικές τρίχες που διαθέτουν σε όλο τους το σώμα, για να μεταφέρουν μικρόβια από όλα αυτά τα άσχημα πράγματα που τρώνε, πάνω στο δικό σας φαγητό», εξηγεί ο Ron Harrison, εντομολόγος και διευθυντής τεχνικών υπηρεσιών ελέγχου παρασίτων.

«Και επειδή οι μύγες μπορούν να μεταφέρουν σοβαρές μεταδοτικές ασθένειες, όπως η χολέρα, η δυσεντερία και ο τυφοειδής πυρετός, είναι πιθανότατα καλύτερα να αποφύγετε να τρώτε πράγματα στα οποία έχουν καθίσει μύγες», συμπληρώνει.

Επιπλέον –και ακόμη πιο αηδιαστικά- οι μύγες σχεδόν πάντα κάνουν εμετό επάνω σε κάθε φαγητό στο οποίο προσγειώνονται: καθώς δεν είναι μπορούν να μασήσουν, τα έντομα πρέπει να ρίξουν τα πεπτικά τους ένζυμα πάνω στο φαγητό, για να το διαλύσουν και να μπορέσουν εν συνεχεία να το ρουφήξουν.

Φυσικά, είναι εξαιρετικά δύσκολο να αποφύγουμε οποιαδήποτε μύγα προσπαθεί να προσγειωθεί στο φαγητό μας, οπότε τι μπορούμε να κάνουμε;

Η καλύτερη τακτική είναι απλά να κόψουμε το τμήμα που έχει αγγίξει η μύγα και να το πετάξουμε – το υπόλοιπο φαγητό δεν θα κρύβει κανέναν κίνδυνο.

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/