Μήπως έχετε άγχος (και δεν το ξέρετε);

images_2852017_2_Stress.jpg

Μπορείτε να νομίζετε ότι είναι προφανές πότε αισθάνεστε άγχος και πράγματι τις περισσότερες φορές είναι απόλυτα κατανοητό.

Όμως από την άλλη πλευρά, μερικές φορές το σώμα μας προσπαθεί να μας ενημερώσει ότι βρισκόμαστε υπό πίεση πολύ πριν από το μυαλό μας. Το μακροχρόνιο στρες έχει αρνητική επίδραση στην υγεία μας, έτσι είναι σημαντικό να εντοπίσουμε τις σωματικές εκδηλώσεις εγκαίρως για να αντιμετωπίσουμε τη ρίζας του κακού το συντομότερο. Μάθετε λοιπόν ποια είναι τα κρυμμένα σημάδια του άγχους.

Κουράζεστε εύκολα
Η πνευματική ένταση που προκαλούν τα υψηλά επίπεδα άγχους έχουν το τίμημά τους στο σώμα μας και μόλις λίγες μέρες έντονου στρες είναι αρκετές για να προκαλέσουν κόπωση. Η κακή ποιότητα ύπνου, οι αρνητικές σκέψεις και η κακή διατροφή συχνά συνυπάρχουν και είναι ένας επικίνδυνος συνδυασμός αν προσθέσουμε και τη σοβαρή κόπωση. Εάν αισθάνεστε κουρασμένοι, ακόμη και κατά τη διάρκεια περιόδων χαμηλής παραγωγικότητας, μπορεί κάλλιστα να έχετε αναλάβει πάρα πολύ δουλειά ή ευθύνες. Αν αναγνωρίζετε κάποιο από αυτά τα σημάδια, ίσως είναι καιρός να κάνετε ένα διάλειμμα και να εκτιμήσετε τα επίπεδα του άγχους σας.

Δυσκολεύεστε να κοιμηθείτε
Εάν έχετε δυσκολία να κοιμηθείτε ή να παραμείνετε κοιμισμένοι, θα μπορούσε να είναι ένα σημάδι ότι έχετε πάρα πολλά πράγματα στο μυαλό σας. Ένα άλλο κλασικό πρόβλημα του ύπνου που σχετίζεται με το στρες είναι η τάση να ξυπνάτε μια-δυο ώρες προτού χτυπήσει το ξυπνητήρι και να μην είστε σε θέση να ξανακοιμηθείτε. Οι εφιάλτες, ιδιαίτερα εκείνοι στους οποίους προσπαθείτε να ολοκληρώσετε μια εργασία αλλά αντιμετωπίζετε πολυάριθμα εμπόδια, είναι επίσης χαρακτηριστικό σημάδι του στρες.

Η όρεξή σας έχει διακυμάνσεις
Μερικές φορές, όταν είμαστε αγχωμένοι, δεν έχουμε διάθεση να φάμε τίποτα. Ωστόσο, σε άλλες περιπτώσεις, το στρες μπορεί να οδηγήσει λαχτάρα για γλυκά ή λιπαρά τρόφιμα, όπως τα παγωτά και η πίτσα αντίστοιχα. Μερικοί άνθρωποι ακόμη και διαπιστώνουν ότι όταν είναι αγχωμένοι κινούνται από το ένα άκρο στο άλλο. Η έρευνα στον τομέα αυτό δείχνει ότι υπάρχει πολύπλοκη σύνδεση μεταξύ διάθεσης και της πρόσληψης τροφής. Για παράδειγμα, μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Psychoneuroendocrinology δείχνει ότι οι γυναίκες που είναι επιρρεπείς στο άγχος είναι πιο πιθανό να τρώνε περισσότερα γλυκά όταν αισθάνονται ανήσυχες.

Είστε ευερέθιστοι
Είστε τόσο απασχολημένοι από τις ανησυχίες σας και τα εκατομμύρια πράγματα που γυρνάνε στο μυαλό σας, που δεν χρειάζεται πολύ – ένα δηκτικό σχόλιο, μια μικρή απογοήτευση στη δουλειά – για να σας ωθήσει στα άκρα. Αν λογομαχείτε συχνά με τους γύρω σας ή τσακώνεστε διαρκώς με άλλους οδηγούς στο πρωινό μποτιλιάρισμα, ήρθε η ώρα να ρίξετε μια ματιά στα επίπεδα του άγχους σας.

Κινείστε νευρικά
Ακόμα και αν το άγχος μπορεί να σας κάνει να αισθάνεστε κουρασμένοι, η ευερεθιστότητα οδηγεί σε νευρικές κινήσεις με ένταση. Μπορείτε να συνειδητοποιήσετε ότι περπατάτε πιο γρήγορα από ότι συνήθως, ακόμη και όταν δεν βιάζεστε. Μπορεί επίσης να κουνάτε τα πόδια σας με ανυπομονησία ενώ κάθεστε ή να χτυπάτε τα δάχτυλά σας στο τραπέζι ή ακόμη να μασάτε τον στυλό σας χωρίς να το καταλαβαίνετε.

Δεν μπορείτε να εστιάσετε
Ένα από τα σημαντικότερα σημάδια άγχους: Όταν μας κυριεύει το στρες, νιώθουμε σαν όλα τα πράγματα να προσπαθούν να κερδίσουν την προσοχή μας την ίδια στιγμή. Αυτό προκαλεί συναισθήματα άγχους και πανικού, που με τη σειρά τους κάνουν ακόμη πιο δύσκολη την προσπάθεια να εστιάσουμε σε κάτι. Οι άνθρωποι σε αυτή την κατάσταση μπορεί ακόμη και να χάσουν την ικανότητά τους να διατηρούν πληροφορίες που μόλις έχουν λάβει, καθώς οι υφιστάμενες ανησυχίες τους απαιτούν το μάξιμουμ των γνωστικών τους διεργασιών.

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/