Μην βασίζεστε σε gadget για το κάψιμο θερμίδων

images_3152017_fitbit-4-e1452148921203.jpg

Τα περισσότερα fitness trackers –οι συσκευές σαν βραχιόλι που φοριούνται στο χέρι και υπολογίζουν στοιχεία για τη δραστηριότητά μας-είναι ικανά να μετρήσουν τον καρδιακό μας ρυθμό, αλλά δεν τα καταφέρνουν καλά στη μέτρηση των θερμίδων που καίμε, σύμφωνα με μια μελέτη.

Συνεπώς, οι άνθρωποι πρέπει να είναι προσεκτικοί σχετικά με τη χρήση τους, όταν τα συμβουλεύονται για να πάρουν πληροφορίες για την κατανάλωση και τη δαπάνη θερμίδων, είπαν οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου Stanford. Οι ερευνητές συνέστησαν στις εταιρείες να απελευθερώσουν τα δεδομένα που δείχνουν πώς οι συσκευές τους εκτελούν μετρήσεις.

Η ακρίβεια των επτά συσκευών καρπού δοκιμάστηκε χάρη σε 60 εθελοντές, που κλήθηκαν να περπατήσουν, να τρέξουν και να κάνουν ποδήλατο. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι έξι από τα επτά fitness trackers ήταν ικανά να εκτιμήσουν τον καρδιακό ρυθμό του ατόμου που το φορούσε, με ποσοστό σφάλματος κάτω από 5%. Οι συσκευές ήταν το Apple Watch, Fitbit Surge, Basis Peak, Microsoft Band, PulseOn και MIP Alpha 2 – το Samsung Gear S2 είχε το υψηλότερο ποσοστό σφάλματος, 6,8%.

Ωστόσο, όταν ήρθε η ώρα για την εξέταση της ενέργειας που δαπανήθηκε κατά την άσκηση, οι συσκευές έπεσαν πολύ έξω και καμία δεν είχε ποσοστό σφάλματος μικρότερο από 20% – κάποιες, όπως το PulseOn, ήταν πολύ πιο ανακριβείς, σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα.

Ο Δρ Euan Ashley, συν-συγγραφέας της μελέτης από το Τμήμα Καρδιοαγγειακής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, δήλωσε ότι το κοινό θα πρέπει να γνωρίζει τις δυνατότητες και τις αδυναμίες των activity trackers που φοριούνται στον καρπό.

«Οι άνθρωποι πρέπει να γνωρίζουν ότι όσον αφορά τις θερμίδες που καίγονται δίνουν πολύ γενικές εκτιμήσεις. Αν πάτε στο γυμναστήριο και νομίζετε ότι έχετε χάσει 400 θερμίδες, ίσως αισθανθείτε ότι μπορείτε να καταναλώσετε επιπλέον 400 θερμίδες», είπε ο καθηγητής. Αυτό θα μπορούσε να είναι ένα ζήτημα, εάν οι άνθρωποι ρυθμίσουν τη διατροφή τους με βάση τις θερμίδες που υποθέτουν λανθασμένα ότι έχουν κάψει.

Η τεχνολογία υπολογισμού του καρδιακού ρυθμού έχει εξελιχθεί γρήγορα τα τελευταία πέντε ή έξι χρόνια, αλλά εκείνη για το κάψιμο θερμίδων δεν τα έχει καταφέρει εξίσου καλά. Επίσης, υπάρχει μια πολύ μεγάλη διαφορά στις θερμίδες που καίγονται μεταξύ διαφορετικών ατόμων. Για παράδειγμα, 10.000 βήματα θα μπορούσαν να ισοδυναμούν με απώλεια από 400 έως 800 θερμίδες, ανάλογα με το ύψος και το βάρος ενός ατόμου και μόνο, σύμφωνα με τη μελέτη.

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/