Καλύτερη από τις στατίνες η μεσογειακή διατροφή

images_852017_Colorful-Fresh-Tasty.jpg

Οι καρδιακές παθήσεις αντιμετωπίζονται καλύτερα με μια μεσογειακή διατροφή, σε σχέση με τα φάρμακα που μειώνουν τη χοληστερόλη, όπως υποστηρίζει μια νέα μελέτη.

Οι ειδικοί κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι μια διατροφή πλούσια σε λαχανικά, ξηρούς καρπούς, ψάρια και ελαιόλαδο, μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες πρόωρου θανάτου σε ανθρώπους με καρδιακά προβλήματα κατά 37%. Η μελέτη παρακολούθησε 1.200 άτομα που είχαν ιστορικό καρδιακής νόσου και διαπίστωσε ότι εκείνοι που ακολουθούσαν από κοντά την κλασική μεσογειακή δίαιτα ήταν λιγότερο πιθανό να πεθάνουν.

Ο καθηγητής Giovanni de Gaetano, επικεφαλής του Τμήματος Επιδημιολογίας και Πρόληψης στο Ινστιτούτο IRCCS Neuromed στην Ιταλία, δήλωσε ότι η διατροφή είχε μια ισχυρή επίδραση και ότι οι γιατροί θα πρέπει να εξετάσουν πρώτα την πρόσληψη τροφής του ασθενούς προτού αρχίσουν να συνταγογραφούν.
Συνδυάζοντας στατίνες και μεσογειακή διατροφή

«Η μεσογειακή διατροφή είναι ευρέως αναγνωρισμένη ως μία από τις πιο υγιείς διατροφικές συνήθειες του κόσμου», είπε. «Στην πραγματικότητα, πολλές επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει ότι ο παραδοσιακός μεσογειακός τρόπος ζωής συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο διαφόρων χρόνιων ασθενειών και, το πιο σημαντικό, του θανάτου από οποιαδήποτε αιτία.

«Μέχρι στιγμής, η έρευνα έχει επικεντρωθεί στον γενικό πληθυσμό, η οποία αποτελείται κυρίως από υγιείς ανθρώπους. Τι συμβαίνει όμως σε άτομα που έχουν ήδη πληγεί από καρδιαγγειακή νόσο; Είναι η μεσογειακή βέλτιστη διατροφή καλύτερη και για αυτούς»;

Τα φάρμακα που μειώνουν τη χοληστερόλη, όπως οι στατίνες, πιστεύαμε έως σήμερα ότι είναι ο καλύτερος τρόπος για την αντιμετώπιση των καρδιακών παθήσεων, αλλά καταφέρνουν να βοηθήσουν στη μείωση των προβλημάτων μόνο κατά περίπου 24%.

Οι ειδικοί προτείνουν τώρα ότι το καλύτερο για κάποιον που υποφέρει από καρδιακή πάθηση είναι να συνδυάσει τα δύο και να ακολουθεί μια μεσογειακή διατροφή σε συνδυασμό με τις στατίνες για την αντιμετώπιση της καρδιακής νόσου.

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/

“”””””””””””””””””””””