Καφές και χοληστερόλη: υπάρχει σχέση;

images_1752017_tee_kaffee_wallpaper_14.jpg

Δεν σταματούμε να βλέπουμε άρθρα και μελέτες για την επίδραση που έχει ο καφές στον οργανισμό μας, με το κοινό να τις διαβάζει με ενδιαφέρον, συχνά με τη συνοδεία μιας κούπας καφέ!

Ποια είναι η αλήθεια; Ότι ο καφές, όπως και τα περισσότερα τρόφιμα και ροφήματα που καταναλώνουμε έχει θετικά και αρνητικά αποτελέσματα, τα οποία εντείνονται και από παράγοντες που έχουν σχέση με τον καθένα μας, καθώς ο κάθε οργανισμός είναι και ξεχωριστή περίπτωση.

Πρόσφατη έρευνα υποστηρίζει ότι υπάρχει πιθανότητα ο καφές να ευθύνεται για την αύξηση της χοληστερόλης. Η χοληστερόλη είναι μια ουσία που παράγεται από το συκώτι και κυκλοφορεί στο αίμα μας. Εκτός από τη δική μας χοληστερόλη, προσλαμβάνουμε επιπλέον από συγκεκριμένα τρόφιμα. Η λεγόμενη κακή χοληστερόλη (LDL) εγκυμονεί κινδύνους καρδιοπαθειών και γι’ αυτό οι γιατροί συνιστούν να περιορίζουμε όσο είναι δυνατόν την κατανάλωση φαγητών που την περιέχουν (κατεργασμένα τρόφιμα, λιπαρά, τηγανιτά).

Ο καφές δεν περιέχει χοληστερόλη βεβαίως, όμως περιέχει καφεστόλη και αυτή είναι η «ύποπτη» ουσία. Η έρευνα έδειξε ότι η καφεστόλη επηρεάζει τον τρόπο που ο οργανισμός μεταβολίζει και ελέγχει τη χοληστερόλη, με αποτέλεσμα υπό ορισμένες συνθήκες να αυξάνει τα επίπεδά της στο αίμα. Η ουσία εντοπίζεται σε μεγαλύτερες ποσότητες όταν ο καφές έρχεται σε επαφή με το νερό για μεγάλο χρονικό διάστημα, χωρίς την ύπαρξη φίλτρου. Μεγαλύτερη συγκέντρωση παρατηρήθηκε στον γαλλικό καφέ που παρασκευάζεται με πίεση, στις μικρές, ατομικές καφετιέρες με έμβολο. Πέντε κούπες καφέ παρασκευασμένες με αυτή τη μέθοδο, μπορούν να αυξήσουν τη χοληστερόλη κατά 6 έως 8 τοις εκατό.

Ο φιλτραρισμένος καφές (γαλλικός που φτιάχνεται σε παραδοσιακή καφετιέρα με χάρτινο φίλτρο) είναι ο πιο ασφαλής, όπως και ο στιγμιαίος. Όμως και άλλοι καφέδες (ελληνικός, εσπρέσο) δεν παρουσιάζουν ουσιαστικό κίνδυνο εφόσον δεν καταναλώνονται… ακατάπαυστα, καθώς η ποσότητά τους είναι μικρή: χρειάζονται πέντε εσπρέσο καθημερινά για να αυξηθεί έως 2% η χοληστερόλη. Αν δεν πίνετε καφέ με τον… κουβά λοιπόν ή αν δεν έχετε σημαντικό πρόβλημα με τα επίπεδα της χοληστερόλης σας, μάλλον δεν πρέπει να ανησυχείτε.

Ο καφές άλλωστε δεν συνδέεται άμεσα με τις καρδιοπάθειες σύμφωνα με άλλες έρευνες, αντιθέτως συνδέεται με τη μακροζωία, ενώ προστατεύει από το διαβήτη, το Πάρκινσον και την κατάθλιψη.

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/

“””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””