Οι διατροφικές διαταραχές «κρύβονται» πίσω από το clean-eating

images_952017_Clean_Eating.jpg

To clean-eating – μια διατροφή εστιασμένη σε μη επεξεργασμένα τρόφιμα – είναι μια από τις κυρίαρχες τάσεις για όσους προσέχουν ευλαβικά τι τρώνε.

Όμως οι clean-eating δίαιτες που κυκλοφορούν μαζικά στο διαδίκτυο από bloggers χωρίς κατάλληλες γνώσεις, μπορούν να «καλύψουν» διατροφικές διαταραχές και να έχουν επικίνδυνα αποτελέσματα μακροπρόθεσμα, σύμφωνα με αρκετούς διατροφολόγους.

Πολλοί Instagrammers που επηρεάζουν νεαρά κορίτσια εφηβικής ηλικίας, βοηθούν στο να αυξηθεί η «ορθορεξία», η εμμονή με την κατανάλωση τροφών που κάποιος θεωρεί υγιείς, σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες.

Η Fiona Hunter, διατροφολόγος και σύμβουλος διατροφής, είπε ότι η νέα δυνατότητα πρόσβασης σε αστήρικτες συμβουλές μέσω των κοινωνικών δικτύων – καθώς και τα «εναλλακτικά» τρόφιμα στα σούπερ μάρκετ – επιτρέπουν σε νεαρές γυναίκες με διατροφικές διαταραχές να κρύψουν το πρόβλημά τους πίσω από μια νέα γλώσσα «καθαρού» ή «υγιεινού» φαγητού.

«Υπάρχουν τόσοι πολλοί άνθρωποι εκεί έξω χωρίς τα κατάλληλα προσόντα, όμορφες και αδύνατες bloggers ευεξίας που έχουν χιλιάδες οπαδούς στο Instagram και οι οποίες δίνουν συμβουλές που δεν βασίζονται σε κανένα αποδεικτικό στοιχείο», δήλωσε η Hunter.

«Υπάρχει μια πραγματική ανησυχία ότι αυτό βοηθά τις νέες γυναίκες να καλύψουν μια διατροφική διαταραχή. Είναι πιο αποδεκτό να πει “εγώ δεν τρώνε γλουτένη” από το να πει “δεν θέλω να φάω αυτό το κέικ”».

Η Hunter, η οποία έχει πτυχίο στη διατροφολογία και μεταπτυχιακό δίπλωμα στην διαιτολογία, είπε ότι πολλοί bloggers δεν έχουν επιστημονική κατάρτιση και δεν κατανούν τις μακροπρόθεσμες συνέπειες μεγάλου μέρους των συμβουλών τους.

Πολλοί συμβουλεύουν μείωση στην πρόσληψη γαλακτοκομικών, είπε, η οποία είναι «πολύ ανησυχητική», επειδή σχεδόν η μία στις δύο γυναίκες αναπτύσσουν οστεοπόρωση ή έχουν αποδυναμωμένα οστά μετά τα 50 – ένα πρόβλημα που συνδέεται με το γεγονός ότι δεν έχουν πάρει αρκετό ασβέστιο στην εφηβεία και στη δεκαετία των 20.

«Κάθε περιοριστική δίαιτα που αποκόπτει μια σημαντική ομάδα τροφίμων, όπως τα γαλακτοκομικά προϊόντα ή τους υδατάνθρακες, σημαίνει ότι διατρέχετε κίνδυνο διατροφικής έλλειψης», δήλωσε η Fiona Hunter. «Θα μπορούσατε να αισθάνεστε μια χαρά τώρα, αλλά υπάρχει πραγματικός κίνδυνος να προκαλέσετε βλάβη στο σώμα σας αργότερα στη ζωή σας».

Ο Δρ Μαρκ Berelowitz, ειδικός διατροφικών διαταραχών στο νοσοκομείο Royal Free βόρειου Λονδίνου, δήλωσε ότι περίπου το 80 έως 90% των ασθενών του ακολουθούσαν «clean-eating» δίαιτες που απαγορεύουν τη ζάχαρη, το κρέας, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τους υδατάνθρακες και τη γλουτένη .

Η «ορθορεξία», ο ιατρικός όρος για αυτό το είδος της εμμονής με την υγιεινή διατροφή, χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά το 1996 και χρησιμοποιείται σήμερα περισσότερο για διάγνωση περισσότερο σε έφηβες. «Μια χαρακτηριστική περίπτωση θα ήταν ένα 14χρονο κορίτσι που επισκέπτεται αυτές τις ιστοσελίδες για μεγάλο χρονικό διάστημα και διακριτικά προσαρμόζει το φαγητό της, με αποτέλεσμα να γίνεται υπερβολικά αδύνατο», είπε ο Δρ Berelowitz.

Ορισμένοι bloggers, όπως οι αδελφές Hemsley, έχουν επικριθεί για τον εγκωμιασμό αμφισβητούμενων διατροφικών πρακτικών, ενώ άλλες, όπως η Belle Gibson, μια blogger εναλλακτικών τροφίμων που υποστήριζε ότι σταμάτησε τον καρκίνο μέσω της διατροφής της, έχουν αποδειχθεί ότι είναι απλώς απατεώνες.

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/

“””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””